Ost: Mit første forsøg på hjemmelavet gorgonzola

Da jeg sidste år begyndte at lære at lave ost, var det oste der ikke skulle lagres meget som jeg forsøgte med i begyndelsen. Min første ost der skulle lagres var en gorgonzola. Jeg faldt tilfældigt over et billede af dette, mit første forsøg udi lagring af oste.
Første forsøg på hjemmelavet gorgonzola

Første forsøg på hjemmelavet gorgonzola

En af hemmelighederne ved at lave skimmelost er at du kan bruge oste du køber som basis. Jeg havde en billig gorgonzola liggende og tog et lille stykke af skorpen og blendede den med lidt mælk.  Blandingen lod jeg stå natten over i køleskabet så kulturen kunne få godt fast i mælken. Dagen efter røg blandingen i resten af mælken. Gorgonzolaen skulle stå og lagre omkring fem måneder, før den var moden nok og undervejs opdagede jeg hurtigt at den var blevet for blød. Mange studier på nettet lærte mig at det typisk sker når osten er lukket ned så den ikke kan ånde. For eksempel hvis den står i en plastikbeholder med låg. Hvilket min netop havde gjort. Konsistensen var måske ikke i top, men for dælen der var smag i den. Den smagte, og så ud, som en kraftig ung gorgonzola.  De to oste blev brugt som smøreost på hjemmebagt brød og til sovs. Hvor fantastisk er det at lave noget der mislykkes, og så stadig kan bruges, og smager godt!

Relaterede indlæg:

, ,

4 Responses to Ost: Mit første forsøg på hjemmelavet gorgonzola

  1. Sabina 2. januar 2010 at 01:42 #

    Mums… Nammenamnam…
    Det ser skisme lækkert ud, den for mundvandet til at løbe..

  2. Morten 18. januar 2010 at 21:05 #

    Den smagte rigtig godt, selv om konsistensen ikke var rigtigt.

    Jeg arbejder stadig på at finde ud af en god og billig måde at modne mine oste på:)

  3. Ostemesteren 15. februar 2011 at 17:59 #

    Jeg må desværre break the news. Der er desværre ikke nogen genvej til at lave god ost. Jeg kan anbefale et godt vinskab der kan styre temperatur og fugtighed. Det er en videnskab at lave ost, og jeg ville være arbejdsløs hvis alle kunne lave det hjemme.

    Osten bliver blød når kasein-netværket nedbrydes af enzymer i osten. Det har som udgangspunkt ikke noget at gøre med om osten får luft eller ej. skimlen skal bruge ilt for at vokse, men det skal alle bakterier og enzymer ikke. derfor kan det være en ide at først måde osten med ilt (til skimlen er vokset frem) derefter vaske den i saltvand og lagre den videre uden ilt.

    produktionsmæssigt kan det også hjælpe at tilsætte kalcium-clorid.

  4. Morten 27. februar 2011 at 21:44 #

    @Ostemesteren – ork er jeg klar over der ikke er nogen genveje:) Men det gør det ikke mindre sjovt.

    Det er desværre ved at være et godt stykke tid siden jeg sidst har lavet ost. Men jeg burde komme igang igen!

    Mange tak for info, altid rart at blive klogere:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This