Hjemmelavet vaniljeekstrakt


Hjemmelavet vanilleekstrakt
Hjemmelavet vaniljeekstrakt

I dag er det den officielle “Talk like a pirate day“, og hvilken bedre måde at fejre den på, end med at bruge den flaske rom jeg har haft i lang tid. I krydderiskabet lå der stadig en fjorten vanillestænger fra den portion jeg fik da Lars sidst bestilte vanillestænger fra Tahiti.

Tilbage i 2007 læste jeg første gang på egullet tråden om The make-your-own vanilla extract experiment og fik fortalt min moder om det og inden jeg fik set om kom der en flaske fyldt med vanille, som siden er blevet brugt flittigt. Det er let, det smager godt ..og når jeg nu alligevel har tingene liggende.

Processen er simpel. Jeg tog mine vanillestænger flækkede på langs og proppede dem ned i rom flasken.

En flaske rom og vanillestænger
En flaske rom og vaniljestænger
Vanillestængerne i rommen
Vaniljestængerne i rommen

Så er det bare at vente tålmodigt mens lækkerierne står og trækker.  Jeg vender frygteligt tilbage gennem ventetiden og fortæller hvordan det kommer til at smage!


Udgivet

i

af

Kommentarer

12 svar til “Hjemmelavet vaniljeekstrakt”

  1. Susanne Avatar

    Det lyder fantastisk..
    Drikker man det som cognac?? Rom har jo i sig selv en krydret drik..
    har du prøvet med vodka?? og hvor længe skal den trække

    Jeg har en gang for år tilbage lavet en julesnaps, men 40 kaffebønner og 40 sukkerknalde, en appelsin med nillikeri, en kanel stang, og vist også en stang vanilie, og så selvfølgelig snaps.. Når man kommer sukker i, så bliver den likør agtig men meget godt, og den er bedre hvis den laves på vodka
    .-= Susanne´s last blog ..Kamphunde/muskelhunde =-.

  2. Morten Avatar

    Den skal stå minimum tre måneder – men jeg læser mig til at den er bedst efter et år.

    Den er som sådan ikke beregnet til at drikke, men til at blive brugt som vanilie essens. Men derfor kan man vel godt tage sig en lille gibbernakker:)

    Men nu får vi at se 🙂

  3. Susanne Avatar

    okay… men hvis man bruger den som essens, mon så ikke alkoholen vil have en markant smag.. men på den anden side så gør det jo heller ikke noget, alt efter hvad man laver..

    den smager sikkert fantastisk som en lille gibbernakker ha ha
    .-= Susanne´s last blog ..Kamphunde/muskelhunde =-.

  4. Morten Avatar

    Hvad jeg oplevede sidst og som man kan læse i den thread fra egullet.com – så skulle smagen af alkohol blive mindre markant over tid.

    Men som du siger så rigtig – det betyder mindre det skal bruges som gibbernakker hehe.
    Jeg sniffede lige til den idag og kan allerede lugte vaniljen så det bliver spændende:9

  5. Jens Rasmussen Avatar
    Jens Rasmussen

    Vedrørende vodka har jeg netop i går prøvesmagt mit eget udtræk – inspireret af dette indlæg – det smagte godt nok men da det har kun trukket i ca 4 mdr så det skal have lov at stå lidt længere men ja spritsmagen var ikke gennemtrængende. Jeg har brugt stoli-vodka til mit udtræk

  6. Morten Avatar

    Hej Jens

    Jeg har en kollega der også har en ekstrakt stående derhjemme. Min har stået siden september og begynder at være helt fantastisk.

    mvh

    Morten

  7. Line Avatar
    Line

    Det ser spændende ud! Hvilken rom har du brugt?

  8. Morten Avatar

    Hej Line

    Jeg brugte en Plantation rum, Trinidad fra 2000. Lidt noget gris, men når nu inspirationen lige er over en.

    Ellers kan du sagtens bruge en neutral vodka eller den der smagsløse snaps der er beregnet til folk der selv laver kryddersnaps.

    mvh

    Morten

  9. Lasse Avatar

    Hej Morten,
    Det lyder super fedt, men hvad vil du bruge den til? Og bliver den ikke dræbende vanilieagtig?

    Jeg har i dag smidt to vaniliestænger i en vodka, så den får en bismag af vanilie, det skal ikke være en dræbervanilie nemlig. Mit mål er at bruge den i to drinks:

    1: vanilievodka som har ligget med chili i ca. 6 timer, ferskenlikør og sprite (hvis jeg finder blommejuice skal det også bruges) – noget i retning af en drink jeg har fået på UMAMI.

    2: vanilievodka, blåbærsyltetøj, ahornsirup og limesaft (en jeg har fået på Nouvel)

    Alt godt,
    Lasse

  10. Morten Avatar

    Hep Lasse!

    Undskyld den lange svar tid…:)

    Den bliver meget intens og rommen er med til at give en ekstra dimension, så det er ikke noget jeg skal plaske rundt med.
    Har flere gange brugt 1-2 dråber i et stort glas varm kakao. Men så skal der heller ikke mere i:)

    og de to ting lyder fantastisk!:)

  11. Morten Avatar

    whoops glemte sådan set at svare på dit første spørgsmål – hvad jeg vil bruge det til.

    Udover den varme kakao jeg snakkede om, så har jeg flere gange brugt den i forskellige desserter.
    En dråbe i en chokolade masse, eller i en marengs eller i en sukker sirup…mmm…:)

  12. Grethe Avatar
    Grethe

    Vanilje ekstrat skulle kunne hjælpe mod herpes sår / forkølelses sår 🙂 ved at smøre en smule på det angrebne sted et par gange om dagen 🙂

Skriv et svar til Susanne Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *