Brownies

Brownies er min yndlings chokoladekage, og den her opskrift fra Heibergs børnedessertcirkus, er som Morten Heibergs skriver: “Verdens bedste brownies”. Den er simpelthen utroligt lækker, og at den er nem at lave, enten alene, eller sammen med børnene, gør jo ingenting.

UPDATE: Heibergs Børnedessertcirkus er desværre udsolgt fra forlaget, men han har udgivet en anden børnekogebog, nemlig Heibergs vilde dessertcirkus, som også er rigtig god.

 

Brownies
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Type: Kager
Antal portioner: 12 personer
Ingredienser
  • 350g smør
  • 350g mørk chokolade, hakket
  • 6 æg
  • 500g sukker
  • ½ vaniliestang (kornene derfra)
  • 225g hvedemel
  • 1tsk groft salt
  • 275g grofthakkede hasselnødder
Instruktioner
  1. Varm ovnen op til 180 grader C
    Vi kan ikke vise dette galleri
  2. Læg bagepair i et ovnfast fad på ca 24×24 cm eller 20x30cm.
  3. Forsigtigt smelt smør og chokolade i en gryde, pas på med at skrue for meget op, da chokoladen så kan brænde på.
  4. Imens chokoladen står og smelter piskes æg, sukker og vanilie sammen med en røremaskine eller piskeris. Melet og salten blandes i en anden skål.
  5. Når chokoladen er smeltet helt, så skal den lige køle lidt af, så man ikke risikerer at den koger æggene i massen, når tingene hældes sammen.
  6. Pisk æggemassen og chokolademassen sammen, og derefter de hakkede nødder i også.
  7. Vend til sidst melet i dejen, med en ske/dejskraber, og hæld dejen op i formen. Dejen skal være rigtig klæg (se billedet)
    Vi kan ikke vise dette galleri
  8. Bages ca 30 minuter (efter opskriften) midt i ovnen. Jeg skal normalt give den noget mere.
  9. Serveres som kage, eller med flødeskum eller vanilleis eller evt. med hjemmelavet bananis (som på det øverste billede).
    Vi kan ikke vise dette galleri
Noter
Tip: hvis man gør bagepapiret lidt vådt og krøller det sammen, så er det nemt bagefter at fore formen med, da det bedre holder den form man ønsker.
Tip: Jeg tester engangimellem kagen med en kødnål/strikkepind for at se om dejen hænger ved. Hvis der kommer rå dej på når man stikker den ned midt i kagen, så er den ikke bagt færdig.


Udgivet

i

,

af

Kommentarer

46 svar til “Brownies”

  1. Line Avatar
    Line

    Hejsa!

    Nu har jeg forsøgt mig med din kage her – glæder mig til at smage den… Men først imorgen…

    Hvordan er den sårn dagen efter? Ved du det? :o)

    Ligeledes synes jeg min drej var meget tung i det?

    Hilsen Line

  2. Lars Avatar

    Hej Line,

    Kagen kan holde sig god i flere dage, jeg plejer bare at dække den med sølvpapir, så den ikke tørrer for meget ud.

    Og ja, dejen er utrolig tung at hælde ud, man skal jævne den med en dejskraber i fadet, for ellers flyder den ikke ud i hjørnerne 😀

    Man kan heller ikke beskylde kagen for at være luftig, men det er jo også en brownie, så den skal efter min mening være en bastant fætter.

  3. ditte Avatar
    ditte

    hvor mange portioner er der til i denne her opskrift
    mvh
    ditte

  4. Lars Avatar

    Hej Ditte,

    Det kommer helt an på hvad du bruger kagen til, og hvor store stykker du skærer den ud i 🙂

    Skærer du den ud i små 4×4 cm stykker, så er der i en 20×30 form, 5×7=35 stykker (hvis man tager kanten med)

    skærer man store stykker på fx 6×6 cm, bliver der 15 stykker, og det er så pænt store stykker, for i en 20×30 form bliver kagen ret tyk også.

  5. Christina Avatar
    Christina

    RIGTIG god brownie! Min søster fik en tallerkenfuld med hjem, og måtte ringe til mig, for at fortælle hvor chokerende gode de var! 🙂 Nu har hun bestilt dem til mandens førselsdag! 🙂

    Jeg gav i øvrigt mine lidt mindre, så de blev lidt fugtigere end svampede indeni…mums! 🙂

  6. Lars Avatar

    Jep, det er en rigtig god opskrift, jeg laver (og spiser) den også oftere end jeg nok egentlig burde. ;o)

    Selv Mette er totalt vild med den, og hun kan ikke li chokoladekager ellers.

