Jeg holdt et par fridage, så for at belønne mig selv for den gode ide skulle jeg forkæles lidt af mig selv - så det var tid til at gøre lidt ud af aftensmaden.
Rækkefølgen er vigtig i den her ret for at få køddet stegt færdigt samtidig med at kartoflerne stadig er varme og sprøde når de serveres. Derfor går i det i starten ud på at få forberedt så meget som muligt.
Der er iøvrigt ingen billeder af friturestegning af kartoflerne. Varm olie er noget nasty noget at tage chancer med, så jeg tager aldrig billeder mens jeg frituresteger. Hellere være på den sikre side.
Så børn, husdyr og andet uregerligt jages ud af køkkenet.
Husk også følgende:
- Hæld aldrig vand eller ting med meget vand på i en varm olie. Vandet vil synke til bunds og kan få det til at sprutte og sprøjte over det hele.
- Går der ild i olien - så brug ALDRIG VAND til at slukke med. Læg et låg over gryden. Sluk for komfuret.
- Lad være med at flytte rundt på olien før den er nedkølet - det er ikke sjovt at få ned af sig eller andre.
- Har du emhætte og der er gået ild i olien - så kontakt brandvæsnet. Der kan være gløder eller ild i et sted i udsugningen. Hellere være på den sikre side!
Jeg gik først i gang med tomat rygeost cremen.
Fire små tomater fik snittet et kryds i toppen. I en lille kasserolle bragte jeg en gang ælbecider eddike i kog med et let knust hvidløg og frisk knust peber i kog. Da det kogte lod jeg tomaterne koge der i indtil skindet begyndte at løsne sig.
Jeg var ude på at tilføje tomaterne en let syrlighed og lidt ekstra smag. Derfor valgte jeg at flå tomaterne på denne måde.
Derefter røg de i en skål med koldt vand, det gør det let at få skindet helt af.
Der var faktisk ingen grund til at flå dem, selv om jeg gjorde det, da det var saften fra dem jeg var ude efter. Jeg hakkede dem i små stykker og pressede tomatstykkerne gennem en si så jeg fik så meget væde med.
Med det gjort blev tomatsaften blandet sammen med et par spiseskefulde rygeost. Smages til med salt. Sæt den i køleskabet så den kan få lov til at stå at trække.
Næste skridt var at plukke lidt frisk persille og citronmelisse. Det blev blendet sammen med noget færdigkøbt rasp så det blev godt grønt. Bagefter siede jeg krydderraspen så jeg fik de store stykker fra. Den skal have lidt fint salt for at fremhæve smagen.
Krydderraspen skal bruges til at rulle de stegte kalve snitzle ruller i. Dels fordi det er flot at se på, men også fordi det giver en god smag.
I næste skridt vil jeg anbefale at lave kartoflerne tykkere end jeg gjorde og friture stege dem for mindre varme. Selv om jeg godt kan lide mine pomfritter mørke, så fik de her for meget. Det var en uheldig kombination af for tynde kartofler og for høj varme i olien. Så bare lige til advarsel.
Kartoflerne skæres ud og ligges på lidt køkkenrulle så noget af vandet kan komme væk.
Derefter satte jeg en pande over på komfuret for at stege bacon. Når de var blevet sprøde skulle de hakkes fint så der kan komme lidt knas over retten.
Kalve snitzlen blev lagt mellem to lag lag madfolie og så ellers banket tyndt. En herlig måde at komme af med aggressionerne. Husk at når du køber kalve snitzlerne at de ikke skal være for tykke.
Derefter blev kalve snitzlen krydret med salt og peber på begge sider. Den blev skåret ud i tre dele, der lige skal være store nok til at kunne rulles rundt om sig selv.
I den ene ende lagde jeg en bunke enoki svampe og rulle derefter køddet rundt om svampene. Det hele blev holdt fast af mine trofaste kødnåle.
Så er alt forberedt og det er tid til at gå i gang med få friturestegt kartoflerne og få stegt kødet.
Først satte jeg en gryde der har et låg over med olien og begyndte at varme den op. Da den begyndte at blive lidt varm satte jeg en pande over til at stege kalvesnitzlerne på, den fik fuld blus.
Kødet blev først brunet på tør pande på alle sider. Det skal helst ikke tage for lang tid. Så skruede jeg ned for for blusset, tilsatte et par kolde klumper smør. Dels fremhæver det smagen og dels sænker det temperaturen på panden.
De vendes tit og ofte så varme indtrængningen bliver ens fra alle sider.
Når de er færdige ligges de til at hvile.
Derefter passede det med at olien var blevet godt varm ( i mit tilfælde lidt for varm). Kartoflerne blev stegt i små portioner. Små portioner gør at temperaturen ikke falder for drastisk, hvilket kan få dem til at opsuge rigtig meget olie og ikke blive sprøde.
Det var nu ikke mit problem - de røg lige ned og så var de færdige og godt brune. Derfor jeg kalder dem for brandte kartoffelstave:) De blev lige afdryppet på lidt køkkenrulle og mens de stadig var varme blev de drysset med lidt trøffelsalt.
Kalve snitzlerne blev rullet i den grønne krydder rasp.
Det hele anrettes på en tallerken og serveres.
Til trods for de brændte fritter kunne jeg da godt lige spise sådan en portion 🙂
Ja tak, også jeg 🙂
De skulle altså heller ikke have fået så meget – men det gik lige lidt galt:) Spises kunne de sagtens og trøffelsaltet gjorde klart bedre. Men nu er det meste bedre med trøffelsalt…
Mmm.. ide karamel med trøffelsalt………mmm…..
Godt der stadig er nogle der ikke er mere fedtforskrækket end at genoplive den gode gamle ønskebrønd – friture er stadig noget der virker
Ser iøvrigt total lækkert ud og da jeg elsker kalv frem for okse – ja så skal retten vel også prøves i mit køkken 🙂
fede billeder
/Erland
Friture styrer for vildt, hvis man får det varmt nok:)
Prøv med kantereller eller andre svampe i stedet – synes ikke de her enoki gav smag nok.
Fuck, hvor ser det lækkert ud…
Smukke billeder også!
Mmmm…. 😛