Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

Der var gæster til middag i det lille hus og den store steg skulle på bordet. Det skulle være nemt at tilberede og velsmagende.

Jeg havde startet lørdagen med at tage til torvedag i Roskilde. Et marked der mindede mig meget om markederne i Barcelona, Caen og i Bayeux.
Det er flot og historisk placeret med Roskilde domkirke på stændertorvet så rammen var iorden.

Jeg faldt over flotte nye røde kartofler i en af de mange grøntsagsboder og når jeg nu var i gang kunne jeg lige så godt få købt et bundt af den flotte persille der lå ved siden af og så fristende ud.

Røde kartofler

Røde kartofler

Persille

Persille

I et af de bedre i discountmarkeder havde jeg købt et fint stykke oksefilet som jeg ville stege efter samme princip som den bøf jeg lavede i det her indlæg. Nu min slagter var så fræk at tillade sig at holde tre ugers sommerferie. Jeg er ikke tilfreds:)

Den blev let saltet og drysset med den røgede hvide peber fra Penja som jeg havde købt hos Mill & Mortar og sat tilbage i køleskabet mens ovnen kom op på de 250 grader celcius.
Det er vigtigt at få givet stegen en flot farve, da det er der en masse af den rigtig gode smag sidder.

Den let kryderede oksefilet

Den let kryderede oksefilet

Med ovnen varm røg stegen derind i cirka 20 minutter og blev så taget ud igen. Der måtte den så vente tålmodigt mens ovnens temperatur røg ned på de hundrede grader.

Oksefilet stegen mens den venter på at ovnens temperatur falder til 100 grader celcius

Oksefilet stegen mens den venter på at ovnens temperatur falder til 100 grader celcius

Mens stegen og jeg ventede, benyttede jeg tiden til at gå i haven og plukke mig en ordentlig håndfuld salvie. Den blev hakket let og det hele bredt generøst over stegen.

En af fordelene ved den her metode at lave kødet på, er at friske krydderurter ikke bliver branket i oven. Den lave temperatur gør at smagen fra krydderurten får rigtig godt tag i kødet.

Et stort bundt salvie til kødet, frisk fra haven

Et stort bundt salvie til kødet, frisk fra haven

Salvien hakkes

Salvien hakkes

Salvien drysses over og rundt om stegen før den sættes i ovnen ved 100 grader celcius

Salvien drysses over og rundt om stegen før den sættes i ovnen ved 100 grader celcius

Da temperaturen var faldet ned til de 100 grader celcius blev stegen sat i oven igen. Den fik omkring en halvanden time. Tid er ikke så vigtigt her, igen fordi temperaturen er så lav. Den skal virkelig stå natten over for at få for meget.

Nu var min steg på cirka 1.4 kilo, så halvanden time dømte jeg til at være nok.

Da tiden var gået blev stegen taget ud og fik lov til at hvile sig. Ovnen blev skruet op på 220 grader og i det ovnfaste fad lagde jeg de vaskede og skårede røde kartofler og de røg ind på høj varme indtil de næsten havde var blevet møre.

De skårne røde kartofler parat til ovnen

De skårne røde kartofler parat til ovnen

På det tidspunkt droppede jeg blidt en håndfuld tomater skåret i kvarte ned til kartoflerne og satte det ind i ovnen igen.

Det fik indtil kartoflerne var blevet møre, cirka en 10 til 15 minutter. Tomaterne skal bare være godt varme men ikke have farve. Plus jeg ville stadig havde vandet fra dem i fadet til saucen.

Tomaterne ligges i det ovnfaste fad og steges med det sidste stykke tid

Tomaterne ligges i det ovnfaste fad og steges med det sidste stykke tid

I det ovnfaste fad droppede jeg en god håndfuld hakket persille og rørte rundt. Som prikken over i’et lod en kold klat smør ryge ned i herlighederne for at lige at legere væden og runde smagen af.

Den hakkede persille blandes i med de røde kartofler og tomaterne

Den hakkede persille blandes i med de røde kartofler og tomaterne

Smørret tilsættes de røde kartofler, tomater og persille

Smørret tilsættes de røde kartofler, tomater og persille

Den første smagsprøve var en stor oplevelse, kødet var utroligt saftigt og smagte godt af salvie uden at overdøve smagen af kødet i sig selv.

Det var med stor glæde at jeg forsatte udskæringen. Læg specielt mærke til det sidste billed, stegen er bare perfekt hele vejen igennem.

Oksefileten skæres

Oksefileten skæres

Oksefileten skæres

Oksefileten skæres

Til sidst blev det anrettet og lidt salt og peber blev drysset over. Hold da op en god oplevelse. Kødet har jeg allerede beskrevet, men tilbehøret var lige så godt.

Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

Relaterede indlæg:

, , , , , , ,

10 Responses to Oksefilet (næsten sous vide) med ovnstegte røde kartofler og tomater

  1. Vibeke 9. august 2010 at 12:29 #

    Stegen ser fantastisk ud, tilbehøret er nu heller ikke at kimse af.
    knus
    Vibeke
    .-= Vibeke´s last blog ..Atter en madoplevelse på Restaurant Bind =-.

  2. foodfanatic 9. august 2010 at 12:40 #

    Orv Morten, hvem der bare var middagsgæst hos dig. Den oksesteg og tilbehøret ser ubeskriveligt godt ud. God idé med tomater sammen med kartoflerne. Det må jeg prøve snart. Dejligt indlæg. Tak 🙂
    Kh Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Irish stew =-.

  3. Morten 9. august 2010 at 13:16 #

    @Vibeke – den smagte endnu bedre end den ser ud:)

    @Nadia – Den med tomaterne og kartoflerne var mest en pludselig inspiration. Havde en håndfuld tomater liggende og de skulle bare bruges:) Men det var smørret der lige gav det ekstra og forvandlede det til en decideret tomatsovs.

    Der er mange der går glip af meget god mad hos mig, til gengæld er der gode billeder til bloggen i det:)

  4. Kim 9. august 2010 at 16:36 #

    Hej Morten
    Sikke en smuk steg… og tilbehøret ser næsten endnu bedre ud. Det med at krydderurterne ikke bliver branket med den lave temperatur er en rigtig god grund til at gøre det. Må prøve…. tak for inspirationen
    mange hilsener
    Kim

  5. Morten 9. august 2010 at 22:34 #

    @Kim – håber det lykkes:)

  6. Klidmoster 13. august 2010 at 09:12 #

    Argh, nu har jeg hul i maven. Det ser fantastisk lækkert ud 🙂
    .-= Klidmoster´s last blog ..Feriefryd =-.

  7. Morten 13. august 2010 at 09:47 #

    Det var også rigtig godt – safterne sprang af kødet og tilbehøret var rigtig lækkert. Eneste problem var der ikke var nok:)

  8. Maria 9. januar 2011 at 14:48 #

    Kan man bruge en culottesteg til formålet?

  9. Morten 27. februar 2011 at 21:48 #

    @Maria – det kan man godt. Culotte er et godt stykke kød!

  10. Betina 27. februar 2014 at 23:48 #

    hvor ser det bare godt ud….Den vil jeg simpelthen lave, da jeg skal have gæster her i weekenden.
    Må lige hører, hvor mange kartofler og hvor stor stegen er,som du brugte. Vi skal nemlig kun være 3

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This