Frikadeller!

Frikadeller er en rigtig klassiker i det danske køkken, og der findes omtrent lige så mange frikadelleopskrifter, som der findes mødre.

Hver gang jeg tænker på min Mors frikadeller kommer jeg til at smile, ikke så meget på grund af smagen, men fordi min mor engang dummede sig lidt med en omgang frikadeller (for nu over 20 år siden).

Det var i fordums tid, før mobiltelefonerne havde gjort deres indtog, så når man skulle snakke i telefon, så sad man og snakkede der hvor telefonen nu stod. Min mor var ved at stege frikadeller, og så ringede telefonen.

Det var en rigtig spændende samtale, som jo selvfølgelig gjorde at frikadellerne først blev vendt da de var begyndt at være.. godt sprøde. Tilbage til den gode samtale i telefonen.. HOVSA.. frikadellerne var godtnok blevet vendt, men også glemt igen, så de nåede også at blive godt sprøde på den anden side.

Resultatet var at vi til aftensmad fik serveret frikadeller som var sorte på begge sider, og sprøde et godt stykke ind i, så når man lige flækkede dem på tværs så kunne man være heldig at skrabe lidt kød ud fra midten, som kunne spises.

Det har hun hørt meget for siden, og historien bliver der da også grinet af hver gang hun serverer frikadeller for sønnerne, endda selvom hun ikke har lavet samme nummer siden dengang i slutningen af firserne.

Når frikadellerne ikke er stegt til skamme, så smager de faktisk rigtig godt, og jeg bruger altid den opskrift jeg har lært af min mor, når jeg selv skal lave standard-frikadeller.

Mangler du inspiration til rigtig spændende frikadeller, så kan jeg anbefale Frikadellebogen af Sandra Draznin, som kommer godt og grundigt rundt i frikadellens univers.

Hjemmelavede frikadeller:

500 hakket kalv- og flæskefars
1 løg, ikke alt for stort, alternativt kan bruges purløg, eller porre.
1 æg (2 hvis de er små)
2-3 spsk hvedemel
2-3 spsk rasp
1 dl mælk
1 tsk groft salt
Friskkværnet peber

Fremgangsmåden er rigtig nem. :)

Hak løget fint, og bland det sammen med resten af ingredienserne i en skål. Rør kraftigt rundt med en ske i et par minutter til farsen begynder at samle sig. Har du god tid, så stil farsen til at hvile i køleskabet en times tid.

Så skal frikadellerne formes og steges. Tænd en stor pande på middel varme, og smid en klat smør og lidt olie på den. Når smørret er smeltet, så begynder du at forme frikadellerne, og lægge dem på panden.

De formes ved at tage en spiseske i den ene hånd, og tage en rimeligt stor skefuld på den, og så klaske (ikke for hårdt) den ind i håndfladen på den anden hånd. Så skraber du farsen af hånden igen, og gør dette nogle gange, indtil frikadellen begynder at blive lidt rund. Det kan godt blive nogle lidt deforme frikadeller i starten, men man lærer det hurtigt.

Start med at lægge den første frikadelle som på en urskive på klokken 12 yderst på panden, den næste til højre for, og fortsæt rundt til du når op til kl 12 igen. Gør detefter det samme i en cirkel indenfor, og gentag til du ikke har mere fars. Har du mere fars end pande, så må du lave flere frikadeller når de første er stegt færdige.

Når du har lagt alle frikadellerne på, så lader du dem stege et par minutter, og tjekker så om den første (kl 12) er ved at være brun nedenunder. Er den det, så begynder du at vende frikadellerne om, i samme række følge som du lagde dem på panden.

Steg dem ca. 5 minutter på den anden side, og så er de klar til at spise.

Serveringsforslag: Frikadeller med kogte kartofler og stuvet spidskål, eller til frokost på rugbrød med hjemmelavet rødkål.

Relaterede indlæg:

Tags: , , , ,

19 Responses to “Frikadeller!”

  1. 26. oktober 2009 at 12:06 #

    Uhm, det står allerede på min madplan for denne uge. Frikadeller med stuvet hvidkål….
    .-= Lise´s last blog ..Æblemost/Æblegele =-.

  2. Merete Møller
    29. oktober 2009 at 16:49 #

    …. også her! Jeg kan lave (alt) mad bare ikke frikadeller. Så jeg må simpelthen prøve din opskrift :O))

  3. 29. oktober 2009 at 20:17 #

    @Lise og Merete:
    Så husk at lade telefonen ringe, når frikadellerne er på panden ;)

  4. Merete Møller
    30. oktober 2009 at 15:26 #

    HIHI – kunne du ikke spørge søde Morten om opskriften på brødet! Han er ikke så hurtig til at svare – eller er opskriften hemmelig? :O))

  5. geraldo
    15. marts 2010 at 02:10 #

    Há muito tempo procuro esta receita, vou testa-lá.
    obrigado,
    Geraldo Leao -BRASIL

  6. Finn
    9. juli 2011 at 10:19 #

    De SKAL være næsten sorte og sprøde, og max 2 cm. tykke.
    En god spiseskefuld fars med masser af løg, og farsen gerne grov,
    således der bliver lidt “stegekrymmel” på panden, som indgår i den brune sovs.
    Dejgen må gerne drøjes med en fjerdedel havregryn.

    //finn

  7. mark
    2. november 2011 at 09:53 #

    det mager godt

  8. hej
    17. oktober 2012 at 16:21 #

    frikadellerne på tallerkenen der ser ikke ud som om de har fået en dag over det de sku ha :I

  9. 20. oktober 2012 at 09:40 #

    @Finn og ‘hej’: Er man til mørke, sprøde, tørre frikadeller står det selvfølgelig en frit for at skamstege dem. Personligt foretrækker jeg at de ikke smager af kul.

  10. Lars
    15. november 2012 at 22:38 #

    Wow, det var frikadellen lige efter min smag. Jeg har ledt højt og lavt efter en rigtig god frikadelle opskrift, og testet mange opskrifter, men ikke fundet den rigtige smag. Familien var glade og enige om det er den bedste frikadelle til dato. Tak for det. Lars

  11. frække dellemand
    18. august 2013 at 18:34 #

    Godkendt.

  12. Morten H.
    24. august 2013 at 15:57 #

    Jeg har virkelig aldrig prøvet at lave så lækre frikadeller som jeg lavede igår på denne opskrift..
    Fulgte den sådan med øjemål istedet da jeg havde for klisteret finger til det pis.
    Jeg vil anbefale som råd, hvis man ikke lige ved det, at krydder svinekødet først inden man begynder på alt det andet. Svinekød har som regel altid svært ved at binde sig til krydderierne hvis man ikke gør det fra start af.
    men tilbage til Grydeskeen.. Jeg er blevet så afhængig af denne side siden jeg starte igår. Alle dine opskrifter er nye for mig, altså, man kan gendkende dem, men for satan der er gods i dem.
    Jeg vil kraftigt anbefale alle til at bruge denne side, for her er en der ved hvordan man gør!

  13. Nana
    15. september 2013 at 16:11 #

    Elsker dem!!! Laver dem næsten hele tiden:)

  14. Kimmernaq
    21. oktober 2013 at 14:43 #

    Store hits hos min kæreste og vores søn på 3 år. Har lavet dem efterhånden masser af gange fra denne opskrift og de bliver lige så gode som altid :)

    Mon ikke den også bliver godkendt til julefrokosten hos familien :)

  15. 12. november 2013 at 14:04 #

    Super lækre frikadeller. Familien her hjemme kunne godt lide dem, så de er godkendte.

  16. Eva L
    8. december 2013 at 21:48 #

    Lækre og nemme at lave!! Tusind tak! Jeg sad og manglede madideer i går og min mand foreslog frikadeller…fandt din opskrift med Google og er så glad for den. Bliver helt klart en del af vores madrutine. Vi bor foriøvrigt i udlandet, og det er så dejligt at kunne spise noget der minder lidt om dejlige DK

  17. 21. januar 2014 at 19:50 #

    Super nemme frikadeller – ungerne elskede dem, så de var et hit…

  18. Kim
    22. april 2014 at 16:55 #

    Hejsa.. Da det var første gang jeg skulle lave frikadeller ville jeg låne din opskrift og den falder i god jord både hos kæresten og jeg :D mange tak fordi du deler sådan en dejlig opskrift

  19. Rita
    6. maj 2014 at 19:06 #

    Det er mærkeligt, nu har jeg stegt frikadeller i mange år, men pludselig kan jeg ikke få en ordentlig stegeskorpe! Jeg bruger kærgårdens og lidt rapsolie, men de hænger fast i panden, og vil ikke slippe – resultat: ingen skorpe

Leave a Reply