Spanierne kontrollerer forretten mens tiden checkes hos dommeren
Jeg var i lørdags inviteret til at deltage som gæstedommer i Nation Cup 2011 for unge kokke. Kort fortalt skulle de indbudte gæstedommere være med til at vælge publikums favorit. Det var Region Midtjylland og organisationen F.O.O.D der stod som arrangører. Det var finale dagen hvor den endelige afgørelse skulle falde efter at det engelske, spanske og danske hold havde mødt hinanden to gange før.
Arrangementet blev afholdt i Arlas hovedkvarter i Århus.
De tre hold fik stillet de samme råvarer til rådighed. Opgaven var så at komponere en forret, hovedret og dessert. Forret og dessert skulle anrettes til både dommere og gæstedommere. En del af opgaven var at anrette forret og dessert til de mange spisende gæster og dommere. Hovedretten blev anrettet til de fem dommere og blev serveret fra fad til os andre. En del af opgaven i den sammenhæng var få lavet en hovedret der både kunne anrettes og serveres fra fad.
Rødtunge og forkogte rejer
Kamsteg på ben og gulerødder
Hindbær, drænet yoghurt og mørk chokolade
Fra vi ankom til anretningen begyndte lige bag ved hvor vi skulle spise var der hektisk aktivitet. Den blev ikke mindre af der skulle anrettes så mange tallerkner.
Det var en oplevelse at se de tre hold arbejde koncenteret og fokuseret på at deres retter ud til os. Deres engagement var smittende.
Det spanske landshold ligger sidste touch på deres forret
Den spanske forret: Rødtunge med karameliserede løg, rullet i bacon og skinkestøv - reje carpaccio
Det spanske hold havde vundet lodtrækningen om at starte i køkkenet først. Deres forret var et spændende indspark på en forret og jeg synes at den var vellykket i sine milde og delikate smag. Specielt den lufttørrede skinke der var rullet rundt om fisken var lige tilpas i sin smag til at kunne supplere fisken.
Det engelske hold arbejder koncenteret med deres forret
Den engelske forret anrettes
Den engelske forret: Rødtunge, rejer og kartofler
Der var kun tyve minutter mellem retterne og en længere pause mellem forret, hovedret og dessert. Så det fremad i rask tempo og det gjalt om at følge med. Både for kokkene, og os der skulle smage på deres retter.
Den engelske forret var en del mere kompliceret end det simple navn de havde givet den. Kartoflen var en gnocci med nødder i og den var et hit. Et eller andet sted i retten var der en anis smag som ramte lige i mine smagsløg. Den kunne jeg godt spise igen.
Det danske hold ligger den syltede rødtunge på tallerken
Den danske forret. Syltet rødtunge, blomkåls pannacotta, rejer, bacon og estragon
Det danske hold begyndte at anrette meget tidligt da de havde en del elementer der skulle anrettes meget kolde, så de kunne serveres med den rette temperatur. Der var strafpoint for hver minut de gik over deadline, så det kunne hurtigt blive dyrt, hvis planlægningen ikke var på plads.
Specielt den syltede rødtunge ramte lige ned i mine smagsløg. Jeg er normalt ikke den store blomkålsfan men her lykkes det godt at lege med konsistens og smag som fik mig til at spise retten med stort velbehag.
Spaniernes hovedret anrettes på fade til gæstedommerne
Dommernes hovedret blev anrettet til dem. Til gæstedommerne blev der serveret fra fad
Den spanske hovedret. Svinekam med spinat - kartoffel ala importancia - gulerods orange pure
På den spanske hovedret var det specielt spinaten oven på svinekammen der holdt retten op. Kartoflen og gulerods orange pureen var ikke så dominerende smagsmæssigt. Men den der spinat, hit med opskriften siger jeg bare.
Hele det engelske hold i fuld vigør omkring hovedret. Her er det dommernes tallerkener der anrettes
Den engelske coach giver direktioner lige før deadline på hovedretten
Englændernes hovedret. Svinekam, gulerødder, flæskesvær og yoghurt
Det engelske hold have holdt sig til ideen om en traditionel "sunday roast". Deres flæskesvær var lige i øjet og køddet var vel tilberedt. Desværre fik vi ved vores bord ikke ret meget tilbehør i forhold det store stykke kød.
