Makrelsalat

Makrelsalat er min første smagsoplevelse hvor det hele gik op i en højere helhed.

Makrelsalat mad

Makrelsalat mad

Jeg har vel gået i tredje eller fjerde klasse. Min moder havde bagt et brød i en høj springform med en bolle på toppen af brødet. Toppen af bollen blev skåret af, smurt med en smule smør og hjemmelavet makrelsalt var prikken over i’et.

Det var første gang jeg oplevede at mad blev til mere end hver enkelt ting der blev brugt. Brød, markelsalaten, smøret alt gik op i en højere helhed.. Jeg husker det stadig tydeligt og har siden lavet et utal af makrelsalater for at genopleve lige præcis den rette kombination af varmt brød, smør og makrelsalat.

Det sker vel en, maximum to gange om året at jeg lige rammer den helt rigtige balance mellem det hele – og selv om jeg vel efterhånden har spist en halvstor stime af makrel er det aldrig lykkes  mig at kunne genskabe lige præcis den smags oplevelse når jeg har lyst. Der er et element at held i det, der gør det her til min hvide hval.

Men selv når min makrelsalat ikke rammer lige præcist i barndommens minder, så er den stadig god og der er igennem årerne kommet en lille håndfuld regler jeg følger slavisk når jeg laver makrelsalat.

En dåse makrel i tomat, peber, mayonaise, gaffel og en tupperware skål

En dåse makrel i tomat, peber, mayonaise, gaffel og en tupperware skål

Makrelsalat skal laves af en af de gode købe mayonaiser. Har aldrig haft held med at bruge hjemmelavet mayo og de der helt hvide nogle giver en avdr bismag. Så find en af dem i pose til en cirka en rund tier.

Jeg bruger altid makrel i tomat i de firkantede dåser. Jeg kan ikke smage forskel på mærkerne – men ved at de runde ikke har nok tomatsovs og at kødet ikke trævler på den rigtige måde.

Frisk knust peber er den hemmelige ingrediens. Rigeligt med frisk knust peber – den skal lige brænde på tungen.

Sidst men ikke mindst har jeg altid lavet den i en tupperware jeg har nuppet fra min moder. Jeg ved det ikke har nogen betydning for smagen, men det giver lige stemningen for mig. Den her kan du roligt springe over.

En åben dåse makrel i tomat

En åben dåse makrel i tomat

Det er netop de store stykker fisk i de firkantede dåser der i sidste ende er med til at give den rigtige konsistens.

Bland mayonaise, makrel i tomat, frisk knust peber sammen med en gaffel så der ikke er nogle store eller små stykker i salaten

Bland mayonaise, makrel i tomat, frisk knust peber sammen med en gaffel så der ikke er nogle store eller små stykker i salaten

Mayonaise, frisk knust peber og makrelsalaten puttes i en skål.

Næste trick er at bruge en gaffel til at få makrelstykkerne brudt helt ned. Den må ikke have store eller små stykker, men nærmest være lind i konsistensen. Smag til med frisk knust peber og mayonaise til den har en god smag og en tyktflydende konsistens.

Færdigblandet makrelsalat

Færdigblandet makrelsalat

Læg mærke til hvordan skålens farve matcher makrelsalaten. Det er de små detaljer hehe.

Den er lige lidt flydende men kan holde sig selv på plads.  Den rigtige konsistens.

Rist brød

Rist brød

Istedet for nybagt brød (hvilket er bedst) så går et ristet stykke brød godt til. Personligt er jeg mest til at spise den på franskbrød og ikke for fancy.

Brødristeren er iøvrigt den jeg er vokset op med. En mine forældre fik i gave som jeg husker det meget tidligt i deres ægteskab. Jeg har altid sagt at når de engang købte en ny brødrister så skulle den gamle bare afleveres hos mig.
En dag kom posten så med den til mig.  Udover det nok er den flotteste brødrister jeg har set eller ejet, så bruger den vel en 500 kilowatt i sekundet til at riste brødende med gode gammeldags glødetråde.

Den er lige med til at give nostalgien et ekstra nøk – så for mig er det perfekt.

Smør en smule smør på brøddet og læg makrelsalat efter smag ovenpå. Slut af med lidt frisk knust peber.

Makrelsalat mad

Makrelsalat mad

Mmm makrelsalat… den ramte ikke helt mindet – men det giver bare mere grund til at blive ved med at forsøge at genskabe lige det smags øjeblik fra min barndom.

Relaterede indlæg:

, , , , , ,

11 Responses to Makrelsalat

  1. Hanne K 5. august 2011 at 19:59 #

    🙂 Herligt indlæg fyldt med nostalgi.
    Og den flotte brødrister havde mine forældre også. Er det ikke sådan en med “stofledning” … jeg tror desværre, at den røg ud. For du har ret – den er bare fin!!!
    God weekend.

  2. Morten 5. august 2011 at 20:14 #

    Ja ikke:)

    Det er netop sådan en med stofledning. Det er godt ikke den originale længere, men den nye er stadigvæk en stofledning, det ville bare ikke være det samme med en plastisk tingest.

  3. Karsten 6. august 2011 at 08:12 #

    Yikes, dåsemakrelsalat er et af de store traumer fra min barndom. Synes stadig det smager og lugter som kattemad. Kunne du ikke arbejde med at lave en rigtig hjemmelavet makrelsalat med f.eks. letrøget makrel? Det må da være muligt…

  4. Morten 6. august 2011 at 21:55 #

    @Karsten – jeg er da ked af at et af mine barndomsminder på den måde fremkalder din afsky. Det skal jeg da være den første til at beklage.

    Specielt føler jeg mig ydmyget over at jeg de her mange år har gået og troet at det jeg lavede og faktisk kunne lide, hverken er rigtig makrelsalat eller menneskeføde.

    Min skuffelse er stor – her har supermarkederne gået og gemt katte foderet ved siden af dåser med tun og andet underligt. Ak, det er måske også kattemad. Jeg følger mig så dum.
    Det var også på tide at den her blog fik noget om katte – det har de andre.

    Jeg går selvfølgelig straks igang med at lave en helt rigtig hjemmelavet makrelsalat som du foreslår – og jeg undskylder dybtfyldt for at jeg ikke har haft den tanke før. Hvor er jeg dum og ubetænksom – min fejl.

  5. Karsten 7. august 2011 at 19:54 #

    Helt ok

  6. Brian 16. august 2011 at 08:34 #

    Makrel i olie er også godt.

    Jeg laver tit samme (eller næsten samme) salat som din opskrift, men afveksler lidt imellem makrel i olie og makrel i tomat.

    Dog vil jeg anbefale at holde dig LANGT VÆK fra Makrel i vand.. Alle “LIGHT” ting er forfærdelige.. Det er jo fedtet der smager 🙂

    • Camilla 18. januar 2015 at 18:47 #

      Makrel i vand er det bedste jeg nogensinde har smagt, og det findes ingen steder længere… Og så siger du at det er forfærdeligt. Shame on you!

  7. Morten 1. september 2011 at 19:58 #

    Makrel i vand…det vil jeg aldrig prøve:)

  8. jens 22. september 2011 at 14:36 #

    makrelsalt hjemmelavet, uden bispenol a, og andre “gotter” Hvordan kan det være at alle “hjemmelavede” makrelsaltater er lavet af dåsemad (dyrefoder)? trist trist, hvad med en rigtig frisk makrel fra fiskehandleren? til 35 kr pr halvkilo? Jeg vil lave en makrelsalat som kaster skam over pøblen, men først vil jeg melde mig ind i dansk tartelet forening, og købe bogen “101 tarteleter”:) markreltarten må være deri! god ånde herfra!

  9. Makrel 20. januar 2012 at 19:59 #

    Jeg har lige lavet denne version af makrelsalat MED makrel på dåse og det smagte altså fantastisk :o)

    Mange tak!

  10. Elsebeth 6. november 2013 at 15:52 #

    Jeg bruger tabasco til at give min makrelsalat bid. Prøv lige med et bette læs karse oven på – ikke ilde! Men én ingrediens vil du altid mangle – barnets forfinede smagsløg og barndommens skær over det, når mor lavede dine livretter; den stemning er svær at genfinde som voksen!

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This