Pizza med basilikums-mozzarella

Nogle gange hører man om en ide og så skal den bare afprøves.

Pizza med basilikum tilført mozzarella
Pizza med basilikum tilført mozzarella

Sådan havde jeg det, da jeg læste det her indlæg fra den amerikanske blog Ideas in food.  De havde arbejdet videre med en ide som stammer fra bloggen Cooking Issues, der altid er et besøg værd.

Helt basalt går det ud på at udtrække/tilføre de aromatiske stoffer fra krydderurter til et andet objekt under tryk i en sifon.

sifon
sifon

Desuden har jeg fået mig en pizzaspade af den gode slags. Lavet af tyndt metal og ikke afprøvet endnu. Plus jeg havde fået en ide til hvodan jeg kunne få min ovn varm nok til at lave en afskygning af pizza i stenovn.

Pizza spade og tallerken
Pizza spade og tallerken

Pizzaen skulle holdes simpel med mozzarella tilført basilikum og lige lidt hjemmelavet bacon, når det nu bare ligger der og venter.

Jeg blandede om eftermiddagen en hurtigt dej på almindelig hvedemel. Det er ikke altid man skal prøve at være autentisk. Et skvulp vand røg i en skål. En lille smule gær blev opløst i den.
Jeg er ikke den store bager, for mange regler og  for meget præcision. Så jeg gik efter mavefornemmelsen med lidt mel først. Derpå en skævt olivenolie, lidt salt og så røre det hele rundt.
Tilsæt mel indtil det har stadig er fugtigt men er blevet en dej.
Bliv ved med at folde den sammen – strække den ud og folde den sammen – indtil du føler at dejen begynder at give modstand.

Et af de trick jeg har lært om alt bagning af brød er at det gælder om at få så mange luftbobler ind i dejen og det gør du på den måde. Sæt dejen til side og lad det hæve i nogle timer.  Slå dejen ned (nænsomt), del den op i portioner der passer til den størrelse pizza du vil lave.
Du kan bare lade dem hæve endnu nogle timer og så bruge dem – eller du kan pakke dem ind i plastic wrap og lade dem ligge i køleskabet et døgn eller to. Det forøger bare den gode smag. Husk at lukke wrappet godt ellers har du dej over hele køleskabet. Yop, personlig erfaring:)

I køleskabet havde jeg et glas med soltørrede cherrytomater i olie som var udvalgt til at blive til tomatsovs. Her kunne jeg følge tricket fra en dansk familie der havde boet i USA nogle år om at reducere 10 dåser flåede tomater til ingenting. Eller kunne have brugt friske tomater, lavet en tomatsovs med hvidløg, løg, lidt balsamico og så videre:
Men jeg valgte at holde det enkelt – de soltørrede cherrytomater blev drænet for olie og smidt i en blender med lidt salt og pebet indtil det var blevet en god ensartet masse. Hurtigt, let og velsmagende.

Min ovn kan gå op til 300 grader celcius, hvilket er noget jeg værdsætter jævnligt. Pizza laves bedst ved højere temperaturer og skal ikke tage mere end cirka 90 sekunder i ovn. Sådan en varme kan jeg ikke lave, men jeg havde en ide.
På den andenøverste rille i ovnen satte jeg en plade omvendt ind så min pizzaspade havde let ved at lægge pizzaen og tage den ud igen.

Næste skridt var tænde oven på 300 grader celcius  og lade den blive rigtig godt varm. Så lad den stå et kvarters penge for fuld drøn efter den har ramt top temperaturen. Mens ovnen blev varm skar jeg nogle skiver hjemmelavet bacon, blancherede dem (for at reducere salt mængden) og sprødstegte dem langsomt. Jeg foretrækker at tilføje min bacon bagefter for at få det sprødt.

Næste skridt var mozzarella og basilikum. En stor håndfuld basilikum blev plukket og skyllet. Mozzarellaen blev skåret i mindre stykker så de kunne komme ned i sifonen.

Basilikum og mozzarella
Basilikum og mozzarella

Først blev basilikumen lagt ned og så mozzarellaen oven på.

Basilikum og mozzarella i sifonen
Basilikum og mozzarella i sifonen

Luk låget. Fyld to patroner på sifonen – lad den stå i et par minutter og frigiv så al gassen på engang (ikke noget med at vende den på hovedet. Du kunne ikke tænke dig at åbne en sifon hvor indholdet stadig er under tryk fordi en ting har sat sig fast i ventilen). Så simpelt er det.
Jeg smagte på mozzarellaen og om den ikke smagte af basilikum. Frisk var smagen af basilikum helt tydelig og ren.