Det danske hold igang med dommernes hovedret
Gæstedommernes fade anrettes af det danske hold
Den danske hovedret. Stegt svinekam, gulerod i egen juice og sprød kapers
Den danske hovedret var en del mere ambitiøs end de to andre holds og for mig mere visuelt flot. Her virkede det som om at der var en god tanke bagved at retten skulle kunne anrettes på en tallerken og serveres fra fad så alle fik samme oplevelse.
Gulerødderne var tilberedt med forskellige teknikker og var en fornøjelse.
Travlhed på det spanske hold under anretning af desserten
Det sidste element sættes på den spanske dessert
Den spanske dessert. Chokolade og hindbærkage med yoghurt og cintronmelisse is
Med desserterne som næste ret, blev kompleksiteten lige skruet en tak op. Den spanske dessert var en flot komponeret ret. Guldnødderne var et flot og smagsfuldt indslag. Min favorit, på trods af jeg aldrig har været den store hindbærnyder, var deres chokolade og hindbærkage fantastisk. Chokolade smagen delte ligeligt smags oplevelsen med hindbær. Det var nemlig ikke en choklade hindbær kage - men en chokolade OG hindbærkage. De to smage optrådte hver for sig og gik alligevel op i en større helhed.
Knas lægges på den engelske dessert
Det engelske hold igang med de sidste elementer af deres dessert
Den engelske dessert. Hindbær. Balsamico og mørk chokolade
Den engelske dessert var endnu en stor dessert oplevelse. Markant anderledes i sit visuelle udtryk. Vor den spanske dessert var stram og komponeret var den engelske dessert mere løssluppen.
Det samme gjorde sig gældende i smagen. De forskellige og løst anrettede elementer på tallerken fik mig i legehumør.
Medlem af det danske hold igang med at tilføje et af mange elementer til deres dessert
Koncentrationen var stor på alle hold. Her medlem af det danske igang med at tilføje en detalje
Den danske dessert. Gateau Marcel med youghurtparfait, hindbær og urtesukker
Det siges at vi først spiser med øjet, og det er helt rigtigt. Den danske dessert var meget nordisk i sin anretning med mange elementer. Det var et godt trick at en fra holdet gik rundt og lagde en skefuld karamelsovs på tallerken. Det gav følelsen af overskud og ikke mindst fornemmelsen af at der var tænkt på selve oplevelsen. Der blev ventet med forventnings spænding på at det blev ens tur til at få en skefuld.
Igen blev vi præsenteret for en fremragende dessert der hang godt sammen. Den absolutte favorit var et hindbær fyldt med saltet karamel. Det var en af de smagsoplevelser der stadig står klart i hukommelsen som speciel og bragte nydelse frem på alles læber.
Det spanske hold kom ind på tredjepladsen.Jeg var en del pjattet med deres forret iøvrigt
Det engelsk hold kom ind på andenpladsen, kun 1 point efter det danske hold. Det var tæt
Det danske hold vandt konkurrencen samlet og lørdags publikumprisen for denne dag
Efter maden blev stemmerne talt sammen og det var tid til at få kåret konkurrencens vindere. Det var let at se konkurrencen var vigtig for de tre hold.
Det spanske hold fik en flot tredjeplads og de var klart ikke glade for det resultat.
Slaget om første og anden pladsen stod mellem det engelske og danske hold og det var marginalerne der bestemte udfaldet. Danskerne vandt med et point over England - 1668 mod 1667 point.
Det danske hold vandt også dagens publikumspris.
Alt i alt var det en stor oplevelse at se de unge kokke i aktion og med chancen for at lyde gammel og mild - så synes jeg at alle tre hold gjorde en god statur. Det var tydeligt at se og smage de forskellige kulturer i retterne og alle tre hold fortjener stor tak for en stor indsats og god oplevelse.
Super godt beskrevet – det var jo som at være der selv 😉 Tak for sidst, det var en god oplevelse at være gæstedommer sammen med dig. Det hindbær med den salte karamel var mit ynglingselement i hele middagen.
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.Ok
Super godt beskrevet – det var jo som at være der selv 😉 Tak for sidst, det var en god oplevelse at være gæstedommer sammen med dig. Det hindbær med den salte karamel var mit ynglingselement i hele middagen.
Ja det var svært hyggeligt. Det hindbær var også mindeværdigt. En var der desværre for lidt:)