Få mest ud af en frisk kylling – Afsnit 6, Buffalo wings med Saint agur (blå skimmel) og lille tomatsalat

Buffalo wings med Saint agur (blå skimmel) og lille tomatsalat

Buffalo wings med Saint agur (blå skimmel) og lille tomatsalat

I afsnit seks af min lille serie om hvad jeg kan få ud af en frisk kylling er turen kommet til vingerne. Med inspiration i det amerikanske var det tid til at lave “hotwings” som de hedder her til lands – eller buffalo wings som de hedder over there.

Har vi ikke alle prøvet at købe en pose hot wings i et discountmarked og så gnuffe dem i os med stor velbehag. Jeg havde besluttet mig til at lave dem selv og der perfekte sted at begynde var på nettet.
Der er selvfølgelig en Bufalo Chicken Wing Festival over there – Den glæde og det engagement som amerikanerne kan ligge for dagen når det kommer til noget de godt kan lide er smittende.

Grundopskriften er ret simpel. Friture og sprød stegte kyllingevinger dyppes i en smør med en cayenne hot sauce og laves lige færdig i ovnen. Her havde jeg et par problemer.

1: Jeg havde ingen hot sauce – andet end en Tabasco chipotle sauce
2: Min ovn er gået i stykker.

Men fortvivl ikke så må der improviseres istedet for og jeg har det svært med at følge en opskrift uden at give den mit eget twist.

I en lille gryde smeltede jeg en god klat smør sammen med lidt cayenne, en anelse spidskommen, lidt fennikel uden smag fra en krydderi serie med et navn der højtidligt ligger sig op at det nye nordiske køkken og en smule spansk røget paprika.

Lad det stå for meget svag varme mens du laver resten så smagen rigtig kan komme ud i smøret.

Buffalo blandingen forberedes

Buffalo blandingen forberedes

Den manglede lidt da jeg smagte på den, så den fik lige et fint kvast hvidløg ned i. Det gamle trick med at hakke fint og så kvase det med lidt salt og et knivsblad indtil hvidløget er blevet til en fin mos.

Et kvast hvidløg

Et kvast hvidløg

Buffalo blandingen efter alt er smeltet

Buffalo blandingen efter alt er smeltet

Traditionelt serveres buffalo chicken wings med en blue cheese dressing.

Jeg havde min yndlings blåskimmel Saint Agur liggende på køl og den var så dejlig moden at den var cremet og nærmest en dressing i sig selv. Så den blev udvalgt til bare at blive brugt som den var.

På det her tidspunkt var jeg lidt mistænkelig overfor blandingen blåskimmel og stærke smage. Men blev jeg positiv overrasket – hold da op de går godt sammen og det bliver en kombination jeg kommer til at udforske og vende tilbage til.

Saint Agur smøres på en tallerken som dressing

Saint Agur smøres på en tallerken som dressing

På panden røg der der er par centimeter af olie på. Igen kan jeg ikke understrege nok hvor meget man skal være forsigtig med varm olie.  I sidste afsnit gav jeg en hel del gode råd med hensyn til at være påpasselig med varm olie.
De kan godt gentages – selv om jeg denne gang ikke brugt nær så meget olie som sidst. Her dækkede jeg kun bunden med et par centimeter – men lidt eller meget  varm olie er noget nasty stads!

Fordi jeg har meget stor respekt for en stor grydefuld varm olie der står på et komfur. Det er mildest talt ikke noget at spøge med, så blev kameraet stillet godt væk imens resten foregik.

Så husk følgende – Aldrig, ALDRIG hæld vand på varm olie…ALDRIG!. Sørg for at håndtag og andet står inden for komfuret så du og andre ikke ved et uheld får fat i håndtag med et ærme. Varm olie over en selv er ikke til at spøge med…så hellere tænk dig om en ekstra gang.

Du skal altid have et låg der passer til gryden du bruger lige ved hånden. Hvis der går ild i olien – så lig låget på. Sluk for blusset/komfuret og lad den køle ned før du flytter den. Har du emhætte og er der gået ild i olien – så tilkald brandvæsnet så de kan checke at der ikke er gløder i udsugningen. Gløder kan ligge og ulme i lang tid, så vær på den sikre side.  Nej de bliver ikke sure hvis der ikke er nogle gløder og de ødelægger ikke dit køkken.

