Rabarbersorbet. Denne oversete lyserøde gudespise ser man alt for sjældent. Hvis man har rabarber i haven, så bør man indimellem lave denne lækre is, som kan spises sammen med fx en rabarberkompot eller en jordbærtærte, eller bare for sig selv.
Farven på isen kan variere fra nærmest lysegrøn til rød, alt efter hvilken form for rabarber man har til rådighed. Jeg havde kun de grønne rabarber, så jeg snød, og puttede lidt rød frugtfarve i, for at isen i det mindste skulle være lidt rød.
At lave sorbet er vildt nemt, især hvis man har en ismaskine som jeg. Hvis man ikke har det, så er det stadig nemt, men det kræver lidt mere pasning ved indfrysningen.
Opskrift (ca. 1 liter is)
3 dl sukker
2½ dl vand
3 spsk (friskpresset) citronsaft
½ kg rabarber i skiver
2 spsk lys sirup eller honning
Bland sukker, vand og citronsaft i en gryde. Varm langsomt til sukkeret opløses, og skru så op for varmen til blandingen koger. Tilføj rabarberne og lad dem koge til rabarberne er kogt ud (ca. 10 min, eller ca. 5 min, hvis rabarnerne har været frosne).
Put blandingen i en foodprocessor eller brug en stavblender, og kør til blandingen er jævn. Bland honningen i, og lad køle af.
Frysning.
Hvis man har en ismaskine så er denne del supernem. Vær sikker på at blandingen er kølet godt ned. Jeg stiller den altid i køleskabet et stykke tid, så ismaskinens arbejde bliver nemmere. Kør til konsistensen er lækker, og spis isen med det samme, eller frys den yderligere ned i fryseren. Direkte fra ismaskinen er isen noget blød, men den er frosset nok til at der ikke dannes store iskrystaller i isen når den kommer i fryseren, så den lækre konsistens bevares.
Har man ikke en ismaskine putter man blandingen i en flad beholder, og stiller den i fryseren med det samme. Efter ca en time tager man isen ud og rører i den til den er helt lind igen. Dette gentages et par gange til isen ligner fin grødis. Derefter burde isen ikke kunne danne store iskrystaller og den lækre konsistens bevares. Det kan ikke lade sig gøre at få ismaskinens lækre konsistens, men en udemærket sorbet kan man stadig godt opnå. Smagen er jo den samme gode smag, det er kun konsistenen der er forskel, selv er jeg af den dovne type, så jeg har en ismaskine til arbejdet.
Skriv et svar