Mynteis er nok en af de mest oversete istyper som findes, er den lavet godt, så er det en rigtig god is, som man virkeligt har svært ved at slå med andre istyper. Desuden er det ikke lige sådan en is man finder i skranken henne hos købmanden, og hvis man endeligt gør, så er den lavet på essenser, og så går den herlige smag fløjten.
Personligt er jeg hverken vild med After Eight, eller Fazer Mint, men hjemmelavet mynteis rammer et sted hvor mynten ikke er så dominerende, og alting ikke smager af kunstig pebermynte i flere timer efter.
Er man så (u)heldig at have mynte i haven (det gror rigtig rigtig godt), så kan man jo i stedet for altid at lave myntethe af bladene, prøve at lave denne (lettere omstændige) mynteis, som er alle anstrengelserne værd.
Jeg har ikke mynte i haven, så jeg måtte købe en potte af ukendt sort, og den smagte et sted imellem spearmint og pebermynte, så det var jo et udemærket sted at starte. Der findes utallige myntetyper, og de fleste kan bruges til at lave is af.
De dufte mynten består af er ret flygtige, så lad være med at koge mynten, når der skal laves udtræk af den.
Mynteis med chokoladestyker:
ca. ½ liter friske mynteblade, skyllede.
2½ dl mælk
½ liter fløde, delt i 2
200 g sukker
en knivspids salt
6 æggeblommer
200 g mørk chokolade (50-70%)
Tag en kasserolle. Hæld mælken og halvdelen af fløden i, sammen med myntebladene. Tag evt en stavblender og blend det, så det er nemmere at få smagen ud af mynten. Varm det op til det er varmt, men ikke koger. Det skal dampe. Tag gryden af varmen, og lad den stå mindst en halv time.
Hæld den nu halvkolde masse igennem en si (eller et stykke stof hvis du blendede mynten), så kun den lysegrønne væske kommer med ned i en skål. Hvis du bruger stof, så husk at vride det godt, så alt smagen kommer med.
Hæld så massen op i gryden igen, sammen med sukkeret og salten. Varm den op (igen uden at koge) til alt sukkeret er opløst.Tag det af varmen.
Pisk æggeblommerne i en anden skål, og hæld så, imens der piskes, den varme væske langsomt ned i, så æggeblommerne ikke koagulerer. Når der er blandet, hældes det hele tilbage i gryden.
Gryden sættes nu igen på varmen, og varmes forsigtigt op til æggeblommerne bliver tykkere. Man kan mærke massene bliver tykkere, og den får en anden lyd når man rører rundt i den. Pas på den ikke bliver for varm, for så koagulerer æggeblommerne, og bliver til små bitte klumper. Alt efter held (og sukkerindhold), så sker dette normalt imellem 80 og 85 grader.
Tag gryden af varmen, og hæld den resterende fløde i massen, for at køle ned, så restvarmen fra gryden ikke får æggeblommerne til at koagulere.
Hvis der er kommet små klumper i alligevel, så hældes massen igen igennem et stykke stof før den sættes i køleskabet.
Hvis ikke, sæt den i køleskabet. 🙂
Når massen er blevet kølet helt af, så hældes den i ismaskinen, og kører den den er 10 sekunder fra at være færdig. Så tilsættes den hakkede chokolade, og kører lige med, så den bliver fordelt. Tag isen ud af fryseren og server den med det samme, eller put den i fryseren et par timer, hvis den stadig er for blød.
Skriv et svar