I det hele taget er varm olie noget forfærdelig noget – så få børn, husdyr og barnlige sjæle ud af køkkenet mens du arbejder med det. Jeg har engang oplevet et ordentlig sprut fra en varm olie, hvor jeg lige nåede at flyttet hovedet så det ikke ramte mig i øjene. Lad mig bare sige at det var smerte og held på et usandsynligt niveau.

Og gå aldrig fra olien når den står på tændt blus! Faktisk burde jeg få mig en friteuse, der har man bedre styr over temperaturen og risikoen.

Med denne service meddelese er det tilbage til maden.

Jeg lod en tørret chili og to stjerneanis varme op med olien så den fik lidt smag. Kyllingevingerne havde jeg drysset med lidt salt ti minutter før panden ville være varm nok og så blev vandet duppet fra vingerne inden i de røg i olien

To stjerneanis og en tørret chili varmes op sammen med olien

To stjerneanis og en tørret chili varmes op sammen med olien

Lig mærke til hvor lidt olie jeg brugte.

Kyllingevingerne steges

Kyllingevingerne steges

Kyllingevingerne skal steges meget sprøde – det her hele den halve fornøjelse at høre knaset når man tager en bid.

Kyllingevingerne steges meget sprøde

Kyllingevingerne steges meget sprøde

mm…sprødt kyllingeskind..

Og jeg mente at kyllingevingerne skulle steges sprøde

Og jeg mente at kyllingevingerne skulle steges sprøde

Dyb de stegte kyllingestykker en gang eller to i smørblandingen mens de er meget varme og lad dem lige ligge og dryppe af bagefter. De skal ikke svømme i smør, men bare lige ned og have noget smag.

Jeg lavede en enkel tomatsalt på lidt skalotteløg og skiveskårne cherrytomater til.
Saint agur’en blev smurt ud på tallerken og pyntet med en smule purløg og så blev der ellers gnuflet. Hold da op det smagte godt.

Relaterede indlæg:

, , , ,

8 Responses to Få mest ud af en frisk kylling – Afsnit 6, Buffalo wings med Saint agur (blå skimmel) og lille tomatsalat

  1. iphone reparation 26. august 2011 at 09:10 #

    Ser super lækkert ud, og det vil jeg da prøve. Tak for tippet 🙂

    Hilsen

    Henrik

    (red: fjenet linkspam)

  2. Hans 30. august 2011 at 02:20 #

    Ser ud som om jeg må have gang i frituren igen 🙂

  3. Morten 1. september 2011 at 19:51 #

    Håber det smager jer begge:)

  4. foodfanatic 12. oktober 2011 at 09:53 #

    Åh gud, jeg elsker hot wings, og dine ser super gode ud. Jeg får dem ofte i Irland, hvor det er som om, at der indgår eddike i opskriften. Er du stødt på det?
    Kh Nadia

  5. Morten 12. oktober 2011 at 10:48 #

    De var også gode. Jeg har ikke stødt på at bruge eddike i, men kunne sagtens forestille mig at det ville give en ekstra dybde til smagen.

    Lige nu er min anke at jeg bare ikke kan finde kyllinge vinger, hvor de ikke allerede er tilsat smag nogensteder…”#€”#€”#

  6. Lars 12. oktober 2011 at 17:11 #

    I USA bruger de meget at lave dem med eddike, det smager helt forrygende, de er så ikke så spicy som normalt.

    Jo varmere de er når man indtager dem, des mere skal man gispe efter vejret 🙂

  7. foodfanatic 18. oktober 2011 at 10:13 #

    Ja, den eddike er lidt overvældende, men det smager virkeligt godt, når man har dippen til at afbalacere med.

    Morten, så er det jo bare om at lave en helt masse hele kyllinger og gemme vingerne, ik? 😉

  8. Morten 18. oktober 2011 at 13:23 #

    Jeg har overvejet det:) Men er blevet lidt stædig så vil kunne købe dem i store mængder hehe

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This