Nogle gange skal det bare være helt traditionelt. Hvis det i vores familie skal være traditionel and, så er den langtidsstegte andesteg altid et rigtig godt bud.
Desuden er retten utroligt nem at lave, også til mange personer, uden at få stress i køkkenet. Til Mortens aften eller juleaften, er tilbehøret kogte hvide kartofler, brunede kartofler, brun sovs, og hjemmelavet rødkål, bliver det lidt for tungt, så kan man f.eks lave en rødkålssalat istedet.
Langtidsstegt and (4-6 personer)
1 and 3200 gram
2-3 syrlige æbler
en håndfuld svesker
Salt
vand
Er din and frossen, så tag den op af fryseren 2-3 dage før du skal bruge den, og læg den i køleskabet til optøning.
På dagen hvor du skal have anden renser du anden ved at fjerne de resterende fjerstubbe (hvis der er nogle), og tage posen med indmad ud af anden.
Stik hånden ind i anden, og fjern eventuelt overskydende dele af lungerne som sidder derinde, skyl anden godt og salt den med groft salt både indvendigt og udvendigt.
Skræl æblerne, del dem i kvarte og tag kernehuset ud. Læg skiftevis æble og sveske ind i anden, til den er nogenlunde fuld.
Læg anden på en rist over en bradepande, og hæld ca 1 liter vand i bradepanden, så der ikke bliver for tørt inde i ovnen når ænderne steger.
Skal du ikke bruge indmaden til noget, så hak det groft, og smid det med ned i bradepanden, så det kan give smag til sovsen.
Stil anden i ovnen ved 160 grader i 4 timer, og væd den med vædsken fra bradepanden med en ske (hvis du har tid) hver halve time. Har du bedre tid til at lave anden, så kan du lave den i 8 timer ved 100 grader, og den sidste time ved 160, evt med lidt grill til sidst for at få skindet sprødt.
En halv time før anden er færdig tager du hele molevitten ud af ovnen, og hælder væden (og fedtet) fra bradepanden i en skål. Stil anden i ovnen igen.
Når anden er færdig stiller du den på et skærebræt 15 minutter før du skærer/klipper den i portioner.
Imens anden hviler kan man lave en sovs af væden fra bradepanden. Tag fedtet fra som ligger øverst i skålen med en opøser (der er nok en del), og gem den til anden brug. Resten bruges i en opbagt sovs, som væde.
Det fedt der er taget fra, stilles i køleskabet til senere brug. Det er fantastisk til stegning og confitering.
Skriv et svar