Lasagne

Lasagne på den fede måde

Sådan, lasagne!

Som børn hjemme hos mine forældre var der, som så mange andre steder, pligter. En af dem var en ugentlig maddag til mig. En af de ting jeg lavede rigtig meget var Lasagne Italienne fra Karolines Køkken nummer 1, som udkom i 1980. Dengang hvor man ikke var bange for kalorier. Når man bladrer i hæftet fra dengang, så kan man se de SLET ikke var bange for kalorier. Masser af lækker fed ost, fløde, smør og 38% creme fraice i retterne. Herligt!

Arla har siden opdateret opskriften til en knap så fed udgave, men jeg skriver den originale opskrift fra 1980 med det franskklingende navn, Lasagne italienne.

Lasagnen kan forberedes på ca 15 minutter, hvis man er hurtig/øvet, ellers tager den ca en halv times tid at forberede. Bagetiden er ca 30-35 minutter.

hakkede løg til lasagne

Hakkede løg til lasagne

Lasagne italienne (4-6 personer, ved eneste ret)

Plader:

250g italiensk  lasagne
2 l vand
2 spsk groft salt

Kødsauce:
25g smør
1 stort, hakket zittauerløg
500g hakket oksekød
1 tsk groft salt
friskkværnet peber
1 tsk tørret basilikum eller timian
½ tsk oregano
1 ds koncentreret tomatpuré (140g)
1½ dl boullion (terning + vand)

Bechamelsauce:
30g smør
3½ spsk hvedemel
½ liter kogende mælk
1 dl piskefløde, eller fløde 13%
salt, hvid peber
½ tsk revet/stødt muskatnød
150g revet, mild Danbo

Gratinering:
2 spsk rasp
25g smør

friske krydderurter

Friske krydderurter, selvfølgelig

Start med at tænde ovnen på over+undervarme ved 200 grader. Den originale opskrift siger man skal koge lasagnepladerne, men idag er de ‘forkogte’, så det er ikke nødvendigt. Flotter du dig, så finder du nogle friske plader som du bruger istedet.

Kødsauce:

Hak løget, og svits det sammen med kød i smør i en gryde. Smid krydderierne i, sammen med tomatpuréen. Jeg bruger kun en lille dåse, for ellers synes jeg det smager for meget af tomat. Desuden bruger jeg friske krydderurter fra haven, hvis muligt, det bliver 10 gange bedre. Bare smid dem i som de er uden at hakke dem, de kan fiskes op senere, når lasagnes skal lægges sammen. Rør rundt, og tilsæt lidt oksefond/vand+boullionterning, således at konsistensen bliver rørbart, uden at have store mængder vædske ved. Har du andet i køleskabet der skal bruges, er der rig mulighed her for at være kreativ. På billedet længere nede er der en rest orange salsa i også. Ellers er der mulighed for at lokke nogle gulerødder i ungerne her også.  Saucen skal stå og småsimre under låg imens bechamelsaucen laves.

koncentreret tomatpure

Koncentreret tomatpure

Bechamelsauce:

Glem alt om den kogende mælk, det er ikke nødvendigt. Smelt smørret i en kasserolle under moderat varme, og rør melet ved med et piskeris, og tilsæt mælken lidt af gangen imens der piskes. Lad saucen komme op at koge ind imellem, så man kan få en fornemmelse for hvor tyk den bliver. Man hælder bare mælk i til man har en halvtyk hvid sauce. Smag til med salt og peber. Jeg bruger bare min peberkværn, jeg har ikke fancy hvidt peber i en kværn. Pas på når du putter muskatnød i, hellere for lidt, end for meget. Så tilsætter man ost, gerne en med lidt smag i, og hælder fløden ved samtidigt. Her i huset passer det normalt med at jeg putter lidt mindre mælk i, men bruger en kvart piskefløde. Shit happends. 🙂

Når bechamelsaucen er færdig så skal lasagnen lægges sammen.

et kig i gryden

..et kig i gryden

Tag et par grydeskefulde kødsauce og fordel ud i et jævnt lag i et ovnfast fad. Karoline siger man skal smøre fadet inden. Det er ikke nødvendigt.

Læg et lag lasagneplader ud over kødsaucen, og hæld så cirka samme mængde bechamelsauce ovenpå pladerne, og fordel det. Læg lidt mere kødsauce på, og plader osv. Der plejer at kunne blive til 3-4 lag plader i vores fade. Sørg for at afslutte med et godt lag bechamelsauce, så pladerne ikke bliver brændte i ovnen.

Fordel smørklatter ovenpå det sidste lag bechamelsauce, og put lidt rasp over, det gratinerer så fint. 🙂

Lasagne klar til ovnen

Lasagnen klar til ovnen

Smid lasagnen i ovnen 30-35 mintter, og imens kan du lege med gæsterne/ungerne, eller lave en (tomat)salat til lasagnen.

Bliver lasagnen for tør? Så hæld lidt mere væske i kødsaucen næste gang, eller lav bechamelsaucen lidt tyndere. Er der små grene i lasagnen, så husk at tage de friske krydderurter ud af kødsaucen inden du lægger lasagnen sammen.

Velbekomme.

Lasagne tæt på

Lasagne

Relaterede indlæg:

5 Responses to Lasagne

  1. Anders Damm 27. oktober 2011 at 15:18 #

    Gode gamle Karoline… 🙂

    Du glemte lige tippet med at forvarme ovnen til 225grader, ind med lasagnen og ned på 180 efter 5 min. Det får lasagnen til at boble lystigt og se dejlig rustik ud og giver en perfekt “pladekosistens”! 🙂

  2. Signe 27. oktober 2011 at 21:57 #

    Så forstår jeg bedre at du fører i disciplinen “lasagne på tid” 😉

  3. Deborah 10. november 2011 at 21:05 #

    Det er også min absolut favoritopskrift på lasagne, og laver jeg, er det den. Det samme gør sig gældende for Mousakka, som er fra Karolines Køkken 2. Hvis du ikke har prøvet den, vil jeg varmt anbefale den.

  4. Lars 10. november 2011 at 22:00 #

    @Anders: Godt tip, takker.

    @Signe: Jeg har lavet flere lasagner end jeg bryder mig om at tælle.

    @Deborah: Jeg har prøvet moussakaen nogle gange, men jeg bliver altså aldrig rigtig god til aubergine. Moussaka med kartoffel kan jeg meget bedre lide.

  5. foodfanatic 14. november 2011 at 20:25 #

    Den har jeg godt nok også lavet mange gange – og jeg overvejer at lave en lignende version her til aften. Dejligt med de friske krydderurter.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This