Kartoffelmos med oksebov,rødbedesauce og bladselleri gremolata

Der er ikke noget bedre end simremad. Det at sætte en gryde over tidligt på dagen og så lade den stå og hygge sig, mens duften af indholdet breder sig i hjemmet. Det er ren lykke og hygge. Jeg havde anskaffet mig en oksebov fra min slagter på min rundtur til stormetropolens butikker. Fint snørret ind og det hele. Fra et af discountmarkederne var der også røget en pose gulerødder, blegselleri, skalotteløg, frisk persille, en stor rødbede, en citron,  kartofler, en flaske hvidvin, pastinakker og hvidløg med hjem. Timian havde jeg i vindueskarmen, men lidt tørret timian vil også virke godt. Hjemme igen, og med køkkenet ryddet, skulle der hakkes, snittes og forberedes inden den store simretur. Men først fik okseboven lidt salt, før den røg i gryden.
Den snørrede oksebov uden ben saltes let

Den snørrede oksebov uden ben saltes let

Sørg for at okseboven bliver flot brun på alle sider. Når den er brun, tag gryden af blusset. Læg stegen til side på en tallerken, skru ned for blusset. Jeg kunne godt have ladet stegen blive i gryden og så hælde grøntsagerne over. Men jeg ville ikke have at kødet skulle udsættes for direkte varme. Det er lige med til, efter min erfaring, at holde fonden en smule mere klar.
Okseboven brunes på alle sider

Okseboven brunes på alle sider

Derefter pillede jeg de fine blade fra bladsellerien. De skal bruges senere, læg dem til side.
De fine blade fra bladselleri

De fine blade fra bladselleri

Resten af bladsellerien blev skåret fint ud i små stykker. Gulerødder og skalotteløgene skal have samme tur.
Bladselleri skæres fint ud

Bladselleri skæres fint ud

Gulerødder skæres ud i tynde skiver (cirka 3 mm)

Gulerødder skæres ud i tynde skiver (cirka 3 mm)

Skalotteløg skæres i skiver

Skalotteløg skæres i skiver

Rødbeden er en hilsen til min moder som engang da hun var løbet tør for kulør, valgte at bruge lidt saft fra syltede rødbeder til at give farve til sovsen. Jeg har vel gået i en tredje-fjerde klasse og det var mildst talt en farve på en sovs som jeg aldrig har grint så meget af, ej heller glemt siden. Så rødbede sauce skal der til. En stor rødbede skrælles under koldt vand og skæres i tynde skiver.
En stor rødbede skæres ud i skiver

En stor rødbede skæres ud i skiver

Alle de hakkede og snittede ting hældes med velbehag ned i en stor gryde.
Bladselleri, gulerødder og skalotteløg dumpes med følelse i gryden

Bladselleri, gulerødder, rødbeder og skalotteløg dumpes med følelse i gryden

Hæld rigeligt med hele peberkorn i. Det der med at hælde fem peberkorn ned i en suppe eller fond er efter min menning det samme som at smide en liter saftevand i en østersøen og så regne med at det kan smages. Så rigeligt med peberkorn i og nej det bliver ikke stærkt eller kommer til at smage meget af peber. Det kommer til gengæld til at give en ekstra dybde i smagen.
Tilsæt rigeligt med hel peber

Tilsæt rigeligt med hel peber

Placer okseboven oven på alle de finthakkede herligheder og hæld en halv flaske hvidvin ned i gryden.
Læg okseboven ned i gryden og hæld en halv flaske hvidvin over den

Læg okseboven ned i gryden og hæld en halv flaske hvidvin over den

Det var ikke min plan fra starten af der skulle hvidløg i, men what the heck. En lille håndfuld hvidløgsfed blev skrællet og smidt i gryden sammen men lille kvist frisk timian.
Let knust hvidløg til kartoffelmosen

