Lammeculotte med tomat, feta og ovnstegte kartofler

Jeg stod en fredag og snakkede med en god kollega om hvordan man kunne lave en nem hovedret. Som han formulerede det så elegant: "Noget der bare lige kan rodes sammen og smides i ovnen". Så det skulle være nemt at forberede, let at tilberede, og smage godt. Store krav, men på ingen måde umuligt. Lørdag havde jeg fundet mig et par lammeculotter i den lokale SuperBrugsen, til en fornuftig penge. Mit eneste problem var jeg havde ingen anelse om hvad jeg skulle gøre ved dem. I køleskabet lå en pakke Samsø kartofler og hyggede sig, sammen med resterne af en bakke blandede tomater. Du ved en af de her moderne pakninger med flere forskellige sorter i. Selv om jeg er glad for at se et bredere udvalg af tomater i de danske discount butikker, så gør det mig en anelse fortvivlet at der skal gøres stads af det. Burde det ikke være naturligt at en velassoteret discountbutik giver deres kunder valgmuligheder? De har ihvertfald forskellige øl nok! Hvor om alt var, jeg havde nogle tomater i overskud. Lige uden for køkkenvinduet stod krydderurterne i fuldt flor, og jeg har fortiden et flip med rosmarin. Hvordan kunne jeg let få smag til lammeculotten, kartofler og tomater? I haven fik jeg en god håndfuld frisk rosmarin. Rundt om i køkkenet fandt jeg en frisk chili. og et flot fed hvidløg. Jeg havde allerede besluttet mig for at marinerede kødet, men da jeg stadig var forhippet på at det skulle være nemt, og for den sags skyld, så hurtigt som muligt - besluttede jeg mig til at kombinere ovnstegning med marinering på en og samme gang. Forvirret? Det var jeg også, men mange år sammen med mig, har lært mig at følge de skøre indslag. Det plejer at kunne betale sig. Frem med den lille blender der fulgte med den effektive stavblender. Chili, rosmarin, hvidløg, olie, salt og peber røg ned i den. For så at med de bevingede ord af Gordon Ramsay fra en af hans bedre TV-serier - BLITZ!  De skal have den helt store tur. Tanken er at få så meget af smagen ud af de forskellige råvarer og i olien. En hurtigt snif fik bekræftiget at jeg nu havde en olie med masser af smag og aroma. Kartofler og tomater blev vasket og skåret i halve (tomaterne i kvarte, de var pænt store). Kartofler og lammeculotten blev vendt i olien og lagt i et ovnfast fad, med tomaterne smidt omkring. Nu var det tid få sat fadet i ovnen. Ovnen var varmet op til 200 grader Celcius på forhånd, så der gik ikke lang tid før en liflig duft bredte sig rundt i huset. Efter cirka et kvarter skruede jeg ned for varmen og lod det hele stå en omkring en halv times tid - eller retterede indtil kødet føltes parat. Mange års fejl i et køkken har lært mig at kunne genkende hvornår et stykke kød er færdigt. Men hvis jeg er i tvivl så presser jeg lidt på kødet med en finger. Hvis det er meget blødt er det ikke færdig, giver det en smule modstand, ja så er det tid til at tage den ud af ovnen. Det bedste ved at lave mad på lige den her måde er at det passer cirka med at når kartoflerne er færdig, så er kødet det også. Det kan ikke blive lettere. Kødet fik lov til at hvile lidt, mens kartoflerne fik lov til at dryppe af på stykke køkkenrulle. En enkelt kom dog til at blive en tidlig smagsprøve, og der var rigtig god smag fra krydderolien - Mums! Kartoflerne blev dumpet på en tallerken og lidt af min hjemmelavede feta blev knust over og resten blev spredt rundt omkring. Kødet blev skåret så tyndt ud jeg kunne i min utålmodighed. Tomaterne fandt sig i godt selvskab med fetaen og den kraftige smag fra krydderolien, som var det der prægede retten mest. Køddet havde absorberet smagen fra krydderolien og det hele komplimenterede hinanden godt. Vigtigst af alt, jeg havde brugt omkring et kvarter på forberedelse, og resten var at hygge sig mens vellugt bredte sig i mit hjem.

Relaterede indlæg:

, , , , , , , , , , ,

2 Responses to Lammeculotte med tomat, feta og ovnstegte kartofler

  1. Bente 3. september 2010 at 21:10 #

    Det koncept skal jeg prøve på mine nyindkøbte lammeculotter!

  2. marianne 24. marts 2011 at 20:08 #

    dejligt at møde en fælle

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This