Rabarbersorbet – kødfarvet is!

Kødfarvet is
Kødfarvet is

Rabarbersorbet. Denne oversete lyserøde gudespise ser man alt for sjældent. Hvis man har rabarber i haven, så bør man indimellem lave denne lækre is, som kan spises sammen med fx en rabarberkompot eller en jordbærtærte, eller bare for sig selv.

Farven på isen kan variere fra nærmest lysegrøn til rød, alt efter hvilken form for rabarber man har til rådighed. Jeg havde kun de grønne rabarber, så jeg snød, og puttede lidt rød frugtfarve i, for at isen i det mindste skulle være lidt rød.

Rabarbersorbet i gryden
Rabarbersorbet i gryden

At lave sorbet er vildt nemt, især hvis man har en ismaskine som jeg. Hvis man ikke har det, så er det stadig nemt, men det kræver lidt mere pasning ved indfrysningen.

Opskrift (ca. 1 liter is)

3 dl sukker

2½ dl vand

3 spsk (friskpresset) citronsaft

½ kg rabarber i skiver

2 spsk lys sirup eller honning

Bland sukker, vand og citronsaft i en gryde. Varm langsomt til sukkeret opløses, og skru så op for varmen til blandingen koger. Tilføj rabarberne og lad dem koge til rabarberne er kogt ud (ca. 10 min, eller ca. 5 min, hvis rabarnerne har været frosne).

Put blandingen i en foodprocessor eller brug en stavblender, og kør til blandingen er jævn. Bland honningen i, og lad køle af.

Frysning.

Hvis man har en ismaskine så er denne del supernem. Vær sikker på at blandingen er kølet godt ned. Jeg stiller den altid i køleskabet et stykke tid, så ismaskinens arbejde bliver nemmere. Kør til konsistensen er lækker, og spis isen med det samme, eller frys den yderligere ned i fryseren. Direkte fra ismaskinen er isen noget blød, men den er frosset nok til at der ikke dannes store iskrystaller i isen når den kommer i fryseren, så den lækre konsistens bevares.

Har man ikke en ismaskine putter man blandingen i en flad beholder, og stiller den i fryseren med det samme. Efter ca en time tager man isen ud og rører i den til den er helt lind igen. Dette gentages et par gange til isen ligner fin grødis. Derefter burde isen ikke kunne danne store iskrystaller og den lækre konsistens bevares. Det kan ikke lade sig gøre at få ismaskinens lækre konsistens, men en udemærket sorbet kan man stadig godt opnå. Smagen er jo den samme gode smag, det er kun konsistenen der er forskel, selv er jeg af den dovne type, så jeg har en ismaskine til arbejdet.

Relaterede indlæg:

, , ,

8 Responses to Rabarbersorbet – kødfarvet is!

  1. Johnny 20. december 2008 at 16:47 #

    Hej Lars
    Virkelig et spændende websted i har.
    Ville høre om der var nogle ismaskine (mærke) du kan anbefale til en som ønsker at starte med at bruge ismaskine, har prøvet lidt uden maskine, men må have en.

  2. Lars 20. december 2008 at 21:51 #

    Hej Johnny,

    Tak for rosen. 🙂

    M.h.t. ismaskine, så kommer det helt an på hvad budget du har, sammenregnet med hvor ofte du forventer at lave is.

    Der findes nogle forskellige typer af ismaskiner, men de mest dominerende er enten en type hvor man fryser et fryseelement ned, og så er der en røremaskine som kan røre i ismassen imens den fryser fordi den får kontakt til det koldere fryseelement.

    Fordele:
    De er billige, især brugt. I den blå avis kan man ofte finde denne type næsten ubrugt for under 100 kr.
    De larmer som regel ikke så meget.
    Har du en køkkkenmaskine kan man ofte få et is-maskine aggregat til dem, så man ikke skal ud at købe hele maskinen. Jeg har ihvertifald set til KitchenAid og Kenwood

    Ulemper:
    Kapaciteten er ofte mindre end dem med aktiv fryseelement.
    Maskinens fryseelement skal fryse ca. 24 timer imellem hver gang man laver is.

    Den anden type er hvor maskinen selv fryser isen ned, fordi der reelt sidder en kompressor inde i maskinen.

    Fordele:
    Du kan lave alt den is du har behov for, og lidt mere til. Hvis du skal lave 3 slags is, så kan du gøre det samme aften, og ikke skulle vente på 3 indfrysninger af køleelementet.
    Disse maskiner har ofte en større kapacitet.

    Ulemper:
    Får du den ikke brugt nok, så har du en dyr brevvægt.
    De kan larme noget. Ikke alle ynder at have dem kørende i køkkenet, fordi den forstyrer når man har gæster.

    Af de maskiner med køleelement i har jeg selv haft en Phillips og en Krups, og har egentlig været tilfreds med begge. Nemox laver også nogle rigtig gode modeller.

    Af modeller med aktiv frysning er Simac, Gaggia, Nemox og Musso, (og Cuisinart ICE-50, hvis køber i England) gode varianter, selv har jeg en ældre Simac Il Gelataio som jeg købte brugt på den Italienske Ebay.

    edit: Det her bliver vist på et tidspunkt til et blogindlæg for sig selv, der er så meget mere at skrive. 🙂

  3. Morten 22. december 2008 at 01:15 #

    dont get him started on ice machines!! 🙂 🙂 🙂

    Morten´s last blog post..Flæskesteg med sprøde svær

  4. kaare 1. juni 2011 at 11:09 #

    HEY ALLE

    jeg prøver at lave sorbet skal man bare røre i den hver time eller er der mer

  5. Lars 1. juni 2011 at 14:11 #

    @Kaare: Du skal bare røre grundigt i den for hver time 🙂

  6. Morten 1. juni 2011 at 21:41 #

    Et trick jeg har brugt et par gange at ligge is massen ud på et stort fladbundet metal fad. Jo større overflade og jo mindre tykt massen er – jo hurtigere vil det fryse.

  7. Lotte Pedersen 27. maj 2013 at 15:56 #

    hey, lyder lækkert med rabarber sorbet. Jeg lavede engang koldskålssorbet som var super lækkert, men kan ikke finde opskriften. Har du et forslag dertil?

    • Lars Kiilerich 27. maj 2013 at 19:46 #

      Hej Lotte,

      Jeg har ikke umiddelbart en opskrift, men jeg ville lave en ekstra sød koldskål, og så prøve at fyre den i ismaskinen. Evt med æggeblommer, så man kunne legere den inden.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This