Cremelinser

Her for nyligt da min kære kone var nede i Salling og handle, opdagede hun nogle små tærte/linseforme, som vi et stykke tid havde snakket om manglede i vores køkkenskabe. Vupti, 10 styks hjembragt. Når man så har fået nye ting i køkkenet, så skal de jo prøves af.. Vi diskuterede lidt, og hurtigt blev cremelinser valgt til formenes jomfrutur i ovnen.

Jeg faldt for Lones Cremelinseopskrift, som er ret nem, og tilpassede den, så den istedet for een stor linse, kunne jeg lave nogle små istedet for. Forskellen er kun i mængden af creme, da de små linser ikke kan tage så stor en mængde ialt, som en stor linse kan.

Ud af opskriften fik jeg 6 cremelinser, og mine linseforme er lidt store (9 cm), så er dine linseforme mindre, så bliver der jo lidt flere.

Cremelinser

150 g koldt smør i små stykker
250 g mel
60 g sukker
2 æggeblommer
1 spsk koldt vand

..og til cremen:

1.25 dl sødmælk
1.25 dl piskefløde
1/4 vanillestang
10 g sukker +10 g sukker
2 æggeblommer
1/4 tsk maizena

Fremgangsmåde:

Bland mel og smør, til det er helt smuldret sammen. Det kommer til at ligne en stor bunke krummer. Tilføj æggeblommerne og sukkeret, og bland det hurtigt, og tilsæt vandet, og ælt kort til dejen er samlet. Hvis man ælter for meget så bliver dejen ikke så sprød, når den bliver bagt.

Rul dejen flad, dæk den med folie og læg den i køleskabet mindst en halv time. Dejen er svær at arbejde med senere, når den er kold, så hvis dejen er godt flad inden den kommer i køleskabet, så skal der ikke rulles så meget bagefter.

Imens dejen hviler i køleskabet, er der desværre ikke hvil til bageren, for nu skal cremen til cremelinserne laves.

Skrab kornene ud af vaniljestangen/stumpen, og smid både korn og vaniljeskal ned i en kasserolle sammen med mælken og fløden. Tænd det på lavt blus, så det begynder at blive varmt, rør i det indimellem. Det må ikke koge. Når det begynder at dampe godt, så sluk for det og tag det af varmen for nu.

Hæld æggeblommer, maizena og 10 g sukker i en skål, og pisk det lyst og luftigt.

Tag vaniljestangen op af mælken, så den ikke kommer med i kagerne. 😉 Imens du stadig pisker i æggesnapsen, så hælder du langsomt den varme mælk ned i skålen. Hæld derefter cremen over i kasserollen igen, og sæt middel varme under den igen.

Nu skal cremen op at koge for at blive rigtig tyk og lækker, og imens rører du rundt med et piskeris. Cremen skal lige koge et minuts tid. Tag den derefter af varmen.

Tænd nu for ovnen på 200 grader.

Smør dine forme med smør eller oliespray.

Tag den nu kolde dej ud af køleskabet, og rul halvdelen ud til ca. 4 mm tykkelse. Husk godt med mel på bordet, for at den ikke sidder fast. for alle linseformene med dej, både bund og sider skal være dækket. Så skal der creme i alle formene. Lad være med at fylde dem helt op, for så koger de over når de bliver bagt.

Til sidst skal der låg på linserne. Det gøres nemmest ved at lægge et stykke dej over som låg, og så rulle kagerullen hen over kanten af formen, så den overskydene dej rulles af. Dette kan også gøres med en kniv.

Har du fået lavet huler i lågene, kan du tage lidt dej og lappe med. Hvis du bruger en udstikkerform til at lave “lappen”, så kan det endda blive dekorativt.

Bages midt i ovnen i 15-20 minutter, eller til de er lysebrune.


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

11 svar til “Cremelinser”

 1. Gitte Avatar

  Jeg lavede dine Cremelinser her i weekenden og de var rigtig dejlige, faktisk endnu bedere dagen efter. Det bliver ikke sidste gang at de bliver bagt.

 2. Lars Avatar

  @Gitte, de bliver også bagt ret ofte her som spontankage, når familien rigtig skal nyde en god kage en søndag eftermiddag.

  Dine billeder ser rigtig gode ud, jeg får helt lyst til at lave dem igen 🙂

 3. Cirkeline Avatar
  Cirkeline

  Du skriver man skal bruge 10 gram sukker + 10 gram sukker, altså 20 gram, men jeg kan kun se, at der skal bruges 10 gram, ikke sandt?

 4. Lars Avatar

  Hovsa.. det andet sukker skal i kasserollen sammen med mælken og vaniljen. Godt spottet. 🙂

 5. isabellaK Avatar
  isabellaK

  Hvor køber jeg lineformene? Ikke mindre end 9 cm

 6. Lars Avatar

  Jeg har købt mine i Salling. Kunst og Køkkentøj har sikkert også nogle.

 7. Mikkel Avatar
  Mikkel

  Hvornår skal man putte piskefløden i cremen ? går ud fra det er sammen med mælken?

 8. ole Avatar
  ole

  Tak for opskrift. Du glemmer at fortælle hvad der skal ske med fløden og de 10g ekstra sukker?

 9. Amanda Avatar
  Amanda

  Og hvornår er det så lige at fløden skal i?

 10. Amanda Avatar
  Amanda

  Jeg skulle prøve at lave dem, men undskyld….. De fungerer ikke særlig godt!!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *