Så er andestegen klar

Langtidsstegt and

Parteret langtidsstegt and
Parteret langtidsstegt and

Nogle gange skal det bare være helt traditionelt. Hvis det i vores familie skal være traditionel and, så er den langtidsstegte andesteg altid et rigtig godt bud.

Desuden er retten utroligt nem at lave, også til mange personer, uden at få stress i køkkenet. Til Mortens aften eller juleaften, er tilbehøret kogte hvide kartofler, brunede kartofler, brun sovs, og hjemmelavet rødkål, bliver det lidt for tungt, så kan man f.eks lave en rødkålssalat istedet.

Nøgen and klar til at blive klargjort
Nøgen and klar til at blive klargjort

Langtidsstegt and (4-6 personer)

1 and 3200 gram
2-3 syrlige æbler
en håndfuld svesker
Salt
vand

Der kan lige være 2 ænder i ovnen
Der kan lige være 2 ænder i ovnen

Er din and frossen, så tag den op af fryseren 2-3 dage før du skal bruge den, og læg den i køleskabet til optøning.

På dagen hvor du skal have anden renser du anden ved at fjerne de resterende fjerstubbe (hvis der er nogle), og tage posen med indmad ud af anden.

Stik hånden ind i anden, og fjern eventuelt overskydende dele af lungerne som sidder derinde, skyl anden godt og salt den med groft salt både indvendigt og udvendigt.

Skræl æblerne, del dem i kvarte og tag kernehuset ud. Læg skiftevis æble og sveske ind i anden, til den er nogenlunde fuld.

Læg anden på en rist over en bradepande, og hæld ca 1 liter vand i bradepanden, så der ikke bliver for tørt inde i ovnen når ænderne steger.

Skal du ikke bruge indmaden til noget, så hak det groft, og smid det med ned i bradepanden, så det kan give smag til sovsen.

Stil anden i ovnen ved 160 grader i 4 timer, og væd den med vædsken fra bradepanden med en ske (hvis du har tid) hver halve time. Har du bedre tid til at lave anden, så kan du lave den i 8 timer ved 100 grader, og den sidste time ved 160, evt med lidt grill til sidst for at få skindet sprødt.

En halv time før anden er færdig tager du hele molevitten ud af ovnen, og hælder væden (og fedtet) fra bradepanden i en skål. Stil anden i ovnen igen.

Når anden er færdig stiller du den på et skærebræt 15 minutter før du skærer/klipper den i portioner.

Imens anden hviler kan man lave en sovs af væden fra bradepanden. Tag fedtet fra som ligger øverst i skålen med en opøser (der er nok en del), og gem den til anden brug. Resten bruges i en opbagt sovs, som væde.

Det fedt der er taget fra, stilles i køleskabet til senere brug. Det er fantastisk til stegning og confitering.

Så er andestegen klar
Så er andestegen klar


Udgivet

i

af

Kommentarer

26 svar til “Langtidsstegt and”

 1. Carsten Wang Jørgensen Avatar

  Ja, det er fantastisk med langtidsstegt and og så vi har samme opskrift ho ho 🙂
  Tænkte at du også skulle prøve med halve æbler med rosengelé eller ribsgelé. halve æbler koges i sukkerlage i 5 min. eller sættes i ovnen på en plade overdryset med rørsukker i ca. 10-12 min. ved 200 grader til de er bløde men faste. Fyldes med gelé ved serveringen. Den hørte med til min mors opskrift på and langtidsstegt.

 2. Lars Avatar

  De halve æbler med gele er nu klassiske, og hver gang jeg ser dem bringer det minder om hedengangne andestege på landet hos min farmor. Gode minder!

 3. Kasper Bergholt Avatar

  Hej Lars!

  Opnår du sprødt skind ved de 100-160 grader? Eller eftergriller du den lige?

  Alt godt,

  Kasper

 4. Lars Avatar

  Hej Kasper,

  Ved 160 grader plejer det at blive fint, men ved 100 grader kan den bruge lidt ekstra varme

 5. foodfanatic Avatar

  Mmmm det lyder godt Lars. Jeg glæder mig nu endnu mere til min mors andesteg i morgen 🙂

 6. Deborah Avatar

  Tak for den fine opskrift. Min mor lavede også de halve æbler, men jeg var aldrig så særligt vild med dem af en eller anden grund. Måske jeg ville have det anderledes nu. Om jeg får prøvet at stege en hel and her til Jul må vise sig.

 7. Lars Avatar

  @foodfanatic: man skal altid glæde sig til and 🙂

  @Deborah: Jeg synes du skal prøve. Har du ikke mod på det lige til juleaften, så prøv da i starten af december som generalprøve, så du kan se hvor nemt det er, så juleanden ikke bliver med nervøsitet for om den lykkedes.

 8. Svend Avatar
  Svend

  Fedt, den prøver vi!

