Mynteis med chokolade

Mynteis med chokoladestykker

Mynteis er nok en af de mest oversete istyper som findes, er den lavet godt, så er det en rigtig god is, som man virkeligt har svært ved at slå med andre istyper. Desuden er det ikke lige sådan en is man finder i skranken henne hos købmanden, og hvis man endeligt gør, så er den lavet på essenser, og så går den herlige smag fløjten.

Personligt er jeg hverken vild med After Eight, eller Fazer Mint, men hjemmelavet mynteis rammer et sted hvor mynten ikke er så dominerende, og alting ikke smager af kunstig pebermynte i flere timer efter.

Er man så (u)heldig at have mynte i haven (det gror rigtig rigtig godt), så kan man jo i stedet for altid at lave myntethe af bladene, prøve at lave denne (lettere omstændige) mynteis, som er alle anstrengelserne værd.

Jeg har ikke mynte i haven, så jeg måtte købe en potte af ukendt sort, og den smagte et sted imellem spearmint og pebermynte, så det var jo et udemærket sted at starte. Der findes utallige myntetyper, og de fleste kan bruges til at lave is af.

De dufte mynten består af er ret flygtige, så lad være med at koge mynten, når der skal laves udtræk af den.

Mynteis med chokoladestyker:

ca. ½ liter friske mynteblade, skyllede.
2½ dl mælk
½ liter fløde, delt i 2
200 g sukker
en knivspids salt
6 æggeblommer
200 g mørk chokolade (50-70%)

Tag en kasserolle. Hæld mælken og halvdelen af fløden i, sammen med myntebladene. Tag evt en stavblender og blend det, så det er nemmere at få smagen ud af mynten. Varm det op til det er varmt, men ikke koger. Det skal dampe. Tag gryden af varmen, og lad den stå mindst en halv time.

Hæld den nu halvkolde masse igennem en si (eller et stykke stof hvis du blendede mynten), så kun den lysegrønne væske kommer med ned i en skål. Hvis du bruger stof, så husk at vride det godt, så alt smagen kommer med.

Hæld så massen op i gryden igen, sammen med sukkeret og salten. Varm den op (igen uden at koge) til alt sukkeret er opløst.Tag det af varmen.

Pisk æggeblommerne i en anden skål, og hæld så, imens der piskes, den varme væske langsomt ned i, så æggeblommerne ikke koagulerer.  Når der er blandet, hældes det hele tilbage i gryden.

Gryden sættes nu igen på varmen, og varmes forsigtigt op til æggeblommerne bliver tykkere. Man kan mærke massene bliver tykkere, og den får en anden lyd når man rører rundt i den. Pas på den ikke bliver for varm, for så koagulerer æggeblommerne, og bliver til små bitte klumper. Alt efter held (og sukkerindhold), så sker dette normalt imellem 80 og 85 grader.

Tag gryden af varmen, og hæld den resterende fløde i massen, for at køle ned, så restvarmen fra gryden ikke får æggeblommerne til at koagulere.

Hvis der er kommet små klumper i alligevel, så hældes massen igen igennem et stykke stof før den sættes i køleskabet.

Hvis ikke, sæt den i køleskabet. 🙂

Når massen er blevet kølet helt af, så hældes den i ismaskinen, og kører den den er 10 sekunder fra at være færdig. Så tilsættes den hakkede chokolade, og kører lige med, så den bliver fordelt. Tag isen ud af fryseren og server den med det samme, eller put den i fryseren et par timer, hvis den stadig er for blød.


Udgivet

i

af

Kommentarer

18 svar til “Mynteis med chokoladestykker”

 1. Kristian Avatar
  Kristian

  Det lyder lækkert – er netop igang med at prøve at lave det. Men hvornår skal den anden halvdel af fløden i? Eller er det mig, der ikke kan læse?

 2. Lars Avatar

  Oh, der er lige indsneget sig en fejl.. det skal hældes i, når æggemassen er blevet tyk, og man er klar til at stille den til afkøling. Jeg venter med at putte den i til her, for at kunne køle massen lidt ned, så man sikrer at restvarmen i gryden ikke kommer til at koagulere noget af æggeblommerne, når nu massen kommer til at stå stille uden at blive rørt i.

  Hvis man er lidt mindre paranoid, så kan man starte med at putte al fløden i.

  Held og lykke med projektet. Hvad slags mynte bruger du?

 3. Kristian Avatar
  Kristian

  En gang økologisk no-name mynte fra Føtex. Det smager lidt specielt, men ikke dårligt. Isen er færdig nu og smager fortrinneligt – det var den første gang jeg har lavet is, men bestemt ikke den sidste! Har allerede skaffet en potte med pebermynte at forsøge mig med.

  Jeg synes nu ikke det lykkedes mig at få ismassen til at tykne i nogen nævneværdig grad – isen virker nu fint alligevel.

 4. Lars Avatar

  Ismassen bliver ikke decideret tyk, den bliver bare lidt mindre tynd. Man siger den skal kunne dække bagsiden af en grydeske. Jeg målte lige den sidste is jeg lavede, og den var klar ved 83-84 grader.

  Uanset hvordan det går med at tykne æggemassen, så er det ren konsistensmæssigt, og går ikke ud over smagen.

 5. Michael Avatar

  Jamen så fik vi taget os sammen efter lang tids kiggen på opskriften, til endeligt at lave den.

  Den er lidt tidskrævende at lave, men sammen med kæresten/fruen/børnene, så flyver tiden derudaf.

  Den blev serveret 2 dage i træk,
  Første selskab, alder 16,23,26,27,53… der faldt den ikke specielt i god jord, blandt de unge, de tog en skefuld og de syntes ikke den smagte specielt godt,
  men de lidt ældre 😉 der faldt den i god jord,
  Andet selskab. alder 26-27-55-52-
  Det var noget af en kontrast i forhold til selskab 1, alle var vilde med isen, og den røg ned i lange baner, vi serverede Mandarin og Appelsin sorbet til,, så føles isen ikke så tung. det var klart et kæmpe hit.. isen i sig selv kan virke meget tung da det er en fløde is,,, men engang sorbet af friske frugter til så er den et kæmpe hit, så det anbefales herfra, en frisk is til,, så spiller det MAX

 6. Ditte Ingemann Thuesen Avatar

  Må give jer ret i, at mynteis er så undervurderet og jeg elsker det! Denne opskrift må jeg prøve.. skal bare lige ha´den der ismaskine først 😉
  /Ditte

 7. Lars Avatar

  @Ditte: Især hjemmelavet mynteis er helt fantastisk. Man kan nemt starte med sådan en billig model, og se om den bliver brugt, det ville være ærgerligt at købe en dyr maskine, hvis den bare står i skabet alligevel.

 8. Kenneth Avatar
  Kenneth

  Super opskrift – herligt, endelig at kunne bruge noget af al det mynte, der er ved at overtage baghaven 🙂
  Kan i øvrigt anbefale at servere den sammen med lime-sorbet (6-9 lime til 5dL vand og 500 g sukker osv.)

 9. Michael Christiansen Avatar

  Må tilslutte mig de andre. Rigtig god opskrift på en lækker, cremet og velsmagende mynteis 🙂
  Håber snart der kommer nye spændende og anderledes isopskrifter fra jer 🙂

 10. Steen Avatar
  Steen

  Det er da helt vanvittig meget mynte, lere planter! Og hvordan beregner man lige mynte i liter???

 11. Kenneth Avatar
  Kenneth

  @Steen: Mynte er ikke bare mynte; der er rigtig mange varianter, så det kan være forskelligt – alt efter smag og styrke – hvor meget du skal bruge. Men jo, 2-3 planter passer nok meget godt. Husk, at angivelsen “½ liter” angår mynten som hele blade; du kan evt. lægge det op i en målekande.
  Et lille tip: hvis man ondulerer mynten i en morter, presser man meget mere smag ud, end hvis man blender den.
  En anden mulighed er at “morte” mynten og lægge den sammen med sukkeret, så smagen trænger ud i sukkeret. Det kræver dog, at mynten bliver kvast til ukendelighed, så at der ikke kommer mynte-klumper i isen.

 12. Steen Avatar
  Steen

  Hej Kenneth

  Tak for dit svar.

  Du har ret i, at mynte er en foranderlig størrelse. Men jeg synes alligevel at rummål virker forkert. Vægt er mere logisk. Eller i virkeligheden begge dele, fx: “En stor kopfuld eller cirka 40-50 gram”. Så har man en fornemmelse.

  Ja, morteren er et godt tip. Jeg gjorde lidt det samme per instinkt og masede bladene ekstra ud med en ske, men det havde nok været nemmere i en morter sammen med sukker, som ikke bare optager smagen, men samtidig har en raspende funktion, der hjælper med knusningen.

  Et andet godt råd, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man har mynte nok, er, at starte med halv eller kvart portion og supplere op undervejs, hvis der er masser af grøn farve i flødemassen.

 13. Simone Avatar
  Simone

  Er det en ½ eller 1 L fløde der skal bruges??

 14. Lars Avatar

  Simone, det er en halv liter.

 15. Sirid Avatar
  Sirid

  Jeg er i færd med at lave isen – smager dejligt! Hvad vil du anbefale at servere til, som kan give syrlig modvægt til isen?

 16. Lars Kiilerich Avatar

  Sirid: Creme de Menthe? Jeg ved det faktisk ikke. Måske en portvin. Vi fik rabarberis til, og det var.. mildt sagt ikke et ret godt match. Idag ville jeg nok servere kaffe til.

 17. Berit Avatar
  Berit

  Er en ismaskine nødvendig. Kan det ikke komme i en alm. fryser

 18. Lars Kiilerich Avatar

  Berit, du kan sagtens fryse det i en alm fryser. Rør rundt i det hver halve time til det er ved at være frossent, så bliver det ikke så krystalliseret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *