Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat

Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat

Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat

Fiskefrikadeller er gastronomisk set ret fantastisk når det kommer til at gøre hverdagsmad spændende. De fiske verdens svar på kylling. Et protein der kan varieres i smag og konsistens så langt fantasisen rækker.
Fra de store friturestegte versioner fra fiskehandleren til de mere eksotiske små. Faktisk tror jeg at den bedste fiskefrikadelle jeg nogensinde har fået er fra en fiskehandler der ligger over for domhuset i Odense. Ak minder om forgangne tider.

Hele processen kan deles op i tre.

1: Forberedelse af fisken og blendning/hakning
2: Røring og tilsætning af smagsgiver.
3: Stegning.

Hvor går jeg i fuld nørdmode over noget så simpelt som fiskefrikadeller. Fordi forstår vi grundprincipperne i tilberedning af en ret så er det vi begynder at kan laver variationer og udforske nye smage og oplevelser.

Kort sagt forstå grundprincippet og find på en ny variation som er din egen og få mundvandet til at løbe på dine gæster eller familie.

1: Forberedelse af fisken og blendning/hakning

Hos en fiskehandler havde jeg købt en side torsk og en mørksej filet. Ikke af anden grund end at jeg synes det så godt ud. Jeg kontrollerede de to filetter for ben og fjernede dem jeg fandt.

Resten skar jeg i store stykker så de ville opføre sig bedre når de kom i foodprocessoren. De blev drysset med lidt groft salt og røg 20 minutter køleskabet, hvilket efter sigende skulle gøre kødet lidt mere fast i det.

Derefter røg det en tur i food processoren indtil fisken fik en relativ grov konsistens.

En fisk som Torsk eller Mørksej filetteres og saltes let

En fisk som Torsk eller Mørksej filetteres og saltes let

Efter en tur i køleskabet blendes fisken. Jeg valgte til en grov konsistens

Efter en tur i køleskabet blendes fisken. Jeg valgte til en grov konsistens

2: Røring og tilsætning af smagsgiver.

Mens fisken står med saltet i køleskabet benyttede jeg lejligheden til at forberede de ting jeg ville have til at give smag til mine fiskefrikadeller.
Det er en god måde at udnytte tiden på effektivt. Jeg var ude efter en mere klassisk smagsvariation med dild, bredbladet persille og lidt forårsløg til at give lidt kant. De tre ting blev hakket fint.

De blendede fisk røg op i en skål sammen med et æg. Æggets formål er at være med til at binde hele fiskefarsen sammen og give en ensartet konsistens i den færdige fiskefrikadelle.

Et æg røres i den hakkede fisk

Et æg røres i den hakkede fisk

Undervejs fik fiskefarsen også et skud mel da jeg synes farsen var for våd. Melet hjælper med at binde væden.
Med en dejskraber gik jeg i gang med at røre i fiskefarsen indtil jeg kunne se den begyndte at blive lind.

Rør indtil fiskefarsen begynder at blive lind. Brug mel til at gøre farsen mere fast

Rør indtil fiskefarsen begynder at blive lind. Brug mel til at gøre farsen mere fast

Så er tidspunket kommet til at tilsætte det hakkede dild, bredbladet persille og forårsløg.

Grunden til at jeg først putter det i til sidst i processen er så de tre ting stadig har en friskhed i sig efter stegning og så og sige ikke har “opløst” sig smagsmæssigt i farsen.

Det hele røres rundt indtil fiskefarsen er fin lind.

Bredbladet persille, dild og forårsløg hakkes fint

Bredbladet persille, dild og forårsløg hakkes fint

3: Stegning.

På en god varm stegeparat pande smeltede jeg en pænt med smør og lod den begynde at bruse op. Det var på det tidspunkt at jeg begyndte at forme fiskefrikadellerne med en våd ske og dumpe dem på panden.

De skal steges indtil de har en flot gylden overflade og er færdige inden i. Et lille tip er at starte for høj varme og når du skal vende dem for anden gang, så skru ned på mellem varme.
Så beholde de den flotte farve og kan stege færdige uden at blive brankede.

Stegende friskefrikadelle - mit yndlingsbilled på bloggen i år

Stegende friskefrikadelle – mit yndlingsbilled på bloggen i år

Ovennævnte opskrift kan laves i et uendeligt antal variationer og jeg har et par stykker af dem på vej i nærmeste fremtid.

For eksempel kan du bruge andre fisk i første skridt. Eller bruge fløde istedet for æg eller hvad med en gang creme fraiche? For ikke at snakke om krydringen.

Da jeg havde tænkt mig at mine fiskefrikadeller skulle serveres så uhøjtidig valgte jeg at gå efter en servering på et spækbræt med alt det Jamie Oliver causal foodporn jeg kunne klare i en omgang.

Jeg havde et par kolde kartofler i køleskabet der blev skåret i skiver, Lidt hovedsalat blev revet i “rustikke” stykker og en gang blandende modne små tomater blev skåret i kvarte.
Det hele blev rodet groft sammen med en cremefraiche baseret dild dressing. Creme fraiche 19%, rigeligt hakket dild, revet citronskal og en fint revet (længe leve Microplane) hvidløg.
Den her burde laves som det allerførste så den kan få lov til at trække i køleskabet, men det giver mig en fantastisk chance for at lave et lille forsøg med hvor mange der bare går i gang uden at læse det hele. Skriv en kommentar hvis du er en af os 🙂

Fiskefrikadellerne blev revet over med fingerne for at fordoble antallet af godbider.

Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat

Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat

Fiskefrikadelle med dild og væltet kartoffelsalat
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Hvordan man laver fiskefrikadeller fra bunden og lidt om hvordan du kan give dem dit eget touch.
Forfatter:
Type: Hovedret
Køkken: Grydeskeen
Antal portioner: 1
Ingredienser
  • Fiskefrikadeller
  • 200 g. fiskefilet. Torsk eller Mørksej
  • 1 Æg
  • Frisk dild
  • Bredbladet persille
  • 1 Forårsløg.
  • Mel
  • Salt, peber
  • Salat
  • 2 kogte kolde kartofler
  • 1 lille håndfuld blandede små tomater
  • 1 Hovedsalat
Instruktioner
  1. Check fisken for ben og fjern eventuelle. Skær fiksen ud store stykker. Drys let med groft salt og lad den stå og trække i 20 minutter i køleskabet.
  2. Tag den ud af køleskabet og blend den groft i en foodprocessor.
  3. Bland et æg og lidt mel i fiskefarsen under omrøring indtil fiskefarsen begynder at bliver lind.
  4. Tilsæt hakket dild, bredbladet persille og forårsløg. Samt en smile friskknust peber. Rør indtil fiskefarsen bliver lind.
  5. På en varm pande lad rigeligt smør bruse af. Form fiskefrikadellerne let og steg dem fint brune.
  6. Hvis de ikke er fortykke skulle de være færdige når begge sider har fået en flot farve på en god varm pande.

 

Relaterede indlæg:

, ,

No comments yet.

Skriv et svar

Vurder denne opskrift:  

Pin It on Pinterest

Share This