Æblesæsonen var over det danske land og min grøntpusher havde fyldt op med dansk produceret æbler. Jeg bad om at få nogle madæbler og nogle spiseæbler og har selvfølgelig glemt alt om hvad sort det var.. Oh well..
Det store æble bagerst er madæblet, så meget er jeg sikker på. Min tanke ved at bruge 2 slags æbler var at de to æbler ville give forskellige konsistener og det viste sig at jeg havde ret.
Jeg brugte to forskellige sorter som jeg ikke kan huske navnet på, men den ene er et madæble og det andet et spiseæble
Æblerne blev udkernet, skrællet og skåret i tern.
Skræl æblerne og skær dem i tern
I køleskabet havde jeg et par liter æblemost med navnet på en rimelig kendt dansk kok som varemærke, den havde ikke været helt så drikkelig som jeg havde regnet med da jeg købte den, men smag var der.
Så det var min hensigt at koge mine æbler i en god æblemost. Hvilket skal forståes som at den ikke var fra en karton fra et discountmarked, men rent faktisk var en æblemost lige som den var presset fra æblet.
Op i mosten med æbleternene.
Hæld de hakkede æblestykker i en gryde med en god æblemost
Jeg skrabte vaniljekornene ud af vaniljestang.
Skrab kornene ud af en vaniljestang
Kornene kom i fløde og vaniljestangen kom ned til æbleternene i gryden. Det hele i den hellige smags tjeneste.
Bland vaniljekornene i fløden og lad det stå og trække
Min udspekulerede plan var at kornene skulle stå og trække i fløden for at give en god smag til flødeskummen og stangen skulle meget gerne indeholde smag nok til at der vil være rigeligt vaniljesmag i æblemosen når det var færdig.
Lad vaniljestangen koge med i æblerne
Derefter bragte jeg gryden med æbleblanding i kog og lod det koge i 20 til 30 minutter.
I dee sidste 5-10 minutter lod jeg en stjerneanis simre med i overfladen. Den skal ikke give en hulens masse smag, men bare lige være med til forøge kompleksisteten. Hvilket var grunden til at jeg lod den ligge i overfladen.
Lad en enkelt stjerneanis koge med de sidste 5-10 minutter. Jeg lod den ligge på overfladen så den er let at fjernefinde
Efter den halve times tid fiskede jeg først stjeneanisen op og tilsatte så nok sukker til at det blev sødt, men ikke nok til at det blev for meget. Det er noget med at tilsætte, røre, smage. Gentag indtil du har den mængde du foretrækker.
Når æblerne har kogt det de skal og er taget af komfuret, rør sukker i
Her viste det sig at jeg havde været en klovn. Jeg havde brugt for meget æblemost, så en ekstra tur i det nærmeste discountmarked gav mig en marmelade geleringspulversom jeg brugte til at give en tyk konsistens.
Og det er faktisk hvad den her dessert er - æblemarmelade med knas og flødeskum.
Jeg havde for brugt for meget æblemost så det var godt flydende. Jeg jævnede med geleringspulver til marmelade, det virkede fint
Fløden med vaniljekornene kom ud af køleskabet. Der røg en lillebitte knivspids salt i og en teskefuld sukker for at booste smagen. Vær forsigtig her specielt med saltet.
Pisk fløden så den bliver til flødeskum
Pisket fløde, smagt til med lidt revet citronskal, en lillebitte salt og lidt sukker
Jeg havde med vilje fravalgt det sukkerristede rasp og gik hardcore efter kun at bruge makroner. Jeg er ret sikker på at den sukkerristede rasp er et lævn fra mere nøjsomme tider og en måde at strække de mere dyre makroner.
Hvilket giver meget godfornuft, men ikke når man prøver at ramme en mere dekandent version.
Så knus rigeligt med makroner.
Knuste makroner
Hæld først æble i bunden af en skål eller et glad, så et lag med makroner. Gentag indtil du løber tør for ting eller plads.. og til sidst top med flødeskum.
Veksel mellem et lag æble og et lag makroner.
Gammeldags æblekage
Den smagte bare godt.
Kogning i æblemost og de små tricks med vanilje hjælp alle med til at få lavet en intens æblesmag og flødeskum var bare mums.
Den helt klassiske dessert, Gammeldags æblekage som lige er blevet tunet på de der små forskellige måder der gør den store forskel.
Forfatter: Morten Ildal
Type: Dessert
Køkken: Dansk
Antal portioner: 2
Ingredienser
1 madæble og 1 spiseæble per person
1 pose købe makroner
1 vaniljestang
Sukker
En flaske god æblemost, helst en ufiltreret.
Fløde
1 Stjerneanis
Instruktioner
Skræl æblerne og skær dem ud i tern.
Læg tern i en gryde og dæk med æblemost.
Flæk vaniljestang og skrab kornene ud.
Kom kornene i fløden ( i en skål ) og stil tilbage i køleskabet
Drop vaniljestangen ned i gryden til æbletern.
Bring gryden i kog og lad den simre i 20-30 minutter
Når der er 5-10 minutter med lad en stjeneanis simre med. Lig den oven på æblerne, den skal kun lige give bidrage til smagsnuancerne - ikke dominere.
Efter de 20-30 minutter tag gryden af bluset og smag til med sukker. Tilsæt noget sukker, rør rundt smag og tilsæt mere hvis du synes. Gentages indtil DU er glad for resultatet.
Tip: Min æblemos var ikke tyk nok, så jeg brugte et marmeladegeleringspulver til at tykne min.
Sæt mosen på køl indtil kold.
Serveres i skål eller portion anrettes. Nederst æblemos, så knuste makroner - gentag indtil du løber tør for plads eller æblemos:)
TIlsæt en lillebitte knivspids salt til fløden og en teskefuld sukker. Pisk til flødeskum.
Vi anvender cookies for at sikre at vi giver dig den bedst mulige oplevelse af vores website. Hvis du fortsætter med at bruge dette site vil vi antage at du er indforstået med det.Ok
I will thrive it next time Ulla in aus