Fedtskatten er over os. Lørdag den 1. oktober trådte en afgift i kraft der ligger en afgift på alle varer, som indeholder mættet fedt.
Så er det slut med at være overvægtig – folkesundheden er reddet og vi kan alle sove trygt i overbevisningen om at vi alle kommer til at ligne græske guder.
Ja, bort set fra det er en gang makværk designet til at skaffe staten forventet 1.5 millarder kroner. Hvilket jo altid er rart for vores fælles ve og vel. Statens indtægt, folkets vel – så at sige.
I ren protest skulle der confiteres en grissebasse i smør – i store umådelige mængder smør og en halv liter rapsolie.
Fedtskatten er over os. Lørdag den 1. oktober trådte en afgift i kraft der ligger en afgift på alle varer, som indeholder mættet fedt.
Så er det slut med at være overvægtig – folkesundheden er reddet og vi kan alle sove trygt i overbevisningen om at vi alle kommer til at ligne græske guder.
Ja, bort set fra det er en gang makværk designet til at skaffe staten forventet 1.5 millarder kroner. Hvilket jo altid er rart for vores fælles ve og vel. Statens indtægt, folkets vel – så at sige.
I ren protest skulle der confiteres en grissebasse i smør – i store umådelige mængder smør og en halv liter rapsolie.
Men lad mig lægge ud med at præsentere en gang links til artikler om fedtskatten:
http://ing.dk/artikel/120718-minister-fedtskat-har-ingen-effekt-paa-sundhed
http://videnskab.dk/krop-sundhed/fedtskat-undermineret-af-ny-forskning
Fedtskat kan give bagslag – fpn.dk
http://www.b.dk/kommentarer/vaek-med-fedtskatten-den-er-farlig
http://ing.dk/artikel/122636-analyse-derfor-slipper-vi-aldrig-af-med-fedtskatten
Der er selvfølgelig også en facebook gruppe: http://da-dk.facebook.com/pages/Fedtskatten-er-en-skandale/114193398616110?sk=wall
Ja – jeg er ikke imponeret..men lad mig komme tilbage til hvad det her drejer sig om – FEDT!….mmm.
Jeg havde købt fem pakker smør, hvoraf de fire var beregnet til at confitere grissebassen jeg havde købt hos min slagter. Oh, forresten så har både han og bageren sat et skilt op, hvor de føler at de skal undskylde overfor deres kunder at deres priser stiger.
Specielt på slagterfronten vil det gøre underværker for dyre velfærd og sundheden at prisen stiger. At gå til en ordentlig slagter og få et godt stykke kød der har haft gode levevilkår er ikke billigt i forvejen og jeg vil vædde med at det blive en del dyrere at købe kød hos slagteren end hos discountmarkedernes masseproducerede intetsigende kød. Go figure…
Jeg havde valgt at confitere kødet fordi fedt har den fantastiske egenskab imodsætning til vand, at når man vil “koge” et stykke kød, at det lægger sig om køddet og holder smagen i kødet og ikke i vædsken den er nedsænket i.
I en stor gryde, så der var plads til smørret, startede jeg med at ligge rigeligt med peberkorn, fennikelfrø og frisk rosmarin.
Derefter skulle jeg af prøve et trick til at pille hvidløg på 10 sekunder, jeg har set i en video hos www.saveur.com. Kort fortalt læg en gang hele hvidløgsfed i en en skål. Læg en anden skål ovenpå og ryst kraftigt i 10 sekunder og vupti. Det virker!
Jeg testede på tre hele hvidløg og de røg så ned i skålen bagefter.
Grissebassen saltet og blev så lagt oven på så det ikke fik direkte varme.
Derefter blev en 10 store tomater skåret i både og dumpet rundt om.
Jeg smeltede smørret i en gryde for sig ved svag varme og hældte det over herlighederne. Det dækkede ikke helt så der røg lige en halv liter rapsolie derned også og den sidste pakke smør.
Ok, jeg kunne have brugt en mindre gryde. Men altså.
I et øjebliks inspiration tilsatte jeg også en teskefuld honning, en tørret chili og en stjerneanis. Du ved, bare for smagens skyld.
Blusset blev sat på lavt, da smørret ikke skal branke men suge smagen til sig fra alt i gryden og så give smag til kødet. Derefter skal den bare have lov til at stå, stå og stå noget mere.
Jeg satte den over lørdag aften ved en 18 tiden og den fik lov til at stå og slumre natten over på laveste setting.
Tomaterne afgiver selvfølgelig noget vand, men det koger stille og roligt væk. Desuden var det min tanke at bruge resterne af tomaterne til en sauce dagen efter.
Næste morgen blev jeg mødt af følgende syn og en velduft havde spredt sig i mit hjem.
Derefter fik den lov til at stå en seks timer mere.
Undervejs vendte jeg den flere gange for at være sikker på at den blev jævnt tilberedt. Så blev grissebassen taget op og sat til side.
Fedtet blev hældt fra i en skål for sig.
Resterne af hvidløg, krydderier og tomater skal så sorteres. Jeg pillede så mange hvidløg op jeg kunne og de havde fået en fantastisk farve og smag. De blev sat en skål for at blive brugt som tilbehør.
Resten blev presset gennem en finmasket si, så jeg kunne få al saft og kraft ud til en sauce. Det fedt der var i lagde sig på overfladen og blev skrabet af efter en tur i køleskabet.
Kødet, saucen og hvidløgene røg i køleskabet indtil det blev aftensmad tid.
Jeg tog sværren af køddet og skar det ud i ens små stykker og sprødstegte dem.
Derefter rensede jeg panden og satte den tilbage på blusset. Hvidløgene skulle lige have en gang hurtig varme.
Imens skar og rev jeg grissenbassen i passende stykker. Det røg på panden efter de confiterede hvidløg.
Mens køddet stod og blev varmt, tog jeg en hjertesalat og vaskede bladene så de kunne bruges til at servere på.
Da køddet var færdigt røg der en omgang af saucen på som fik lov til at reducere lidt. Den var utrolig intens i smagen og smagte godt.
Køddet ligges i et hjertesalat blad. Lidt sauce hældes over og der pyntes med confiterede hvidløg, sorte sprøde flæskesværd, purløg (jeg brugte hvidløgspurløg fra vindueskarmen og til sidst pecorino med trøffel i revet tilstand.
Det var en kraftfuld smagsoplevelse. Køddet havde en intens smag og var mørt uden at have mistet sin struktur. Meget lækkert.
Hjertesalaten virkede godt som tallerken for køddet og specielt de confiterede hvidløg var med til at give en ekstra dybde til smagen.
Men for lige at citere Skat fra deres hjemmeside: “Satsen er 16 kr. pr. kg mættet fedt i fødevaren”.
Så med et hurtigt sjus brugte jeg vel 1,25 kilo afgiftspligtig fedt og den vil så for alle jer andre blive omkring kroner 20,- at lave. Yop mit smør var afgiftsfri.
Skriv et svar