Juuls Gårdbutik på Læsø – Skinker i lange baner

Juuls Gårdbutik, Læsø

Juuls Gårdbutik, Læsø

På Læsø ligger himmeriget. Mere præcist på Vesterhimmerigvej ligger Juuls Gårdbutik, hvor de sælger alsken slagtervare. Hvad der på mit første besøg på Læsø tiltrak mig, var deres skinker.

Jeg har en svaghed for lufttørret skinker som jeg personlig regner for charcuteriets konge, så det var deres Bedstemor skinke og specielt årgangsskinken der fik mine forældre og jeg på afveje.
Selve gården/butikken ligger utraditionelt et godt stykke væk fra hovedvejen ned af en grusvej, så der ligger en lille ekstra oplevelse i turen ind bagved skov og marker hvor der løb grise rundt på friland. Det lovede godt.

Butikken har meget belejligt en god parkeringsplads foran med plads til en 10 biler vil jeg skyde på og der holdt et par biler da vi ankom og der var jævn udskiftning mens vi var der.

Det var køledisken med charcuteriet der straks fangede mit blik og min interesse. Min første indskydelse var en af hver, men efter en kraft anstrengelse blev der begrænset i indkøbet. Det skal også spises.

Charcuteri fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Charcuteri fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Vi endte med at købe fire forskellige slags charcuteri.

Fint lille udvalg af charcuteri fra Juuls Gårdbutik

Fint lille udvalg af charcuteri fra Juuls Gårdbutik

Himmerigspølsen, en lufttørret oksekødspølse med hele peberkorn.Meget markant smagsprofil. Lidt sej på den gode måde, der giver mulighed for at få smagene i den til at udvikle sig gennem gumling. Yop, jeg opfandt lige et nyt ord.

Gumling: at frembringe smag gennem at gumle mad.

En meget speciel pølse, som vil have en trofast fanskare blandt folk der godt kan lide ting som gammel ost og sådan nogle herligheder.

Himmerigspølse fra Juuls Gårdbutik

Himmerigspølse fra Juuls Gårdbutik

Den rødvins graved skinke smeltede på tungen i en smagsfuld nydelse der specielt fik mine forældre til at være glade for den.  Den havde den helt rigtigte konsistens og var den af vores indkøb der ville passe bedst på en håndmad.

Der var bare ikke noget tilbage efter vi havde smagt på sagerne efter vi kom hjem fra Læsø, det i sig selv siger noget om hvor godt den smagte.

Graved Rødvin skinke, fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Graved Rødvin skinke, fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Bedstemor skinke, hvilket herligt navn til et stykke charcuteri.  En klassisk lufttørret skinke der som jeg husker det ikke havde hængt så langt tid til tørring.
Den var selvfølgelig saltet med Læsø salt.

Den var lige på den salte side for mig, men den lå lige på grænsen for mig. Men hold da op en smag, som de klassiske udenlandske lufttørrede skinker så var havde den smags mæssigt en delikat sammensætning der ved gumling blev ved med uddybe smagen.

Bedstemor skinke fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Bedstemor skinke fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Til sidst som rosinen i grisens end var det Årgangs skinken der skulle smages.

Den er som Bedstemor skinken saltet med Læsø salt og Årgangs skinken har hængt minimum to år til tørring. Hvilket reflekteres klart i dens konsistens og i smagen.

Igen lige på kanten med det salte for mig. Konsistensen var som de store udenlandske lufttørrede skinker. Fast, en anelse modstand når der gumles og specielt fedtet havde en fantastisk smag.
Selve smagen var dyb, kompleks og utrolig intens. Blev den serveret ved siden af de bedste udenlandske lufttørrede skinker så vil den spille op imod dem for fuld udblæsning.

Klart min favorit.

Årgangsskinke fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Årgangsskinke fra Juuls Gårdbutik, Læsø

Juuls Gårdbutik sælger også kød fra lam og gris i butikken. Som ved så mange andre gårdbutikker rundt om i landet, så er det vakumpakket og frossent. Hvilket piner mig, en frysning vil altid springe nogle af cellerne i kødet, så noget af saftigheden går af Kødet. Men sådan er reglerne og lov følge, eller land fly som de siger.

I fryser lå en enkelt pakke med lammemørbrad og sikker nogle skønheder. Den pakke røg med hjem for at blive smidt på grillen næste dag.
Det og andre tilfældige gastronomiske oplevelser gav mig mulighed for at lave en ret der var baseret på råvarer fra læsø og lidt fra mine forældres have.
Indlægget om den ret kommer som det næste på Grydeskeen.

Relaterede indlæg:

, , , , , , , ,

2 Responses to Juuls Gårdbutik på Læsø – Skinker i lange baner

  1. Mikkel Bækgaard 23. august 2012 at 10:47 #

    Der var jeg også i sommer. Skøn butik. Dog er det ærgerligt at en del af deres kødvarer kun findes på frost – købte selv en skøn svinemørbrad, der netop var frossen.

    Men sådan er det nok, hvis man skal sikre ikke at måtte kassere store mængder kød, fordi det bliver for gammelt.

  2. Morten 23. august 2012 at 20:17 #

    Det er en skam man kun kan købe deres kød frosset, men jeg såvidt jeg husker er det på grund af lovgivningen. Noget med at der er for dyrt at etablerer de faciliteter det vil kræve at kunne håndtere fersk kød

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This