Læsø Saltsyderi

Læsø Saltsyderi

Læsø Saltsyderi

I sommers var jeg på en tur på Læsø sammen med mine kære forældre efter de opdagede at jeg aldrig havde været på ø’en. Selvfølgelig skulle vi også prøve Læsøs gastronomiske muligheder og Læsø Salt stod øverst på listen.

Ikke så lang tid efter at Læsø Saltsyderi åbnede for mange år siden, var mine forældre forbi, og næste gang jeg var hjemme smagte jeg for første gang Læsø salt.

Frisk sydet Læsø salt tørrer i solen

Frisksydet Læsø salt tørrer i solen

Jeg var solgt med det samme, udover at være noget andet end den rene salt vi kan købe i discount markederne så smagte det også godt.
Der er mange der vil sige at de ikke kan smage forskel mellem almindeligt køkkensalt og de andre salte der findes –  men jeg finder at Læsø salt er mere mildt i det, og har flere smagsnoter end du finder i rent salt.

Sydesalten indeholder ca. 5% mineraler, sporstoffer og jod, som giver flere smagsnuancer.

Jeg bruger det altid til at komme oven på maden, fordi saltets særegenskaber bliver helt væk hvis du bruger det til at salte retter med.

Saltes historie på Læsø er ganske spændende for en historienørd som mig. Helt fra 1500 tallet er der blevet sydet salt på Læsø og der er ikke uden grund at salt har været kendt som det hvide guld.
Wikipedia har hen god artikel om saltsydningens historie på Læsø som du kan læse her

Ellers så fortæller Poul Christensen der var har været med til at grundlægge saltsyderiet med stor rutine om salt og Læsø flere gange om dagen.
Jeg synes dog der var en anelse blaserthed i forhold til gæsterne og deres spørgsmål, hvilket trækker ned for oplevelsen af stedet. Men det ændrer heldigvis ikke ved smagen.

Poul Christensen fra Læsø Sydesalt fortæller om salt, Læsø og centeret

Poul Christensen fra Læsø Sydesalt fortæller om salt, Læsø og centeret

Selve centeret er meget åbent i sin opbygnnig og der er gode muligheder for komme helt tæt på processen og de forskellige bygninger.

Der er en god åben stemning på Læsø Saltcenter med legeplads, pandekage bod og mange borde til fri afbenyttelse

Der er en god åben stemning på Læsø Saltcenter med legeplads, pandekage bod og mange borde til fri afbenyttelse

Læsø salt til afdrypning

Læsø salt til afdrypning

Åben saltsydning. Læsø Saltcenter

Åben saltsydning. Læsø Saltcenter

Langballe hytten, Læsø Saltcenter

Langballehytten, Læsø Saltcenter

Der selvfølgelig også en butik, hvor man kan købe salt i lange baner og vi endte med et kilo. Så skulle der være salt nok til de næste par år.

Butikken hos Læsø Saltcenter

Butikken hos Læsø Saltcenter

Læsø salt i lange baner

Læsø salt i lange baner

 

Relaterede indlæg:

, ,

4 Responses to Læsø Saltsyderi

  1. Mikkel Bækgaard 21. august 2012 at 12:36 #

    Hej Morten

    Jeg besøgte selv Læsø Saltsyderi i sommer og havde en god oplevelse med det – og købte da også den obligatoriske pose salt med hjem. Men jeg er altså en af dem, der ikke helt forstår hypen. Jo, det er lækkert at putte flagesaltet oven på sin mad og det bidrager bestemt med noget. Men, men, men … i forhold til den fuldstændig horrible pris, man giver for sådan noget salt, som jo er noget med tyve gange prisen for normalt salt, så synes jeg faktisk ikke, at det er det værd.

    Måske er jeg bare nærig nordjyde (som jeg også ved, at du er), men jeg synes altså det lidt tangerer kejserens nye klæer det med saltet – lidt ligesom den vanvittige hype om flaskevand for nogle år siden, hvor folk gladeligt betalte flere hundrede kroner flasken for en kildevand på restauratner – og hvor alle smags- og kvalitetstest viser, at det er bedre at drikke nedkølet vand fra hanen.

    Vh
    Mikkel

  2. Morten 23. august 2012 at 20:15 #

    Hej Mikkel

    Jeg vidste bare at du ville skrive en kommentar på den her:) Husker da vi mødte til sidste madblogger arrangement at du netop nævnte det her.

    Jeg forstår godt hvad du mener, men de gange hvor jeg har lavet test sammenligninger med den almindelige køkkensalt til en flad femmer for et kilo, så er det min oplevelse at den dyre salt ikke er så ren og intens i smagen.
    Knapt så salt og med flere nuancer.

    Men der må ligge en blind test i vores fremtid Mikkel, der er ikke andet at gøre:)

    Mvh

    Morten

  3. Kristian 24. august 2012 at 09:54 #

    Hej Mikkel og Morten

    Jeg er i nogen grad enig med jer, men vil tilføje en ekstra dimension, nemlig hvilken mad salten skal spises med. Jeg har smagt en del forskelligt dansk salt, både sort salt, rød salt, islandsk salt og selvfølgelig de sydeuropæiske salte. Min konklusion er at smagsforskellene er der, men også i høj grad saltstyrken – altså hvor meget smag får man af en given mængde salt. Jeg synes også det spiller ind hvordan salten ser ud, da jeg mener det visuelle betyder meget. Her er Læsøsalt da mere indbydende at se på, enig?
    Så jeg tør godt at påstå at de dyre “kvalitetssalte” ikke er bedre end de billigere salte, men du får heller ikke et historie og et brand med en almindelig bordsalt fra Dansk Salt.
    Læsøsalt ser mere indbydende ud, men det er nok mest historien om øen og saltet du betaler for.

    Vh Kristian

  4. Kristian 24. august 2012 at 10:19 #

    Glemte lige at rose Lars og Morten for de flotte billeder, ikke bare fra Læsø, men på hele sitet.

    Vh Kristian

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This