

Da de havde stået ved stuetemperatur i et døgns tid, fiskede jeg dem op af lagen og skar dem i endnu mindre ens stykker. I et andet glas (rengjort heftigt og skoldet med kogt vand, som alt udstyr der blev brugt! hældte jeg en god del rapsolie i. I en gryde havde jeg tidligere blancheret et par tørrede chilier og en god gang tørret oregano og så ladet dem tørre.
Fetaen blev lagt ned i olien og krydderurterne røg samme vej. Derefter er det bare at vente en uges penge før de er spiseklare.
Hej Morten.
Endnu en godt opskrift. Du skriver bare ikke rigtigt, om feta’en skal lægge i “ren” olie, eller om den skal blandens op med saltlagen?
– Stefan Bugge
Hej Stefan.
Takker. Jeg ligger den i ren olie. Såvidt jeg har forstået det er det det bedste:)
mvh
Morten
Hej..
Jeg er nu igang med at lave fetaen, men pH’en ligger på mellem 5 og 6 hvad kan jeg gøre? og hvad er konsekvenserne heraf?
MVH Marie Pahuus
Det er jo lidt sent at komme med råd om den feta som du skriver har en for høj pH, og du har sikkert fundet videre – Du skal lade ostemassen syrne ved almindelig stuetemperatur, typisk er 24 timer tilstrækkeligt, men hvis du for eksempel ikke har sørget for at anvende tilstrækkelig med syrevækker (fx. kærnemælk) kan du opleve at syrningen går langsommere. Konsekvensen af af gå videre inden pH er tilstrækkelig lav ( pH 4.5 ) er at strukturen i fetaen til blive for blød, og fetaen kan ‘flyde ud’ og blive uspiselig. Du kan læse mere om processerne i ostefremstillingen på http://www.Hjemmeriet.dk.
Herligt med en erfaren ostelaver der hjælper – og dit site ser rigtig spændende ud også Jan:)
Hej Morten,
Godt at deltage i oste-snakke. Dejligt at du og andre tager sig den tid det gør at oprette og administrere forums som denne. Jeg er selv ‘erfaren ostelaver’ som du siger, men kun i kraft af selv-studier, diverse bøger, mange eksperimenter, og altid spørgende hvis jeg møder nogle som kan bidrage til tilegnelse af mere vid om osteverdenen (eller mælkesyrebakterieverdenen). Jeg har altid masser af feta og brie/camembert i køleskabet og jeg synes stadig at jeg får udvidet min erfaring hver gang jeg laver ost, selvom jeg nu har lavet ost i mere end 10 år. Der er altid lige lidt at justere, eller afprøve, nye redskaber som ville være godt at besidde for at lette eller bedre resultatet, og jeg tror ikke at jeg bliver træt af at eksperimentere eller udvikle Storm-P løsninger til ostefremstilling. Jeg vil selvfølgelig altid gerne henvise til min egen hjemmeside (www.Hjemmeriet.dk) men jeg vil også gerne henvise til et andet spirende forum (forum.mejerist.dk), som godt nok er ganske nyt, med få medlemmer endnu, men som er oprettet af Brian Linde som skulle have mere reel uddannelse indenfor mejeriverdenen og som jeg føler ville glædes ved at give denne videnskab videre til os andre.
Jeg vil gå ind på grydeskeens forum indimellem og se om jeg kan bidrage med et og andet – måske forum’et kunne sættes op så man fik en mail hvis der var skrevet nye indlæg i en given tråd ?
Hej Jan
Osteri er mest noget jeg gør en gang imellem. Lige nu er det der holder mig mest tilbage manglende muligheder for lagring.
Det tager for meget plads i køleskabet (og er ikke optimalt) og jeg er ikke helt til at stille det i kælderen da den ikke er velegnet af mange grunde.
Så hvis du har nogle gode ideer til hjemmelagring der ikke kræver for meget, så sig endelig til:)
Dit foreslag om mail på kommentarer er sendt videre til Lars der står for det tekniske på sitet:)
Hvor køber man det store sæt til at lave fetaost. Jeg har kun set det lille med 4 små forme i en bakke.??
Hvor køber man det store sæt til at lave fetaost?
Jeg har kun set det lille sæt med 4 små forme og en bakke .
@Anne: Morten har købt sit hos hjemmeproduktion.dk
Hej
Jeg er nybegynder i oste produktionen, faktist så ny at jeg ikke har et redskab eller nogen form for erfaring med oste porduktion.:)
Men jeg har gået med tanken længe og har læst og søgt meget på nettet. Jeg er typen der gerne vil have det rigtige værktøj til opgaven, men også typen der helst ikke vil have pungen op af lommen:)
Jeg vil lige hører om i “bare” laver osten i en gryde på komfuret, eller er det nødvendigt at invistere i en El-gryder der kan holde en konstant temp.? Jeg var jo på jagt efter LIDL`s tilbud på netop på en sådan gryde, men alt var udsolgt mandag formiddag(så kan man jo tænke om de overhovedet har haft dem?).
Så er det et MUST med el-gryde, eller kan jeg “nøjes” med gryde på komfuret?
Hvad er det bedste start kit jeg kan anskaffe mig? Har kigget lidt på denne:
http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/hjemmeosteri-til-fremstilling-178p.html
er der nogen der har erfaring med dette produkt? Er der det jeg skal bruge osv osv.
Sidste spørgsmål er om jeg kan bruge mælk, som er afhentet direkte fra Bondemanden? og er der forholdsregler jeg bør tage ved dette?
Det blev en ret lang tekst, som jeg fik brygget sammen her, det må være et tegn på jeg gerne vil lave ost:) Håber der er nogen der har råd og vedledning til en nybegynder som mig
.
Mvh Jeppe
Hej Jeppe – og andre
Du kan læse om at fremstille din egen ost på http://www.Hjemmeriet.dk inden du skringer ud – og derfra kan du også kan skaffe diverse redskaber/ingredienser til spændende udfoldelser.
Med venlig hilsen
Jan Jochimsen / Hjemmeriet
hej, og tak for god side. Er fuldstændig nybegyndere i ostelavning. men har selv en ged der skal malkes og hun giver for meget mælk til vores husholdning derfor er jeg også igang med lave feta ost af gedemælk.
synes bare i min feta var der mange luftbobler. har jeg gjort noget forkert? eller kan det være normalt. for resten er min opskrift det sammen som din. min feta stå i saltvand nu i køleskabet og halvdelen skal i olien. så må vi se om en uge om det smage godt! hvor længe kan de holdes i saltvand?
mvh trine.