Ost – Hjemmelavet feta

Feta - eller middelhavsost eller hvad man nu kalder den efter EF-Domstolen gav Fetaen “Beskyttet Oprindelses Betegnelse' - er en herlig spise. Det var faktisk den første ost jeg prøvede at lave selv sidste år, hvilket passede fantastisk med at min udlejer var på ferie og drivhuset jeg skulle passe var fyldt med tomater. Fjorten dage med sol og tomatsalat med feta. Hvilken sommer! Nu sommeren er gået på hæld kunne jeg ikke modstod fristelsen til at genskabe den smag. Det at lave feta har mange lighedstegn med parmesanen jeg skrev om i et tidligere indlæg. Redskaber og lignende er stort set det samme. Den store forskel er at hvor parmesanen skulle under tryk for at at blive fast, skal fetaen under egen vægt stå til afdrypning. Til det formål skal de firkantede forme bruges, som kan ses i billedet nedeunder. Formene placeres i de to bakker der gemmer sig under dørslaget og ristene der ligger til venstre bruges til at holde ostemassen oppe, så vallen kan løbe af. Temperatur og tid er, såvidt jeg har erfaret og læst mig til, de vigtigste faktorer i den første del af ostelavningen. For feta startede jeg med at varme 8 liter sødmælk op til 32 grader Celcius og tilsatte ½ ml syrevække. Derefter fik den lov til at stå i en halv times tid, mens jeg omhyggeligt holdt temperaturen. Derefter tilsatte jeg 4 ml. osteløbe og 1 knivspids lipaseenzym og rørte rundt. Derefter fik det hele endnu engang til at stå i fred og ved samme temperatur. Denne gang i en time. Længe leve mit køkkenur! På det her tidspunkt var mælken blivet fast og jeg kunne lave et "clean break", hvilket vil sige at ostemassen går i stykker med en klar brudflade når man lige stikker (en nyvasket!) finger ned i den og bøjer den let. Næste skridt var at skære den i firkanter (se parmasan indlægget for hvordan det ser ud).  De 32 grader celcius holdes i cirka 40 minutter, halvvejs fjernes lidt under en liter valle. Husk at gemme den til at lave ricotta af! Da de 40 minutter var gået fiskede jeg ostemassen op af gryden og placerede den jævnt i de fire forme.
Feta - Ostemassen står til afdrypning

Feta - Ostemassen står til afdrypning

Der løber rimeligt meget valle fra og da der meget praktisk er to forme med i osteriet, placeres den anden ovenpå med endnu en rist i - og vallen kan så jævnligt hældes fra. Hvilket er meget anbefalelsesværdigt før du vender den. Tro mig valle over hele køkkenet er ikke sjovt at gøre rent :). Hele molevitten placeres ved stuetemperatur i et døgn og vendes en håndfuld gange undervejs, dog hyppigere under den første time.
Feta - Ph værdien måles efter ostemassen har stået i et døgn

Feta - Ph værdien måles efter ostemassen har stået i et døgn

24 timer senere er det tid til at måle ph værdien. Hvilket uvilkårligt får mig til at huske på kemitimerne i folkeskolen. PH værdien skal være mellem 4,7 og 4,9. Min lå omkring de 4,7, så jeg valgte at gå videre derfra. Jeg lavede en saltlage (150 gram groft salt per liter vand). Opskriften sagde jeg skulle bruge kogt vand - så for engangskyld valgte jeg at følge den. De fire skiver ost fra formene blev skåret ud i firkantede stykker og langt i lagen.
Feta - Skåret groft ud og lagt i saltlage

Feta - Skåret groft ud og lagt i saltlage

Da de havde stået ved stuetemperatur i et døgns tid, fiskede jeg dem op af lagen og skar dem i endnu mindre ens stykker. I et andet glas (rengjort heftigt og skoldet med kogt vand, som alt udstyr der blev brugt! hældte jeg en god del rapsolie i. I en gryde havde jeg tidligere blancheret et par tørrede chilier og en god gang tørret oregano og så ladet dem tørre. Fetaen blev lagt ned i olien og krydderurterne røg samme vej. Derefter er det bare at vente en uges penge før de er spiseklare.

Relaterede indlæg:

, , , ,

13 Responses to Ost – Hjemmelavet feta

 1. Stefan Bugge 22. april 2009 at 11:52 #

  Hej Morten.
  Endnu en godt opskrift. Du skriver bare ikke rigtigt, om feta’en skal lægge i “ren” olie, eller om den skal blandens op med saltlagen?

  – Stefan Bugge

 2. Morten 22. april 2009 at 15:05 #

  Hej Stefan.

  Takker. Jeg ligger den i ren olie. Såvidt jeg har forstået det er det det bedste:)

  mvh

  Morten

 3. Marie Pahuus 9. april 2010 at 08:41 #

  Hej..

  Jeg er nu igang med at lave fetaen, men pH’en ligger på mellem 5 og 6 hvad kan jeg gøre? og hvad er konsekvenserne heraf?

  MVH Marie Pahuus

 4. Jan Jochimsen 25. april 2010 at 15:11 #

  Det er jo lidt sent at komme med råd om den feta som du skriver har en for høj pH, og du har sikkert fundet videre – Du skal lade ostemassen syrne ved almindelig stuetemperatur, typisk er 24 timer tilstrækkeligt, men hvis du for eksempel ikke har sørget for at anvende tilstrækkelig med syrevækker (fx. kærnemælk) kan du opleve at syrningen går langsommere. Konsekvensen af af gå videre inden pH er tilstrækkelig lav ( pH 4.5 ) er at strukturen i fetaen til blive for blød, og fetaen kan ‘flyde ud’ og blive uspiselig. Du kan læse mere om processerne i ostefremstillingen på http://www.Hjemmeriet.dk.

 5. Morten 25. april 2010 at 15:33 #

  Herligt med en erfaren ostelaver der hjælper – og dit site ser rigtig spændende ud også Jan:)

 6. Jan Jochimsen 28. april 2010 at 21:06 #

  Hej Morten,
  Godt at deltage i oste-snakke. Dejligt at du og andre tager sig den tid det gør at oprette og administrere forums som denne. Jeg er selv ‘erfaren ostelaver’ som du siger, men kun i kraft af selv-studier, diverse bøger, mange eksperimenter, og altid spørgende hvis jeg møder nogle som kan bidrage til tilegnelse af mere vid om osteverdenen (eller mælkesyrebakterieverdenen). Jeg har altid masser af feta og brie/camembert i køleskabet og jeg synes stadig at jeg får udvidet min erfaring hver gang jeg laver ost, selvom jeg nu har lavet ost i mere end 10 år. Der er altid lige lidt at justere, eller afprøve, nye redskaber som ville være godt at besidde for at lette eller bedre resultatet, og jeg tror ikke at jeg bliver træt af at eksperimentere eller udvikle Storm-P løsninger til ostefremstilling. Jeg vil selvfølgelig altid gerne henvise til min egen hjemmeside (www.Hjemmeriet.dk) men jeg vil også gerne henvise til et andet spirende forum (forum.mejerist.dk), som godt nok er ganske nyt, med få medlemmer endnu, men som er oprettet af Brian Linde som skulle have mere reel uddannelse indenfor mejeriverdenen og som jeg føler ville glædes ved at give denne videnskab videre til os andre.
  Jeg vil gå ind på grydeskeens forum indimellem og se om jeg kan bidrage med et og andet – måske forum’et kunne sættes op så man fik en mail hvis der var skrevet nye indlæg i en given tråd ?

 7. Morten 28. april 2010 at 21:55 #

  Hej Jan

  Osteri er mest noget jeg gør en gang imellem. Lige nu er det der holder mig mest tilbage manglende muligheder for lagring.

  Det tager for meget plads i køleskabet (og er ikke optimalt) og jeg er ikke helt til at stille det i kælderen da den ikke er velegnet af mange grunde.

  Så hvis du har nogle gode ideer til hjemmelagring der ikke kræver for meget, så sig endelig til:)

  Dit foreslag om mail på kommentarer er sendt videre til Lars der står for det tekniske på sitet:)

 8. Anne 5. oktober 2011 at 06:32 #

  Hvor køber man det store sæt til at lave fetaost. Jeg har kun set det lille med 4 små forme i en bakke.??

 9. Anne 5. oktober 2011 at 06:33 #

  Hvor køber man det store sæt til at lave fetaost?

  Jeg har kun set det lille sæt med 4 små forme og en bakke .

 10. Lars 5. oktober 2011 at 11:21 #

  @Anne: Morten har købt sit hos hjemmeproduktion.dk

 11. Jeppe 8. februar 2012 at 10:35 #

  Hej

  Jeg er nybegynder i oste produktionen, faktist så ny at jeg ikke har et redskab eller nogen form for erfaring med oste porduktion.:)

  Men jeg har gået med tanken længe og har læst og søgt meget på nettet. Jeg er typen der gerne vil have det rigtige værktøj til opgaven, men også typen der helst ikke vil have pungen op af lommen:)

  Jeg vil lige hører om i “bare” laver osten i en gryde på komfuret, eller er det nødvendigt at invistere i en El-gryder der kan holde en konstant temp.? Jeg var jo på jagt efter LIDL`s tilbud på netop på en sådan gryde, men alt var udsolgt mandag formiddag(så kan man jo tænke om de overhovedet har haft dem?).

  Så er det et MUST med el-gryde, eller kan jeg “nøjes” med gryde på komfuret?

  Hvad er det bedste start kit jeg kan anskaffe mig? Har kigget lidt på denne:

  http://www.hjemmeproduktion.dk/shop/hjemmeosteri-til-fremstilling-178p.html

  er der nogen der har erfaring med dette produkt? Er der det jeg skal bruge osv osv.

  Sidste spørgsmål er om jeg kan bruge mælk, som er afhentet direkte fra Bondemanden? og er der forholdsregler jeg bør tage ved dette?

  Det blev en ret lang tekst, som jeg fik brygget sammen her, det må være et tegn på jeg gerne vil lave ost:) Håber der er nogen der har råd og vedledning til en nybegynder som mig
  .

  Mvh Jeppe

 12. Jan Jochimsen 28. februar 2012 at 21:58 #

  Hej Jeppe – og andre

  Du kan læse om at fremstille din egen ost på http://www.Hjemmeriet.dk inden du skringer ud – og derfra kan du også kan skaffe diverse redskaber/ingredienser til spændende udfoldelser.

  Med venlig hilsen
  Jan Jochimsen / Hjemmeriet

 13. trine 29. juli 2013 at 12:36 #

  hej, og tak for god side. Er fuldstændig nybegyndere i ostelavning. men har selv en ged der skal malkes og hun giver for meget mælk til vores husholdning derfor er jeg også igang med lave feta ost af gedemælk.
  synes bare i min feta var der mange luftbobler. har jeg gjort noget forkert? eller kan det være normalt. for resten er min opskrift det sammen som din. min feta stå i saltvand nu i køleskabet og halvdelen skal i olien. så må vi se om en uge om det smage godt! hvor længe kan de holdes i saltvand?
  mvh trine.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This