Ebisu – invitation til det japanske køkken

En stille aften tikkede der en venlig invitation ind i indboksen fra Kristian Brask Thomsen:  Et besøg på en japanske restaurant hvor danske madbloggere var  “inviteret til en aften med spændte smagsløg, en 1:1 præsentation af det nye Ebisu samt en middag på køkkenets første parket”.
Hvem kan da sige nej til det. Jeg kunne ikke.

Customhouse i Havnegade, Ebisu er placeret i den anden ende på første sal

Customhouse i Havnegade, Ebisu er placeret i den anden ende på første sal

En chance for at møde ligesindede udi madbloggens verden, få “spændt” mine smagsløg og få en introduktion til det japanske køkken.

Andre har skrevet om maden i detaljer – Bergholt.net (Hej Kasper!) og Madarkitekterne (Hej Lasse!) og deres beskrivelse er læsning værd. Jeg slugte deres indlæg som kammuslinger i …. nu forgriber jeg fortællingen. Tilbage på sporet!:)
Customhouse hvor Ebisu holder til ligger nydeligt til i havnegade i København med udsigt over vand og ikke mindst Noma.
Vis stort kort

Jeg ankom tidligt og antallet af fine jakkesæt der stod og nød en perlende forfriskning var stor og jeg følte mig en anelse underdressed – bare lige for at slå på den indbyggede selvværd. Men stor og skaldet som jeg er, skruede jeg den barske mine på og gik ind.
Blev meget venligt modtaget og ført ud til de andre madbloggere, hvor Kristian Brask Thomsen venligt tog imod os over et glas. Introduktionerne føj rundt og hvor mange gange sker det for en at man præsentere sig “Morten, Grydeskeen”?

Det var en sjov fornemmelse at sætte ansigt på de forskellige blogge og stemningen blev efterhånden ganske lystig. Udsigten kunne der heller ikke klages over.

Udsigten mod Noma

Udsigten mod Noma

Efter lidt tidligt forårshygge på havnefronten blev vi ført op på første sal og sat rundt omkring det åbne køkken. Desværre betød det at det at vi alle blev spredt rundt om køkkenet. Så for os på den ene side var der ikke så meget at se af tilberedninger og anretning. Til gengæld var der godt selskab og en flot borddækning.

Borddækningen der mødte os

Borddækningen der mødte os

Der gik ikke lang tid før den første ret blev servert. Hamachi med jordbær, letstegt tun med sauce tataki.

Hamachi med jordbær, letstegt tun med sauce tataki

Hamachi med jordbær, letstegt tun med sauce tataki

Det første der fangede mit øje var de to skiver jordbær på fisken og det var med let spænding at jeg smagte kombinationen. Den var ganske vellykket og mine smagsløg var pirret. Tunen der venligst bliver holdt af Rasmus fra Godtsulten.dk var ganske delikat og var en fornøjelse at spise.

2 stk sashimi, 2 stk nigiri, 2 stk makirulle

2 stk sashimi, 2 stk nigiri, 2 stk makirulle

Derefter var det tid til 2 stk sashimi, 2 stk nigiri, 2 stk makirulle. Hvilket jeg gik ind med en vis skepsis. Venner har før fået mig til at spise “sushi” og for mig har det meste været en omgang alt for store stykker agurk i intetsigende ris klisteret til i wasabi så det ikke smagte af andet end stærkt.

Men her blev jeg fanget på det andet ben og måtte hengive mig nydelsesfuldt. Alt var velbalanceret, fremragende konsistens og smagene gik op i en helhed for mig.
En øjenåbner! Rasmus fra Godsulten.dk der sad ved siden af mig var en venlig guide gennem japanske køkken, tak for det!
Det kan nogle gange være lidt skræmmende at blive introduceret til et nyt køkken og være bange for at gå glip af den gode oplevelse ved ikke at kende praksis omkring forløbet.

En sidste bemærkning skal gå til den lille rå reje der ligger og titter forputtet bagerst i billedet. Fremragende lille oplevelse. Frisk, blød nærmest cremet i konsistens og fuld af god smag. Klart en af mine store oplevelser den aften.

Kyllinge dumpling med japansk sauce

Kyllinge dumpling med japansk sauce

Næste ret var Kyllinge dumpling med japansk sauce. Velsmagende, flot anrettet og med et udvalg af saucer som ses i midten.  En fornøjelse.

Dybstegt kammusling i katafi med chili mayonnaise

Dybstegt kammusling i katafi med chili mayonnaise

Når jeg laver mad stræber jeg efter at nå det stadie hvor summen bliver størrere end enkelt delene. Dybstegt kammusling i katafi med chili mayonnaise var den oplevelse og man kunne høre stilheden sænke sig over os som vi tog den første bid. For derefter at blive afbrudt af en salig mmmmmmmmm, der svagt som bønner i en katedral hævede og sænkede sig.
Den kan ikke roses for meget og istedet for at beskrive den vil jeg anbefale en valfart for at opleve den selv.

Spydstegt oksekød med yakitori sauce

Spydstegt oksekød med yakitori sauce

Retten efter var Spydstegt oksekød med yakitori sauce med skiveskåret stegt hvidløg. Ganske stilfuld anretning og den blev serveret med saltede grønne bønner.  Den simple præsentation var kommet på overarbejde efter kammuslingerne.

Nu var smagsløgene lige blevet blidt forkælet med en velsmagende kompleksitet, så spyddenes mere simple og kraftige smag kunne ikke matche den foregående rets milde velsmag, kun overdøve. Hvilket var synd, da køddet smagte udemærket.

Grillet havbars med ingefær og cremet misosauce anrettes

Grillet havbars med ingefær og cremet misosauce anrettes

Grillet havbars med ingefær og cremet misosauce

Grillet havbars med ingefær og cremet misosauce

Havbarsen var en oplevelse. Køddet fløjlsblød, risen god, men min miso sauce var på den salte side og hvilket tog noget af oplevelsen. Men fisken blev nydt i fulde drag, bare uden saucen.

Aftens kok i fuld sving

Aftens kok i fuld sving

Kristian Brask Thomsen fotograferes fra alle sider

Kristian Brask Thomsen fotograferes fra alle sider

Madbloggere i fuld sving med at tage billeder

Madbloggere i fuld sving med at tage billeder

Her før desserten vil jeg da lige præsentere et par stemningsbilleder fra aftenen. Tak til Kristian Brask Thomsen og Ebisu for invitationen og et godt arrangement:)

Purløgene foran i det sidste billed fik iøvrigt et pudsigt efterspil senere på aftenen, da Rasmus fra Godtsulten.dk for sjov foreslå at vi skulle prøve at lave farserede purløg.
En tanke som flere af os løb med og som Lasse fra Madarkitekterne var den første til at prøve i det her indlæg. Lasse, Kasper – Jeg vil snart præsentere min variation over emnet!

En god kollega der også er gastronomisk udfordret på den gode måde – fortalte at udtrykket farseret purløg kan spores tilbage til en første april joke på Politiken, der havde lavet en anmeldelse af en fiktiv restaurant hvor der blandt andet blev serveret – nemlig farseret purløg.
Lad os se om vi kan få det til at være andet end en joke!:)

Sake-passinofrugt Purin med kokos og passionfrugt

Sake-passinofrugt Purin med kokos og passionfrugt

Desserten var Sake-passionsfrugt Purin med kokus og passionsfrugt, som jeg fandt spændende da det ikke var smage jeg selv ville bruge til dessert. Den blev spist med stor fornøjelse, men var nok lige simpel nok i forhold til aftens retter i helhed.
Men som sagt jeg nød den og specielt  Ume-Shu, Choya- blommevinen som blev serveret på knust is i et cognac glas var en fornøjelse.

Inden vi havde fået set os om var der gået timer i godt selskab, behagelig omgivelser og med gode smagsoplevelser. Vi sluttede af i stueetagen med en forfriskning og generel socialisering. Hyggeligt, vellykket, velsmagende og fornøjeligt at møde andre madbloggere.
Må der gå kort tid før vi mødes igen!:)

Relaterede indlæg:

, , , , ,

8 Responses to Ebisu – invitation til det japanske køkken

  1. Klidmoster 17. juni 2010 at 23:01 #

    Misundelse er en grim ting – men wow, hvor ser det godt ud 🙂
    .-= Klidmoster´s last blog ..Suppe på grill og rugbrødssalat?… =-.

  2. foodfanatic 17. juni 2010 at 23:35 #

    Jeg er ærgerlig over, at jeg ikke kunne komme. Det lyder til i havde en fantastisk aften.
    Kh Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Herremad | Langtidsstegt højrebssteg med ben =-.

  3. Morten 18. juni 2010 at 09:54 #

    @Klidmoster – det var ganske ok, som os med rødder i det jydske ville sige det:)

    @foodfanatic -måske næste gang:)

  4. Anders 18. juni 2010 at 10:07 #

    Efterhånden som jeg læser og hører om dette arrangement, bliver jeg mere og mere ærgerlig over at jeg ikke kunne deltage:)
    .-= Anders´s last blog ..Webmasterens Original American Club Sandwich =-.

  5. Morten 19. juni 2010 at 10:15 #

    @Anders – kammuslingerne alene havde jeg rejst langt for:)

  6. Kasper 20. juni 2010 at 11:53 #

    Kære Morten!

    Tak for hilsen og link og en fantastisk god aften! 🙂

    Det har været ret interessant at læse de forskellige gastronomiske erindringer af middagen på Ebisu — ud over min og Lasse, har Kim (Jonas’ kogebog) og Sandra også skrevet om middagen.

    Hvilket minder mig om, at jeg hellere må få opdateret siden på Madbevægelsen om middagen!

    Go’ søndag & må vi mødes snart igen!

    Kasper
    .-= Kasper´s last blog ..Bloglukning… =-.

  7. Rasmus 22. juni 2010 at 10:34 #

    Hej Morten,

    Selv tak for godt selskab. Glæder mig til at se dit bud på farseret purløg. 🙂

    Og ja, som jeg vist også nævnte, så stammer purløgsidéen ganske rigtig fra en gammel aprilsnar skrevet af Adam Price, hvor han anmelder den nye restaurant Reaktor 2, der havde videreudviklet fusionskøkkenet til fissionskøkkenet! I omtalte anmeldelse er purløget for øvrigt farseret med bogfinkemilt. 🙂

    Mange hilsner
    Rasmus

  8. Morten 22. juni 2010 at 21:26 #

    @Kasper – det var en rigtig god aften. Jeg har fået læst de andres indlæg og kan se der er rimelig enighed om aftens forløb:)

    @Rasmus – Selv tak for sidst, det var hyggeligt. Mit bud på faseret purløg (eller fyldt) kommer her i løbet af ugen. Ganske simpelt, men spændende:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This