Pariserbøf

Man sidder der, på et et eller andet spisested til en frokost med venner, familie, eller i anden anledning. Øjnene flakker over menukortet. Fisk, har jeg ikke lyst til. Har hørt deres burger ikke er god. Hvor lyder deres salater kedelige. Rastløs falder blikket på den gamle kending, og trygheden breder sig over det nemme valg, så du kan koncentrere dig om selskabet. Ak ja, Pariserbøf! Retten enhver almindelig restauration eller cafe som minimum har på frokostmenuen. Det herlige ved Pariserbøf er at den er perfekt til festlig lag eller bare til at hygge. Hvornår har du sidst serveret Pariserbøf for vennerne, eller oplevet at få en serveret? Syv forskellige råvarer og lidt salt, peber og smør til at stege i.  Det bliver ikke meget lettere. Hakket oksekød, brød, løg, syltede rødbeder, revet peberrod, kapers (som jeg glemte at ligge på min, men du kan trods alt skimte glasset oppe i højre hjørne) og en rå æggeblomme. Jeg er mest til en rigtig blomme, men en af de pasteuriserende kan sagtens bruges. Jeg stoler ikke på hakket oksekød fra discountbutikkerne. Det ser ikke friskt ud, det føles billigt og det smager som pebersteaks, kalvesnitzler og andet af deres udbud i kød, der er blevet hakket lige før sidste salgsdato. Ikke om jeg vil spise det. Jeg går altid til min slagter og køber det. Det er betryggende at se kødet blive hakket foran mig. Men vigtigst af alt - det smager fantastisk. Men det er jo dyrt hos slagteren, hører jeg jer tænke. Javel, men ikke så meget, og en af hemmelighederne ved kvalitet er at du ikke bruger så meget som du ellers ville bruge af en ringere kvalitet. Form en bøf per person, så den passer til en skive brød. Jeg foretrækker at bruge et franskbrød der har mere fylde end de normale luftfyldte franskbrød bagerne er begyndt at spytte ud. De italienske varianter, der efterhånden har fået almen udbredelse er et godt valg. Skær en skive per person. Gerne en god tyk skive. Peberrod har jeg lært derhjemmefra skal være friskrevet og det er utroligt nemt. Skræl peberroden og så hold den næsten vandret og mod et skærebræt. Med den anden hånd skraber du så med en kniv vinkelret på peberoden. Du får så den herligste revne peberod. Hak dit løg fint, dræn dine kapers (jeg bruger  kapers i olie istedet for saltet eller i eddike) og hvis det skal være rigtigt fint så hak rødbederne. Skil blommen fra hviden. Tænd for panden og når den er blevet rigtig godt varm - en smule smør på til at stege i. Krydder bøfferne med salt og peber og steg dem på panden. Traditionelt bliver bøffen formet og stegt på brødet, men jeg kan bedre lidt at stege dem hver for sig for at så at kombinere dem til sidst. Når bøfferne er færdige, så rist brødskiverne på panden indtil de er let gyldne. Jeg rister dem kun på den ene side, for i det mindste at være tro mod tanken bagved Pariserbøffen. Placer en skive brød på en tallerken, placer bøffen ovenpå. Forsigtig glid æggeblommen oven på bøffen (et lille godt trick, tryk let på bøffen i midten så du laver en fordybning. Så glider blommen ikke af). Herfra har du flere muligheder - drysse fyldet oven på, eller rundt om. Mulighederne er mange, men uanset hvad så smager det kanon.
Pariserbøf
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
En dansk klassiker på frokost restauranten. Men stadig nem og velsmagende at lave hjemme
Forfatter:
Type: Forret eller hovedret
Køkken: Dansk
Antal portioner: 3
Ingredienser
  • ½ kilo hakket oksekød, gerne fra slagteren.
  • 1 glas kapers
  • 1 frisk peberrod (Revet fra pose kan bruges, men er ikke det samme)
  • 1 løg
  • 1 glas rødbeder
  • 1 æggeblommer per bøf - pasteuriseret hvis du synes
  • 1 franskbrød - gerne et med god krumme
Instruktioner
  1. Skær tre skiver brød.
  2. Hak løget fint
  3. Hak rødbederne fint
  4. Tag en spsk kapers op af glasset per bøf
  5. Skrap peberroden i fine strimler ved at holde en kniv vinkelret på peberroden og træk ind imod dig selv. Pas på fingerne.
  6. Form kødet i tre bøffer der er lidt større end brød skiverne. Krydder dem med salt og peber.
  7. Sæt en stegepande over på høj varme.
  8. Lad en klump smør bruse af på panden og steg bøfferne.
  9. Imens så rist brødet på en brødrister
  10. Når bøfferne er stegt og brødet er ristet, så placer bøfferne på brødet.
  11. Placer en æggeblomme på toppen.
  12. Pynt med kapers, løg, peberrod og til allersidst

Relaterede indlæg:

, , , , , , , , , , ,

2 Responses to Pariserbøf

  1. Torben 5. oktober 2011 at 15:31 #

    så bliver det til aftensmad istædet!!!
    sagde torben…

  2. Morten 11. oktober 2011 at 10:09 #

    godt sagt!

Skriv et svar

Vurder denne opskrift:  

Pin It on Pinterest

Share This