Med ovnen varm, smag tilsat mozzarellaen, tomat sovs lavet var det tid til at rulle dejen ud. De professionelle kan gøre det uden rulle, det kan jeg ikke. Så jeg rullede løs indtil jeg havde fået en tynd bund. Flere steder var der store luftbobler i dejen, lige hvad jeg var ude efter.

Derefter blev dejen placeret på min pizza spade (som lige havde fået lidt mel). Tomat spredt jævnt udover, og mozzarellaen ovenpå. Husk lad endelig ikke det her tage for lang tid, så sætter dejen sig fast på spaden. Jeg tjekkede status på dejen ved at ruske spaden hurtigt frem og tilbage for at være sikker på at den kunne komme af i ovnen. Alt så godt ud.

Tomat sovs smøres på pizzaen i et tyndt lag
Tomatsovs smøres på pizzaen i et tyndt lag
Basilikum mozzarella ligges på pizzaen
Basilikum mozzarella ligges på pizzaen

Hurtigt blev pizzaen placeret på den omvendte plade i ovnen, lågen lukket og så var det bare at vente.

Der gik vel en 4- 5 minutter før jeg kunne lugte en færdig pizza derinde, så efter et hurtigt check var det bare at få den ud på en tallerken og lægge baconen på.

Pizza med basilikum tilført mozzarella
Pizza med basilikum tilført mozzarella

Det var en god pizza. Bunden var lige som den skulle være. Tynd og sprød. Vigtigst var, at der i pizzaen var en klar smag af basilikum uden der var basilikum på den.  En spændende teknik der kan bruges til mange andre ting og som skal prøves igen.

Oh ja forresten – ethvert køkken skulle have sig en pizza spade! Hvordan  har jeg kunnet leve uden sådan en?


Udgivet

i

af

Kommentarer

5 svar til “Pizza med basilikums-mozzarella”

 1. Kristian Avatar

  Namse en lækker pizza. Gemmer du en slice til lørdag som man kan smage? Sikkert ikke mere tilbage nej.

  Det er jo en genial metode med mozarellaen og basilikummet du beskriver og efter at have læst ideasinfood, så tror jeg den også skal prøves med rå fisk og derefter dampe den eller sous vide.

  Tak for inspirationen.

 2. Susanne Avatar
  Susanne

  Hej Morten.
  Spændende eksperiment. Ville blot fortælle dig, at du faktisk kan lave en kæmpe portion pizza dej, dele dem op i pizzapassende størrelser, pakke ind i wrap og i stedet for at lægge dejen i køleskabet, kunne du vælge at lægge dem i fryseren. Når du så får lyst til pizza, tager du en pakke ud af fryseren, tø op i køleskabet og så kan du i løbet af få minutter lave en frisk pizza til aftensmad.
  Mvh.
  Susanne

 3. Morten Avatar

  @Kristian – Ingen slices tilbage, den smagte for godt:)

  Ja – jeg er også imponeret over den ide. En simpel måde at kombinere smage på, ret interessant og klart en der skal eksperimenteres med.

  Glæder mig til at høre hvordan det går med rå fisk. Hvad med en kammusling eller måske en svinemørbrad (et par stykker).

  @Susanne – Tak for oplysningen, den skal jeg huske. Jeg gjorde det at der er blevet lavet pizza hver dag siden, indtil dejen var sluppet op.
  Det fede var at dejen blev bedre dag for dag. Mere sprød og med mere smag.

  Hvad kan være bedre en mange pizzaere:)

 4. Kristian Avatar

  God ide – har et par kammuslinger som jeg vil bruge idag torsdag på jobbet – måske eksperimentet skulle starte der 🙂
  .-= Kristian´s last blog ..Laksetatar – brøndkarse – ærteskud og rødbedesirup =-.

 5. Morten Avatar

  Du har bare at tage billeder!…

  Øj fik lige en tanke – jeg har sådan en smoking gun. Hvad nu hvis man første lagde tingene ned i den og så derefter fyldte sifonen med røg. Lukkede den og så puttede 2 patroner i…

  Hold da helt op det skal prøves!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *