Hjemmelavet mayonaise (nu også med smag)

Har du en gang prøvet at lave din egen mayonaise, så køber du modvilligt den hvide fra den nærmeste discountbutik igen! Hvad kan blive mere naturligt end æggeblomme, rapsolie og den fantastiske ting det er at blande de to råvarer der normalt ikke vil hænge sammen til en guddommelig smagsoplevelse. Næh, ikke noget med tilsætningsstoffer for at få olien og blommen til at hænge sammen. Bare et piskeris (mit er motoriseret, man er vel magelig!) en skål og lidt teknik.
Mit setup til at lave mayonaise

Mit setup til at lave mayonaise

Fotograf: HC. Først skal du have nogle af dem her (se billede herunder) og skille hvider fra blommerne. Hviden kan du bruge til at lave marengs af eller til at gøre din suppe klar (mere om det trick i et senere indlæg). Pasteuriseret æggeblomme vil mange foretrække, og jeg har brugt dem tit til at lave mayonaise med. Men jeg foretrækker at bruge økologiske æg. Æggene, du ser på billedet, havde nogle helt fantastiske gule blommer der gav en fantastisk farve.
Æg - der kan også bruges pasteuriseret

Æg - der kan også bruges pasteuriseret

Næste skridt er olie. Normalt ville kokke, chefs og andre kulinariske snedkere nu give sig til at snakke om at bruge en god olie. Det vil jeg dog ikke anbefale umiddelbart. En god olivenolie eller for eksempel den knaldgule Bornholmske rapsolie smager alle kraftigt og i mayonaisen kan det hurtigt give en smag du ikke vil have på din æggemad. Jeg bruger den billige til en flad ti'er fra den røde landsdækkende discountbutik, den er smagsløs, billig og den flaske passer perfekt til min hældeprop. Hældeproppen er et af de små trick der gør mayonaise lidt lettere at lave.
Olien dryppes langsomt i

Olien dryppes langsomt i

Til min stavblender fulgte der et halvliters plastikbæger og et piskeris til at sætte på den. Perfekt til at lave mayonaise i. Du kan selvfølgelig også bruge en skål, et gammeldags piskeris (eller en med motor), men jeg syntes at det er lettere at kontrollere med mit setup. Uden at det skal gå op i teknik, kemi og andre ubehageligheder så vil jeg dog lige fortælle lidt om hvad der sker når du laver mayonaise. Mayonaise er en emulsion, det vil sige en blanding af to væsker der ikke kan opløses i hinanden. Men ved at piske æggeblomme og olien kraftig, kan vi få de to ting til at hænge sammen. Du kan læse mere om emulsion her. Læg æggeblommerne (jeg laver det som regel på 2) i din skål og begynd at piske dem. Imens skal du dryppe olien i langsomt. Specielt i begyndelsen skal du sørge for at du kun tilsætter en lille smule adgangen. Lad mayonaisen begynde at blive tyk før du tilsætter mere. Når du først begynder at have en tyk masse, så kan du langsomt begyndt at forøge mængde af olien på en gang. Det vil ske på et tidspunkt du har lavet mayonaise at den ikke vil blive tyk. Normalt fordi du har hældt for meget olie i på engang. Det kan dog klares uden synderligt spild. Tag en ny skål, drop en æggeblomme i og under kraftig piskning dryp langsomt olie indtil det begynder at tykne. Når det er begyndt at ligne mayonaise, kan du så bruge den skilte mayo fra den anden skål lige som du bruger olien. Bare husk en lille smule af gangen. Når den er blevet godt tyk og cremet kan du som regel godt blive ved med at hælde en del mere olie i, men vær forsigtigt, du kan bruge så meget olie at den ikke kan hænge sammen. I dine første forsøg så hold hellere lidt igen. Efter et stykke tid med at piske og hælde olie i, skulle du stå med en færdig mayonaise. Lige parat til at blive brugt på en æggemad. Mayonaise kan dog også bruges som kold sovs til mange retter. Jeg har i det sidste stykke tid lavet det nogle gange med forskellige krydderier i, serveret til ovnstegte kartofler og bøf. Herligt! Du kan godt lave mayonaise i din blender, men det er desværre aldrig lykkes for mig. Så for at få krydringen i mayonaisen valgte jeg at stoppe med at piske den efter den lige var begyndt at blive tyk. Jeg hældte den i min blender og tilsatte frisk timian, chili og et fed hvidløg. Et godt blitz på blenderen og der var nu tilsat godt med smag til mayonaisen. Fordelen ved at bruge en mayonaise med smag til ovnstegte kartofler eller pomfritter er at den ikke gør dem bløde. Det ville en sovs der ligger og skulper rundt på tallerkenen.
Den færdige mayonaise med smag!

Den færdige mayonaise med smag!

Læg lige mærke til den fantastiske gule farve, og endnu bedre, smagen var helt i top!

Relaterede indlæg:

, , , , , , , ,

12 Responses to Hjemmelavet mayonaise (nu også med smag)

  1. Willemoës 4. maj 2009 at 17:33 #

    med masser af hjemmelagte æg skal din opskrift selvfølgelig prøves, jeg hopper nu nok på den med olivenolie.

  2. Mic 2. august 2009 at 17:44 #

    Hvor står opskriften ?

  3. Svenn 2. august 2009 at 18:14 #

    Jeg har for første gang i mit lange liv lavet mayonaise – brugt denne opskrift – og det smager godt og er for nemt – men hvormeget olie kan jeg komme i ??

  4. Lars 2. august 2009 at 20:46 #

    Mic: opskriften er: æggeblommer og olie, og krydderier efter smag 🙂

    Svenn: Regn med 1-1½ dl pr æggeblomme, hvis du virkeligt presser den.

  5. Morten 2. august 2009 at 22:38 #

    Der går let som Lars siger 1-1½ dl pr æggeblomme – men det kommer også an på hvilken konsitens du vil have.

    Hvis den skal være mere flydende, brug mindre. Ellers bliver du bare ved indtil den bliver rigtig tyk og svær at piske.
    Når du når dertil så er der ved være nok 🙂

  6. Benjamin 22. september 2009 at 20:40 #

    Beklager men der er en fejl i opskriften her. Det er indledningen. Jeg citere: “Hvad kan blive mere naturligt end æggeblomme, rapsolie og den fantastiske ting det er at blande de to råvarer der normalt ikke vil hænge sammen til en guddommelig smagsoplevelse”. Problemet her er at den rapsolie du snakker om ikke er naturlig. Naturlig olie er mekanisk presset. Muligvis med ekstrasmag, MEN. Du snakker meget om at der ikke er brug for kemi i alle afskygninger. Så lad være med at brug billig rapsolie. Den er raffineret frem for mekanisk presset og det betyder masser af kemi for at udvinde olie af et restprodukt.

  7. Morten 22. september 2009 at 21:27 #

    Hej Benjamin.

    Jeg vil overhovedet ikke gøre mig til talsmand for noget som helst omkring rapsolie fremstillingen.

    Givet, et discount produkt er ikke stor kvailitet, eller fri for det ene eller det andet. Men pointen var, ved selv at vælge, er det vores valg hvad vi putter i mayonaisen. En pointe der er værd at tage til efterretning.

    Så hvis et par stykker der læser denne blog kan få en bedre smagsoplevelse ved at lave en mayonaise selv på en billig rapsolie. Så har tiden ikke været helt spildt.
    Er det perfekt? Nix, men så har de, som jeg, prøvet selv at lave et bedre produkt end det der kan købes. Forhåbentlig har det også vækket en interesse for at lave ting selv.

  8. ch rønn 25. september 2011 at 03:33 #

    kloge åge manden har sku da lavet et fantastisk stykke arbejde med den opskrift jeg syndes det er 10-4 det er da meget fedt at kunne google mayonaise og så finde denne side tak mange tak du kan også lave den med motorolie men men man kan vel bruge den du ved nok den mekaniske du snakker om er er kold presset og den ikke mekanisk du taler om er også mekanisk presset men bare ved en tempretur omkring 80 grader da det er letere at udvinde olien dette gør så noget ved smagen så kom lige ind i kampen før du hakker på de mensker der gør noget for andre

Trackbacks/Pingbacks

  1. Torskerogn med hjemmelavet remoulade, og silderogn | Forret - 20. januar 2009

    […] mayonaise (ellers brug en af dem i en klar pose til en flad ti’er!) som beskrevet i det her indlæg. Pickles og hjemmelavet […]

  2. Stegt laks med Sauce Bavaroise og confiterede kartofler og gulerødder | Hovedretter - 19. februar 2010

    […] set er en smørbaseret sauce som Bearnaise og Hollandaise. Samme princip som med mayonaisen i dette indlæg, bare med varmt smør og ikke olie. Da smørret var blevet brugt, blev saucen smagt til med […]

  3. Paneret hornfisk med kartofelmos og oregano sauce | Hovedretter - 2. maj 2010

    […] set lavet på samme måde som mayonaise, bare med smeltet smør istedet for olie. Du kan se mere her. Da saucen var blevet god tyk og cremet – tilsatte jeg æblecider reduktionen til under […]

  4. Hjemmelavet mayonnaise – så nemt er det! | Gastromand.dk - 29. oktober 2011

    […] iSmag til med salt, peber, sennep og eddike1.2.4Herefter kan mayo’en bruges som den er, varieres i det uendelige eller du kan benytte den i dine yndlingsopskrfiter – her er nogle hvor den hjemmelavede gør […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This