Brownies

Brownies er min yndlings chokoladekage, og den her opskrift fra Heibergs børnedessertcirkus, er som Morten Heibergs skriver: “Verdens bedste brownies”. Den er simpelthen utroligt lækker, og at den er nem at lave, enten alene, eller sammen med børnene, gør jo ingenting.

UPDATE: Heibergs Børnedessertcirkus er desværre udsolgt fra forlaget, men han har udgivet en anden børnekogebog, nemlig Heibergs vilde dessertcirkus, som også er rigtig god.

 

Brownies
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Type: Kager
Antal portioner: 12 personer
Ingredienser
  • 350g smør
  • 350g mørk chokolade, hakket
  • 6 æg
  • 500g sukker
  • ½ vaniliestang (kornene derfra)
  • 225g hvedemel
  • 1tsk groft salt
  • 275g grofthakkede hasselnødder
Instruktioner
  1. Varm ovnen op til 180 grader C

    no images were found

  2. Læg bagepair i et ovnfast fad på ca 24x24 cm eller 20x30cm.
  3. Forsigtigt smelt smør og chokolade i en gryde, pas på med at skrue for meget op, da chokoladen så kan brænde på.
  4. Imens chokoladen står og smelter piskes æg, sukker og vanilie sammen med en røremaskine eller piskeris. Melet og salten blandes i en anden skål.
  5. Når chokoladen er smeltet helt, så skal den lige køle lidt af, så man ikke risikerer at den koger æggene i massen, når tingene hældes sammen.
  6. Pisk æggemassen og chokolademassen sammen, og derefter de hakkede nødder i også.
  7. Vend til sidst melet i dejen, med en ske/dejskraber, og hæld dejen op i formen. Dejen skal være rigtig klæg (se billedet)

    no images were found

  8. Bages ca 30 minuter (efter opskriften) midt i ovnen. Jeg skal normalt give den noget mere.
  9. Serveres som kage, eller med flødeskum eller vanilleis eller evt. med hjemmelavet bananis (som på det øverste billede).

    no images were found

Noter
Tip: hvis man gør bagepapiret lidt vådt og krøller det sammen, så er det nemt bagefter at fore formen med, da det bedre holder den form man ønsker.
Tip: Jeg tester engangimellem kagen med en kødnål/strikkepind for at se om dejen hænger ved. Hvis der kommer rå dej på når man stikker den ned midt i kagen, så er den ikke bagt færdig.

Relaterede indlæg:

Tags: , , , , ,

46 Responses to “Brownies”

  1. Line
    16. oktober 2008 at 16:23 #

    Hejsa!

    Nu har jeg forsøgt mig med din kage her – glæder mig til at smage den… Men først imorgen…

    Hvordan er den sårn dagen efter? Ved du det? :o)

    Ligeledes synes jeg min drej var meget tung i det?

    Hilsen Line

  2. 16. oktober 2008 at 17:46 #

    Hej Line,

    Kagen kan holde sig god i flere dage, jeg plejer bare at dække den med sølvpapir, så den ikke tørrer for meget ud.

    Og ja, dejen er utrolig tung at hælde ud, man skal jævne den med en dejskraber i fadet, for ellers flyder den ikke ud i hjørnerne :D

    Man kan heller ikke beskylde kagen for at være luftig, men det er jo også en brownie, så den skal efter min mening være en bastant fætter.

  3. ditte
    4. august 2009 at 21:14 #

    hvor mange portioner er der til i denne her opskrift
    mvh
    ditte

  4. 4. august 2009 at 22:52 #

    Hej Ditte,

    Det kommer helt an på hvad du bruger kagen til, og hvor store stykker du skærer den ud i :)

    Skærer du den ud i små 4×4 cm stykker, så er der i en 20×30 form, 5×7=35 stykker (hvis man tager kanten med)

    skærer man store stykker på fx 6×6 cm, bliver der 15 stykker, og det er så pænt store stykker, for i en 20×30 form bliver kagen ret tyk også.

  5. Christina
    19. november 2009 at 15:15 #

    RIGTIG god brownie! Min søster fik en tallerkenfuld med hjem, og måtte ringe til mig, for at fortælle hvor chokerende gode de var! :) Nu har hun bestilt dem til mandens førselsdag! :)

    Jeg gav i øvrigt mine lidt mindre, så de blev lidt fugtigere end svampede indeni…mums! :)

  6. 20. november 2009 at 00:50 #

    Jep, det er en rigtig god opskrift, jeg laver (og spiser) den også oftere end jeg nok egentlig burde. ;o)

    Selv Mette er totalt vild med den, og hun kan ikke li chokoladekager ellers.

  7. H
    1. december 2009 at 10:15 #

    Hvilken chokolade bruger i? Almindelig kogechokolade eller? Det lyder jo, som om man skal prøve denne kage ;-)

  8. 1. december 2009 at 12:32 #

    Jeg bruger normalt Odense chokolade, de fås i nogle udemærkede 200 grams blokke. Oftest har jeg 55% chokoladen i huset, men den bliver også rigtig god med 70%.

    Andre chokolader kan selvfølgelig også bruges, det er bare at prøve sig frem, de fleste kogechokolader burde kunne bruges.

  9. Anne Kathrine
    9. december 2009 at 01:28 #

    Super mums. Bestemt anbefaleses værdig – også med mandler!

  10. Maria
    27. januar 2010 at 14:12 #

    Ih altså!!!! Står midt i at bage kagen og den vil bare slet ikke blive færdig! jeg gav den 20 min. ekstra og den er stadig ikke færdig… har den i en 24×24 form og alligevel vil skidtet ikke blive færdig.

  11. 27. januar 2010 at 15:48 #

    @Maria, hvis den er ved at blive mørk, så skru lidt ned for ovnen, og giv den lidt længere tid.. hvis kagen er tyk, så kan den godt tage lang tid at bage.

  12. Maria
    27. januar 2010 at 22:49 #

    Tak. Den blev faktisk også fin nok, dog meget snasket indeni… men det synes jeg også den skal være. Så nu skal de med på arbejde i morgen! Mums!

  13. 27. januar 2010 at 23:10 #

    Jeg synes den bliver bedst når den bliver kold, ellers er den ikke bastant nok :)

  14. marina
    13. marts 2010 at 01:40 #

    hejsa altså kan det godt passe der ikk skal bagepulver i ? elelr bare mig der ikk kan finde det ?

  15. 14. marts 2010 at 23:30 #

    @Marina: ja, det er rigtigt nok, kagen skal være uden bagepulver. Det kunne da være sjovt at putte noget i, men jeg tror alligevel den vil synke sammen når den bliver kold alligevel.

  16. Anne
    1. maj 2010 at 17:17 #

    Puha! Det er godt nok en god kage den her. Kan klart anbefales!!! Man kan også sagtens komme andre slags nødder i, hvis man lige har en rest. Jeg synes det smager super med valnødder og pekannødder.

    Tak for en fantastisk opskrift : )

  17. Susanne
    23. juni 2010 at 08:49 #

    Hej Lars.
    Jeg tænkte, om du nogensinde har forsøgt at bage den i en bageform i stedet for Le Cruset? Det kan nemlig godt være, at den tykke ler overfører varmen på en anden måde end en almindelig bageform.
    Og så kan jeg klart anbefale både hvid chokolade eller endda små mini marshmellows i sådan en brownie – den bliver selvfølgelig noget sødere, så man skal skrue lidt ned for sukkeret.
    Hvis du er interesseret, så har jeg en rigtig nem brownie opskrift, som feder mindre end ovenstående, og som smager rigtigt godt. Jeg ved den virker, for det var med den opskrift, jeg “scorede” min dejlige kæreste.
    Hav en god dag.

  18. 25. juni 2010 at 07:47 #

    @Anne – Jeg putter også de nødder i jeg lige har. Jeg prøvede med hele paranødder engang, det var lige voldsomt nok :)

    @Susanne – nej, bager den som regel i en keramisk form, jeg har ikke nogle af de der lækre browniesforme man ellers kan få i metal. Om der er nogen forskel ved jeg ikke, det kan jo komme an på en prøve, hvis jeg får en metalform engang.
    Jeg har endnu ikke prøvet at bage en hvid brownie, og jeg er bange for at jeg ville komme til at savne kakaoen, men.. prøves det skal det da. Bliver den for mystisk, så kan fuglene få den.

  19. Susanne
    25. juni 2010 at 12:18 #

    Hej Lars.
    Man kan nu bruge en helt almindelig bageform i samme størrelse som dit Le Cruset fad. Ellers så jeg, at Isabella Smith har udsalg på en billig “rigtig” brownie form – hvis det var noget :o)
    Og så var den hvide chokolade kun ment som store “chunky” stykker, der skal i den almindelige chokolade brownie. Også marshmellows er ment som fyld i kagen.
    God fornøjelse :o)

  20. 26. juni 2010 at 08:45 #

    @Susanne – Jeg har ikke helt almindelige bageforme i andet end brødforme :)
    Ideen med at putte hvid chokolade og marshmellows i som klumper er sjov, og vil nok falde i god jord hos børnene.

  21. Julie
    11. juli 2010 at 16:02 #

    Skøn skøn kage! mums, lige som den skal være (:

  22. Lykke
    5. august 2010 at 17:57 #

    Prøv med M&Ms peanuts i. Det giver en sjov farve:-)

  23. GIRLS
    29. september 2010 at 14:12 #

    Hej
    Vi har nu spist kagen en uge efter, og den er stadig lige blød og lækker.
    Det er en meget lækker kage og smager rigtig godt.
    Men den er desværre meget fed.
    Hilsen GIRLS….

  24. bubble struggle
    15. marts 2011 at 16:21 #

    rigtig lækker kage. vi har spist den i helt op til en måned efter vi bagte den, og den er stadig mums. lige blød og lækker. bliver faktisk bedre med tiden.

  25. Signe
    19. marts 2011 at 13:39 #

    Hej Lars :)

    Hvordan tror du det ville gå hvis man udskiftede en smule af sukkeret med brun farin?

    Venlig hilsen Signe1

  26. 19. marts 2011 at 16:43 #

    @Signe: Det tror jeg ikke der sker noget ved, udover at smagen bliver lidt mere sirupsagtig. Prøv! :)

  27. Berit
    19. marts 2011 at 23:24 #

    Super Super lækre brownies :) kommer aldrig til at bage andet end dem her :-))

  28. caroline
    29. april 2011 at 09:56 #

    Hej – glæder mig til at prøve den – tænker at servere den til fødselsdag imorgen og tænker at bage dobbelt portion – men ved du om den kan fryses – såfremt og hvis der nu(mod alt forventning) skulle blive noget tilovers?

  29. Mette
    29. april 2011 at 17:28 #

    Hmmm… Har lige bagt den her brownie og tror den fik over 1 time i ovnen, stadig helt splattet indeni… Endte med at tage den ud og stå lidt, rodede rundt i den, så “splatten” kom frem og sat den i ovnen igen. Nu må vi se, hvordan det bliver… Sikke noget… Hvad har jeg gjort galt… Har lavet den i et ovnfast fad (20×30), men det dur tydeligvis ikke… Må give den en chance til i en bradepande eller et andet og større fad, og knap så tykbundet-/vægget…

  30. 1. maj 2011 at 19:50 #

    @caroline: Den kan godt fryses, men det er oftest ikke nødvendigt, stil den på køkkenbordet, så snupper du lige et stykker hver gang du kommer forbi den ;)

    @Mette: Så bare bag den lidt mere, skru eventuelt lidt ned for ovnen (160), så den ikke når at blive branket, før den er gennembagt.

  31. Caroline
    1. maj 2011 at 22:51 #

    Det kan der være noget om… nedfrysning blev ikke noget nær nødvendigt, mums! Jeg bagte dobbelt portion og af to omgange -den første fik for meget, den anden fik for lidt – men alligevel var der ikke en krumme tilbage :-) en stor succes !

  32. Mette
    2. maj 2011 at 22:05 #

    Hej igen. Jeg endte med bage den over 1 1/2 time sammenlagt, hvor jeg tog den ud og miksede rundt i det hele nogle gange… Det blev noget værre ruskumsnusk, men smagte nu lækkert alligevel. Har bagt den igen idag i en bradepande, dejmassen passede perfekt deri og den fik 1/2 time og var færdig uden at være flydende i midten. Helt perfekt! Og rigtig god opskrift… :) Tak for den:)

  33. Lisbeth
    19. juli 2011 at 15:50 #

    Hej

    Jeg bagte den igår og da smør og chokolade stod og smeltede i gryden på lavt blus, mixede jeg alt andet i en skål med håndmixer i mellemtiden, først æg, sukker og vanilje, så i med valnødder og til sidst mel og salt. Da chokolade og smør var smeltet, piskede jeg det lidt og hældte det langsomt op i dejen mens jeg piskede det hele sammen.

    Min form er 20 x 25 cm. og jeg lavede kun ½ portion. Den fik lige nøjagtig en halv time i ovnen og den er helt perfekt, så jeg forstår godt at jeres kager skal bage længere når de nu er dobbelt så høje.

    En brownie er bortset fra det, ikke en HØJ kage. Så halver opskriften til den opgivne størrelse form så passer bagetid og kagen er yummi…

  34. Vera
    29. august 2011 at 12:17 #

    Er opskriften til alm. ovn eller varmluft?

  35. 29. august 2011 at 23:41 #

    @vera: jeg bager den altid ved alm ovnvarme. Især når den er lidt tyk i det kan den tage lang tid om at blive gennembagt, så foretrækker jeg alm ovnvarme, så jeg nemmere kan styre at den ikke bliver for brændt, hvis den skal så der i længere tid.

  36. dennis
    14. september 2011 at 19:06 #

    Mhhh den ser god ud den tror jeg at jeg vil prøve at lave på et tidspunkt :D

  37. 15. september 2011 at 22:14 #

    @Dennis: Prøv det! Du skal dog passe på med at blive hooked på den :)

  38. peter
    22. oktober 2011 at 22:13 #

    kan man også lave den i en springform (24 i diameter)

  39. 23. oktober 2011 at 17:19 #

    Det kan du godt, men så synes jeg du skal halvere opskriften. I en 20×30 form bliver den i forvejen ret høj, og en 24cm rund form er noget mindre. Hvis formen er høj nok til hele dejen, så prøv da endeligt (fyld den kun 2/3 op), og lad den få længere tid i ovnen, dæk evt til med sølvpapir, hvis den begynder at blive mørk.

  40. Max
    12. juli 2012 at 22:15 #

    Hej. Kan man udskifte smøret med solsikkeolie? Eller en anden form for olie?

  41. 12. juli 2012 at 23:08 #

    Hej Max,
    Jeg har ikke prøvet, men jeg vil tro kagen bliver mere svampet i det, da olien er flydende ved stuetemperatur. Om brownie har brug for mere svampedhed, er vist op til dig selv :)

    Hvis du prøver med olie, så lad os da endeligt høre hvordan det gik.

    /Lars

  42. Max
    15. juli 2012 at 10:48 #

    Jeg lavede en halv portion og puttede så 175 gr. solsikkeolie i istedet for smør. Den skulle bages i en time før der ikke hang noget fast på min “testpind”. Den var, som du forudsagde, meget svampet, men det kan jeg nu godt lide og det kunne gæsterne også skulle jeg lige hilse og sige;) Ydermere blev overfladen af kagen helt marengs agtig – spændende.

  43. Laila
    22. juli 2013 at 13:07 #

    Godt nok en kedelig, intetsigende kage! Absolut ikke værd at bruge tid på. Øv bøv, sikke en skuffelse. Så er der vidst ingen grund til at skamrose mere end højest nødvendigt…
    Jeg vil klart anbefale en hel del mere chokolade, samt noget appelsinskal/juice, for i det mindste at gøre den tålelig. Sikke et spild af ingredienser:(

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bedste brownie-opskrift, tak! - Jubii Debatforum - 9. april 2011

    […] […]

  2. Chokoladebrownies « koekkenfryd - 30. oktober 2011

    […] på samme tid, uden hverken at blive for  Har lavet dejlige chokoladebrownies i dag, inspireret af den her opskrift. Har dog tilsat pistacienødder og lidt tørrede tranebær i stedet for nogle af […]

  3. Weekendhygge og hvordan det endte med isen.. | Studielivet - 29. maj 2012

    […] vidst nok er fra Alt for damerne, som jeg engang har stjålet fra min mor Grydeskeen har lavet en brownie, også af Morten Heiberg, som jeg synes minder meget […]

Leave a Reply

Vurder denne opskrift: