Fastelavnsboller med fyld

Nu er det jo snart fastelavn, og hvad passer bedre til fastelavn end fastelavnsboller? Måske nogle udklædte børn og en kat i en tønde? Det må komme senere, indtil videre har jeg kun fået lavet fastelavnsboller.

Efter at have fået februarnummeret af SpisBedre ind af døren, besluttede jeg mig for at lave den ene af de slags fastelavnsboller i bladet, for jeg synes ikke jeg havde lyst til de klassiske fastelavnsboller med creme. Opskriften går ud på først at lave bollerne, og så skære låget af, og udhule bollerne, og putte fyld tilbage i bollerne. Jeg har ændret opskriften på fastelavnsbollerne lidt ift Spis Bedre, da jeg synes de kommer til at smage lidt for meget af kardemomme ellers.

Fastelavnsboller med marcipanfyld: (ca. 24 stk)

Boller:

150g smør
500g mælk
50g gær
150g sukker
1 tsk stødt kardemomme.
½ tsk salt
900g hvedemel (jeg bruger “tipo-0”)

Fyld:

200g marcipan
2 spsk kakaopulver
50g mælk
Krummerne fra de udhulede boller.

½ liter piskefløde til flødeskum

Fremgangsmåde:

Smelt smørret i en kasserolle, hæld mælken i, og varm stille og roligt op til 35-40 grader. Imens smuldrer du gæren ud i et stort dejfad. Når mælken er lun nok, så hæld den over gæren, og rør rundt til gæren er opløst. Put sukker, salt, kardemomme og næsten alt melet, og ælt dejen ca 10 minutter i hånden, eller det halve i maskine. Er dejen helt klistret, så kan du tilsætte lidt mere mel, så du kan ælte det uden det bliver for klisret.

Form dejen til en kugle og lad den hæve i dejfadet i 40-50 minutter under et fugtigt klæde.

Drys et bord med mel, tag dejen og del den i 24. (først del den i 2, del så hver af de 2 i 3 stykker, og del så hvert stykke i 4, så har du 24 stykker dej som er nogenlunde lige store. Rul bollerne runde, og stil dem på en bageplade. Lad dem hæve igen ca. en halv time, på pladen, igen dækket af et fugtigt klæde.

Imens kan ovnen blive varm (225 grader).

Bag bollerne midt i ovnen til de er gyldne, ca. 12 minutter, og læg dem over på en rist når de er færdige til afkøling.

Når de er ved at være kølet af til lune kan man forberede fyldet.

Tag de boller du skal bruge (sikkert alle 24), og skær toppen af dem, som et slags låg.

Med en gaffel graver du det inderste af bollerne ud og ned i en skål. Der hvor bollerne bliver hule skal er der hvor fyldet kommer til at være, så lav nu endeligt godt med plads 😉

Når alle bollerne er udhulede, så tag marcipanen, mælken og kakaoen og hæld ned oveni. Rør rundt til det er en nogenlunde homogen masse, det gør ikke noget der er lidt klumper i. Er du allergisk overfor klumper, så kan du lave fyldet i en foodprocessor.

Fyld fyldet tilbage i bollerne.

Inden bollerne skal serveres piskes fløden, og der lægges en stor skefuld på hver bolle imellem fyld og låg.

Bollerne kan eventuelt pyntes med glasur eller sigtet flormelis.

God fastelavn!

Relaterede indlæg:

, , , ,

One Response to Fastelavnsboller med fyld

  1. foodfanatic 8. februar 2010 at 09:09 #

    Kære Lars,
    Har været ude af blogland i et stykke tid, så jeg frydede mig helt over alle de nye indlæg på din blog. Dine fastelavsboller ser fantastiske ud. Jeg er helt vild med det første billede (ret skægt at finde det indlæg, da jeg i løbet af formiddagen har spekuleret over muligheden for at skrive noget om fastelavnsboller på din fætters side). Køkkenet her hvor jeg bor i Hong Kong er helt og aldeles frygteligt – der er ikke engang en ovn, bare en enkelt kogeplade som hele gangen må deles om – så det kan være, at jeg i stedet skal introducere irerne for din udgave af fastelavnsboller, når jeg flytter dertil.
    Kh Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Lammekrone med sprød skorpe af urter og hvidløg =-.

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This