Let knust hvidløg til kartoffelmosen

Fyld op med vand og lad den simre i en 3 til 4 timer

Fyld op med vand og lad den simre i 3 til 4 timer

Jep, det er rødbeden der allerede har givet så meget farve til væden. Bring gryden op at simre for svag varme. Det er rigtigt vigtigt her, at det hele ikke bulderkoger - for så bliver fonden ikke klar. Lad den stå og små simre tre til fire timer. Husk den skal bare småboble - ikke storkoge! Undervejs smagte jeg flere gange på fonden for at kunne følge med i dens udviklingen. Cirka halvvejs synes jeg at den manglede lidt syre, så den fik et skud Pærecidereddike. Den har lidt syre, men også en sødme der passer godt til rødbederne. Har du ikke sådan noget fancy eddike, så prøv med en anden. Bare husk kun at brug en lille smule, lad det simre lidt. Smag igen og så tilsæt lidt mere hvis den stadig mangler.
Pære cider eddike fra Nordhavn eddike bryggeri

Pærecidereddike fra Nordhavn eddike bryggeri

Når du føler at den har fået nok efter de tre til fire timer, så tag okseboven op og prøv at skære endestykket af. Udover at være en god måde at få testet om okseboven er færdig, så giver det også mulighed for at smage på sagerne.
Okseboven efter godt fire timer

Okseboven efter godt fire timer

Jeg håber at jeres smagte lige så godt som min, for dælen da der var smag på drengen. Min fond var klar, lige som planen. Så for at den skal blive ved med at være det, så når du sier den skal du ikke presse væden ud af de udkogte grøntsager.
Sig fonden fra uden at presse grøntsagerne igennem. Det giver en klarere fond

Sig fonden fra uden at presse grøntsagerne igennem. Det giver en klarere fond

Så var det tid til at skrælle og skære kartoflerne og pastinakkerne ud i ens små stykker. De små stykker, så de ikke skal koge så lang tid. Hæld dem i en gryden, dæk med vand og kog dem indtil de lige begynder at blive møre.
Kartofler og pastinakker koges uden salt

Kartofler og pastinakker koges uden salt

Mens kartoflerne og pastinakkerne kogte, gik jeg igang med at lave gremolata'en. Gremolata består traditionelt af hakket persille, citronskal og hvidløg. Jeg havde besluttet mig til at de fine blade fra bladsellerien skulle bruges i min. Desværre kom jeg i tvivl om min citron var økologisk, så det blev til citronsaft i stedet for citronskal. Hak selleribladene, en smule hvidløg og persille fint. Hæld citronsaft over bagefter - eh voila. Gremolata.
Persille, hvidløg og bladene fra bladsellerien hakkes fint. Citron saft presses udover.

Persille, hvidløg og bladene fra bladsellerien hakkes fint. Citron saft presses udover.

Fonden røg på en varm pande for at blive reduceret en anelse. Okseboven skar jeg ud i mundrette stykker og lod det blev varm i fonden. Det giver smag det hele. Følg med i hvordan den udvikler sig, den skal være sprængfuldt af smag og ikke ret tyk. Smag til med salt til allersidst, lige før du serverer. Når kartoflerne og pastinakkerne er blevet møre, hælder du vandet fra. Husk at skrue ned for blusset, men sluk ikke for det. Vi skal bruge det til kartoffelmosen. Tilbage på bluset med gryde, kartoflerne og pastinakerne. Drop en pæn klump smør ned i det hele og med et piskeris mos op og ned (istedet for at røre) indtil du har den konsistens du godt vil have. Smag til med salt. Op på tallerken med en ordentlig skovlfuld kartoffelmos. Hæld en skefuld af rødbedesaucen og kødet over. Drys lidt gremolata over og server.
Kartoffelmos med oksebov og rødbedesauce

Kartoffelmos med oksebov og rødbedesauce

 

Relaterede indlæg:

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Biksemad med fennikel og hjemmeristede løg | Hovedretter - 19. juni 2012

    […] med fennikel og hjemmeristede løg Biksemad…mmm biksemad. Efter oksestegen jeg skrev om i sidste uge var der kød og kartofler i overskud. Straks kom lysten til […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This