 9. Annemarie Avatar
  Annemarie

  Jeg har en and på 3004 gr. Hvis jeg nu vil prøve at lave den på de 100 grader imorgen, er det så stadig i 8 timer..?

 10. Annw Avatar
  Annw

  Jeg har et modsat spm… Min and vejer mellem 4 og 5 kg, skal den så have det varmere eller længere tid?? HJeg har sat den i ovnen for ca en time siden på 100 grader

 11. Rib Avatar
  Rib

  Tror det passer meget godt det afhænger selvfølgelig af om du vil spise kl 15 men otte timer på 100 grader burde være nok

  Og tro mig den bliver saftig :-)))

 12. Stella Avatar
  Stella

  Langtidsstegt and er en god løsning juleaften – og det går aldrig galt. Anden er mør og saftig og stort set ikke svundet..

  Jeg langtidssteger ved 130 grader i ca 6½-7 timer, og det plejer at blive godt. I år fik den dog lige et kvarter ved 200 grader, inden jeg skruede ned på 130 grader. Den vendes efter fire timer.

  Som tilbehør kan jeg anbefale selleriknold skåret i små tern og halverede blommer der koges ind i portvin, og derefter koges ind i fløde. Smagen er yderst delikat til den fede andesmag.

  Vh
  Stella

 13. […] Lars og Morten fra Grydeskeen disker op med både Sprødstegt andebryst og Langtidsstegt and […]

 14. Christian Avatar

  En dejlig opskrift på and. jeg plejer også at lave den med stegning ved 160 i omkring 4 timer. Det plejer at blive en fantastisk and, og ikke mindst souce bagefter. Dog kan den godt blive tør – hvis ikke man husker rigeligt vand i bunden og hvis ikke man går og overhælder den jævnligt.

 15. […] Lars og Morten fra Grydeskeen disker op med både Sprødstegt andebryst og Langtidsstegt and […]

 16. Nicolai Avatar
  Nicolai

  Hej Lars. Jeg vil gerne lave and på 8 timer, altså, bages på 100, men hvor lang tid skal den have før den skal vendes om? Har aldrig lavet and før så vil gerne have at den bliver perfekt 🙂

  TAK! og glædelig jul!

 17. Per Avatar
  Per

  Hej…..

  Hvis man bruger varmluftovn er det stadig 160 grader i 4 timer ? min and er 3400 gram

  1. Lars Kiilerich Avatar

   Hej Per, så ville jeg sætte den ned til 150 grader. Jeg må indrømme jeg ikke har prøvet med varmluft, for jeg er altid bange for at anden bliver udtørret.

 18. […] og “Maduniversitet.dk” (for mange opskrifter at læse igennem for amatøren!), “Grydeskeen.dk” (den opskrift så nu meget lækker ud, og skal prøves en anden dag!) og så faldt øjnene […]

 19. […] og “Maduniversitet.dk” (for mange opskrifter at læse igennem for amatøren!), “Grydeskeen.dk” (den opskrift så nu meget lækker ud, og skal prøves en anden dag!) og så faldt øjnene […]

 20. Brian Avatar
  Brian

  Kan man lave den dagen i forvejen med 8 timer ved 100 grader og så lune den dagen efter, eller går det ud over langtidsstegningen?

  1. Lars Kiilerich Avatar

   Hej Brian,

   Man kan sagtens lave den dagen i forvejen, det har min mor altid gjort ved and nummer 3 og 4 når vi var mange til jul, og de smager næsten lige så godt.

   /Lars

 21. Brian Rasmussen Avatar
  Brian Rasmussen

  Hej Lars
  Lige et par hurtige spørgsmål til langtidsstegning af and (8 timer)
  Skal anden vendes efter 4 timer eller er det ligemeget?
  Skal man hælde vand over anden med jævne mellemrum?
  Skal der fyldes mere vand i bradepanden under stegningen eller er 1 liter nok til 8 timer?

 22. Brian Rasmussen Avatar
  Brian Rasmussen

  Hej
  Tænker jeg skal prøve din langtidsstegte and juleaften. Jeg har god tid, så jeg tænker at prøve den mere langsomme metode med 8 timer ved 100 grader. Vores and er på 4 kg. Spiller det nogen rolle i forhold til de 8 timer, og skal den eventuelt have mere tid?

 23. Pasha Kristensen Avatar
  Pasha Kristensen

  Hi Lars,

  we have a large duck – 3.9 kg and wonder how much time it should have for the long cooking method. Many thanks!

 24. Brian Rasmussen Avatar
  Brian Rasmussen

  Hej
  Er lidt i tvivl om noget i opskriften. Håber du kan hjælpe.
  Vil gerne stege anden ved 100 grader. Skal det tolkes som 8 timer ved 100 grader og så en ekstra time ved 160 grader?
  Eller skal det tolkes som 8 timer ved 100 grader hvor man den sidste time skruer op til 160 grader?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *