En god kollega, Astrid, har haft den uheldsvangre skæbne at en bil gerne ville i kontakt med hende og lykkedes med det.
Hun er ved godt mod og i en mailudveksling der pludselig kom til at involvere grydeskeen.dk som sygelæsning, havde jeg meldt mig på banen til at skrive om jordbær. Så for denne gang skyld har jeg valgt at navngive min dessert, og ikke bare beskrive den.
Astrids jordbærdrømme
God bedring Astrid 🙂 Håber du nyder at kigge og læse om desserten:)
Oppe i den knap så ringe discountbutik i stormetropolen, havde jeg valget mellem nye danske jordbær eller belgiske til 25 kroner. Ikke meget af et valg, et bakke danske friske modne jordbær røg i den forbandede kurv med hjul og træk.
I frysedisken valgte jeg en god vaniljeis af dansk fabrikat (mm rigtig fløde og tilsætningsstoffer 🙂 ) og fra slik afdelingen en plade lys chokolade.
Derhjemme lå der en lime fra weekenden hvis skal var dømt til pynt. Sukker var også på hylden, så alle elementerne var der til en hurtig og knap så simpel dessert.
Friske modne danske jordbær
En plade mælkechokolade
Fornyligt købte jeg en meget stor spand Malto (1 kilo fylder nærmest en 10 liter spand) og en Fizzy (giver en svag boblende fornemmelse når det spises, med en anelse citrus smag). Begge fra Texturas serien af brødrene Albert og Ferran Adria, dem med resturanten El Bulli.
En dåse Malto i forhold til en dåse Fizzy
Fizzy
Malto blandes i fedtholdige væsker og gør det så til pulver, uden at gøre noget ved smagen. Fizzy giver en svag brusende effekt. Min tanke var at bruge begge to i forbindelse med chokoladen, så jeg ville få et chokoladepulver med brus når det blev spist. Mere om det senere.
Malto pulver
Indholdet i en dåse Fizzy
Hjemme gik jeg i gang med at nippe topperne af jordbærene. De flotteste af de små blev lagt til side og resten røg i blenderen.
Jordbærene var fyldt af en solfyldt sødme med en anelse syrlighed der fik det hele til at balancere fint med en kraftig smag af bærerne selv. Nok nogle af de bedste jordbær jeg har smagt og ikke en eneste var blevet smattet eller andet i bakken.
Helt uhørt.
Udvalgte små søde jordbær til anretning
Jordbær parat til at blive blendet til en jordbær coulis
Blenderen blev startet og stor var min forbløffelse da det massen ikke var vandig, men til gengæld havde en konsistens som tynd marmelade.
Den var lidt for syrlig til min smag. Så en smule sukker blev blandet i, lige indtil der var balance i smagen uden at syrligheden forsvandt og den blev kvalmende sød.
Jordbær coulisen blev siet så der ikke var frø med og så det hele var en lind masse.
Den cremede jordbær coulis, der er kun tilsat en smule sukker
Næste skridt var at lave et vandbad. I en gryde blev der hældt en deciliter vand, gryden sat på svag blus og en metal skål sat på gryden. Jeg brækkede den lyse chokolade i stykker ned i skålen og gav den en en skive på en halv centimeter rigtig smør.
Mælkechokolade og smør i vandbad
.. hvilket havde været en fejl hvis det ikke skulle have været lavet til pulver - da chokoladen blev grynet. Men nu er det sådan at Malto skal have en fedtholdig vædske for at kunne virke, så det gik nok.
På et skærebræt lagde jeg en lille håndfuld Fizzy og knuste dem med en bagerulle til de var blevet til fint pulver.
Fizzy knuses til pulver
Fizzy som fint pulver
Med chokoladen og smørret smeltet blandede jeg lidt Malto og Fizzy i og rørte rundt indtil det begyndte at blive til pulver. Jeg havde været forsigtig og startet med for lidt Malto, så undervejs skulle der lidt mere i.
Malto og Fizzy blandes i chokolademassen
Til sidst var det at anrette jordbær coulisen klassisk som en streg, hvilket er første gang det er lykkes for mig så det så pænt ud. Vaniljeisen blev formet til en quenelle (fancy navn for mad der bliver formet i en æggelignende form) og anrettet skævt på jordbær "stregen".
Chokoladepulveret blev drysset diskret over på midten. Fire små søde friske jordbær blev lagt på chokolade pulveret og på den anden side af jordbær stregen blev der revet lime skal for dels at give lidt modspil mod alt det søde, men også for at give lidt modspil i farverne.
Astrids jordbærdrømme
En herlig lille sommerdessert men friskhed, syrlighed, fedme, jordbærsmag og fornøjelsen ved chokolade med en anden konsistens end jeg er vant til.
Desværre slog Fizzy ikke rigtig igennem og gav den brusende fornemmelse jeg havde forventet. Fizzy smager lidt af citrus og hvis jeg havde brugt mere havde den smag overdøvet chokoladen.
Jordbær coulien havde en overordnet syrlighed der blev understøttet godt at sødmen fra jordbærrene selv og det lidt sukker jeg havde tilsat. Lige nok til at den gav en balance i forhold til den fede vanilje is. Det var nok det mest vellykkede element i desserten - og jeg har mere tilbage til imorgen. Herligt.
Men alt i alt en rigitg god sommer dessert og et godt første eksperiment med Malto og Fizzy.
Kæmpe mange tak for den flotte dessert dedikeret til min bedring! Mega god opbakning og et kæmpe incitament til at få tænder og læber lappet hurtigt sammen igen så jeg kan frembringe mig selv og nyde en omgang “Astrids jordbærdrømme”!
Glæder mig til at komme på arbejde igen og sige ordentligt tak.
/Astrid
takker for hjælpen – har fået en del Texturas produkter og er gået i gang og noget af det lykkedes endda 🙂
Har iøvrigt et godt råd når man laver is der skal holde lidt til en fotografering og langsomt spisende gæster – tilsæt 2-3 g cremodan til iscremen før indfrysning så holder den formen selv når den næsten er tøet op – cremodan er noget naturligt noget tror der er johannesbrødkerner o.a. i – så hvis man bruger Texturas burde man ikke glimte en eneste gang med øjet for at bruge cremodan – som iøvrigt er billigt
Vi er glade for at du har fået fat i nogle Texturas produkter, der er til mange timers leg og eksperimenteren i de bøtter.
Mht Cremodan, så formoder jeg du hentyder til CremoDan 30, som er den variant som kan bruges til flødeis, her er ingredienserne:
Monoglycerider, diglycerider, alginsyre, johannesbrødkernemel, carrageenan, guargummi og natriumperoxid.
Alle ingredienser er spændende i forhold til isproduktion (lige pånær antiklumpemidlet, natriumperoxid), så synes man Daniscos blanding er for hård kost, kan man jo prøve med de enkelte ingredienser hver for sig, og se hvad indvirkning de har.
Om det er “snyd” at bruge, er vel op til ismageren selv, men man kan ihvertifald ikke sige “uden tilsætningsstoffer” mere 😉
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.Ok
Høj klasse!
.-= Anders´s last blog ..Spansk-italiensk inspireret rugbrødssandwich =-.
Kæmpe mange tak for den flotte dessert dedikeret til min bedring! Mega god opbakning og et kæmpe incitament til at få tænder og læber lappet hurtigt sammen igen så jeg kan frembringe mig selv og nyde en omgang “Astrids jordbærdrømme”!
Glæder mig til at komme på arbejde igen og sige ordentligt tak.
/Astrid
@Anders – bøjer ydmygt for rosen:)
@Astrid – Det var min fornøjelse:)
Wow.. It’s amazing 🙂
Jeg bliver nødt til at prøve at gøre denne kunst efter.
Stefanie
Smukt… spændende at læse om dine eksperimenter. Jeg glæder mig til flere…
.-= Kim´s last blog ..Sommer =-.
Smukke, smukke billeder. Jeg er især vild med det af bakken af jordbær.
Kh Nadia
.-= foodfanatic´s last blog ..Yam pla muk thailandsk salat med blæksprutte =-.
Mange tak Nadia – jeg var også vel heldig med det billed. Det tog næsten sig selv:)
mvh
Morten
Jeg vil også prøve…….
Kan ikke finde noget på nettet hvor jeg kan købe texturas…kan i give et hint. Kan man købe noget af det i Danmark?
Hej Erland
Jeg har flere gange handlet direkte hos et tysk firma der hedder MMC-Shop. På det her link finder du hvad de har:
http://www.mcc-shop.com/epages/61253754.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/61253754/Categories/Zutaten
God fornøjelse
Hej
takker for hjælpen – har fået en del Texturas produkter og er gået i gang og noget af det lykkedes endda 🙂
Har iøvrigt et godt råd når man laver is der skal holde lidt til en fotografering og langsomt spisende gæster – tilsæt 2-3 g cremodan til iscremen før indfrysning så holder den formen selv når den næsten er tøet op – cremodan er noget naturligt noget tror der er johannesbrødkerner o.a. i – så hvis man bruger Texturas burde man ikke glimte en eneste gang med øjet for at bruge cremodan – som iøvrigt er billigt
Hej Erland,
Vi er glade for at du har fået fat i nogle Texturas produkter, der er til mange timers leg og eksperimenteren i de bøtter.
Mht Cremodan, så formoder jeg du hentyder til CremoDan 30, som er den variant som kan bruges til flødeis, her er ingredienserne:
Monoglycerider, diglycerider, alginsyre, johannesbrødkernemel, carrageenan, guargummi og natriumperoxid.
Alle ingredienser er spændende i forhold til isproduktion (lige pånær antiklumpemidlet, natriumperoxid), så synes man Daniscos blanding er for hård kost, kan man jo prøve med de enkelte ingredienser hver for sig, og se hvad indvirkning de har.
Om det er “snyd” at bruge, er vel op til ismageren selv, men man kan ihvertifald ikke sige “uden tilsætningsstoffer” mere 😉
Texturas’s produkter forhandles også hos specialkøbmanden.dk