Ost – Hjemmelavet ricotta

Ricotta er et fantastisk biprodukt af ostefremstillingen. Når du er færdig med at lave en ost, for eksempel flødeost, feta, fast- eller skimmelost, har du en hel del ostevalle tilbage, det er den der bruges til at lave ricotta. Italy.dk har en god artikel om ricotta. Italy.dk er i øvrigt et fantastisk site til folk der kan lide italiensk mad.

Jeg laver som regel ost af 8-10 liter mælk. Hæld en liter sødmælk (jeg har prøvet med double creme (ekstra cremet fløde) og det gav en ricotta med en rundere smag) i vallen. Ostevallen bringes til kogepunktet (jeg varmer altid min ost i en gryde, så for mig er det bare at tænde for komfuret). Lad være med at skrue helt op, da der er en del sukker i vallen. Den brænder let på af den grund. Der skal ikke røres ret meget rundt.

Lige før vallen når kogepunktet hælder du 2-3 spiseskefulde eddike i. Min erfaring siger mig at det er bedst at dosere lidt, for ellers kan du risikere at det får en bismag af eddike. Den kan dog fjernes ved at skylle med lidt vand eller ostevalle.

Når det hele koger, kan du med en opøser eller ved at hælde gennem en si fjerne ricottaen. Lad den dryppe af i en si. Ricotta skal bruges frisk og efter at have lavet ost to gange i den her weekend, har jeg en god del frisk ricotta i køleskabet. Så der skal laves lidt forskellige retter med ricotta i løbet af ugen.

Relaterede indlæg:

, , , ,

2 Responses to Ost – Hjemmelavet ricotta

  1. Martin 29. april 2009 at 18:01 #

    Hvor henne har du fået fat i double cream?

    Det har jeg ledt længe efter.. 🙂


    Martin

  2. Morten 30. april 2009 at 00:04 #

    Osted Mejeri. Såvidt jeg husker er det ikke noget de har fast, men laver en gang imellem.

    Glæd dig, det er kanon:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This