Pasta med tomat og hørøget rapsolie vinaigrette

Så var det tid til rester. Jeg havde en anelse frisk pasta til overs fra weekenden der skulle bruges. Nederst i køleskabet lå et par ensomme forårsløg og ventede på at blive brugt. Øverst lå der et stykke parmesan og ventede på at blive brugt på noget fornuftigt. En udemærket start på en ret.
Naturens olie - Koldpresset rapsolie røget med hø

Naturens olie - Koldpresset rapsolie røget med hø

For noget tid siden købte jeg en spændende olie inde i Københavnstrup. Naturens olie, der er en koldpresset rapsolie der er røget med hø. Høet skulle efter sigende være blandet med cikorie, rødkløver, kørvel og kommen. Det var et af de indkøb hvor jeg mest forventede at blive skuffet, selv om den nydelige dame der solgte den til mig udvidste rigtig stor begejstring for olien. Så snart jeg fik chancen for at smage på det ændrede jeg mening. Jeg må indrømme at en af mine kollegaer udtrykte det bedst da han smagte den: "Den smager af sommer" udbrød han drømmende. Jeg har gået siden da og ventet på både anledningen og den gode ide til hvad jeg skulle bruge den til.  Her var muligheden! Den ville være perfekt til en enkel vinaigrette, som jeg håbefuldt forventede ville passe godt til min pastaret.  Jeg fik købt en bakke tomater, en lime og en frisk basilikum i den bedste af de lokale discountbutikker. Så var det hjem og lave guf. En bakke tomater blev skåret i halve, placeret i et ovnfast fad med den overskårne side op ad. De blev drysset kærligt med salt og sat i ovnen ved 160 grader i næsten en time. De skal bare nå at tørre lidt ud for at koncentrere tomatsmagen. Væden fra tomaterne skal bruges som sovs 🙂 Derefter blev vinaigretten lavet.  Den klassiske er 3 del olie til en del syre. Jeg var dog bekymret for at den røgede smag ville være for kraftig så jeg smagte mig frem indtil jeg ramte noget der lignede 2 dele olie til 1½ del limesaft.  Jeg kvaste et meget lille stykke hvidløg med knivsbladet indtil det nærmest var flydende og rystede de tre ting sammen. Husk at smage dig frem, min smagte kraftigt, men fremragende. Forårsløg blev hakket, basilikum bladene blev vasket og pastaen dropppet i det kogende saltede vand.  Da pastaen var parat blev den hurtigt taget op af vandet og lagt i en skal. De varme tomater og forårsløgene blev blandet i. Parmesan blev revet over i rundhåndet mængde og til sidst blev basilikumen blandet i.

Pasta med tomat og hørøget rapsolie vinaigrette

Pasta med tomat og hørøget rapsolie vinaigrette

Hele hemmeligheden ved den her ret er at bruge varmen fra pastaen og tomaterne til at lave sovsen med. Væden fra tomaterne jævnes sådan set med den revne ost. En af de simple hemmeligheder ved at lave en unik pastaret. Det hele blev puttet omhyggeligt i en dyb tallerken og lidt ekstra parmesan blev revet over for pynt. Til sidst blev vinaigretten rystet rigtig godt og lidt blev fint hældt over retten.  En uhyre velsmagende ret med meget koncenterede smage. Den røgede smag fra olien og syren fra limen gav en fin ekstra dimension til retten.

Relaterede indlæg:

2 Responses to Pasta med tomat og hørøget rapsolie vinaigrette

  1. Rasmus 4. juni 2009 at 21:00 #

    Lyder lækkert. Hvor fandt du olien?

    Rasmus´s sidste indlæg..Verdens bedste whisky?

  2. Morten 4. juni 2009 at 21:45 #

    Den er rigtig lækker. Jeg fandt den hos http://www.vingalleriet.com/ der ligger Vestergade 8 i København.
    Fremragende lille butik og det var ved et rent tilfælde at jeg faldt over den mens jeg var inde og købe en flaske vin.

    Det er vigtigt at nævne at de ikke tager mod kontanter – kun kort.

    Der var også andre spændede ting derinde på mad siden. Flere spændende eddiker.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This