  7. H Avatar
    H

    Hvilken chokolade bruger i? Almindelig kogechokolade eller? Det lyder jo, som om man skal prøve denne kage 😉

  8. Lars Avatar

    Jeg bruger normalt Odense chokolade, de fås i nogle udemærkede 200 grams blokke. Oftest har jeg 55% chokoladen i huset, men den bliver også rigtig god med 70%.

    Andre chokolader kan selvfølgelig også bruges, det er bare at prøve sig frem, de fleste kogechokolader burde kunne bruges.

  9. Anne Kathrine Avatar
    Anne Kathrine

    Super mums. Bestemt anbefaleses værdig – også med mandler!

  10. Maria Avatar
    Maria

    Ih altså!!!! Står midt i at bage kagen og den vil bare slet ikke blive færdig! jeg gav den 20 min. ekstra og den er stadig ikke færdig… har den i en 24×24 form og alligevel vil skidtet ikke blive færdig.

  11. Lars Avatar

    @Maria, hvis den er ved at blive mørk, så skru lidt ned for ovnen, og giv den lidt længere tid.. hvis kagen er tyk, så kan den godt tage lang tid at bage.

  12. Maria Avatar
    Maria

    Tak. Den blev faktisk også fin nok, dog meget snasket indeni… men det synes jeg også den skal være. Så nu skal de med på arbejde i morgen! Mums!

  13. Lars Avatar

    Jeg synes den bliver bedst når den bliver kold, ellers er den ikke bastant nok 🙂

  14. marina Avatar
    marina

    hejsa altså kan det godt passe der ikk skal bagepulver i ? elelr bare mig der ikk kan finde det ?

  15. Lars Avatar

    @Marina: ja, det er rigtigt nok, kagen skal være uden bagepulver. Det kunne da være sjovt at putte noget i, men jeg tror alligevel den vil synke sammen når den bliver kold alligevel.

  16. Anne Avatar
    Anne

    Puha! Det er godt nok en god kage den her. Kan klart anbefales!!! Man kan også sagtens komme andre slags nødder i, hvis man lige har en rest. Jeg synes det smager super med valnødder og pekannødder.

    Tak for en fantastisk opskrift : )

  17. Susanne Avatar
    Susanne

    Hej Lars.
    Jeg tænkte, om du nogensinde har forsøgt at bage den i en bageform i stedet for Le Cruset? Det kan nemlig godt være, at den tykke ler overfører varmen på en anden måde end en almindelig bageform.
    Og så kan jeg klart anbefale både hvid chokolade eller endda små mini marshmellows i sådan en brownie – den bliver selvfølgelig noget sødere, så man skal skrue lidt ned for sukkeret.
    Hvis du er interesseret, så har jeg en rigtig nem brownie opskrift, som feder mindre end ovenstående, og som smager rigtigt godt. Jeg ved den virker, for det var med den opskrift, jeg “scorede” min dejlige kæreste.
    Hav en god dag.

  18. Lars Avatar

    @Anne – Jeg putter også de nødder i jeg lige har. Jeg prøvede med hele paranødder engang, det var lige voldsomt nok 🙂

    @Susanne – nej, bager den som regel i en keramisk form, jeg har ikke nogle af de der lækre browniesforme man ellers kan få i metal. Om der er nogen forskel ved jeg ikke, det kan jo komme an på en prøve, hvis jeg får en metalform engang.
    Jeg har endnu ikke prøvet at bage en hvid brownie, og jeg er bange for at jeg ville komme til at savne kakaoen, men.. prøves det skal det da. Bliver den for mystisk, så kan fuglene få den.

  19. Susanne Avatar
    Susanne

    Hej Lars.
    Man kan nu bruge en helt almindelig bageform i samme størrelse som dit Le Cruset fad. Ellers så jeg, at Isabella Smith har udsalg på en billig “rigtig” brownie form – hvis det var noget :o)
    Og så var den hvide chokolade kun ment som store “chunky” stykker, der skal i den almindelige chokolade brownie. Også marshmellows er ment som fyld i kagen.
    God fornøjelse :o)

  20. Lars Avatar

    @Susanne – Jeg har ikke helt almindelige bageforme i andet end brødforme 🙂
    Ideen med at putte hvid chokolade og marshmellows i som klumper er sjov, og vil nok falde i god jord hos børnene.

  21. Julie Avatar
    Julie

    Skøn skøn kage! mums, lige som den skal være (:

  22. Lykke Avatar
    Lykke

    Prøv med M&Ms peanuts i. Det giver en sjov farve:-)

  23. GIRLS Avatar
    GIRLS

    Hej
    Vi har nu spist kagen en uge efter, og den er stadig lige blød og lækker.
    Det er en meget lækker kage og smager rigtig godt.
    Men den er desværre meget fed.
    Hilsen GIRLS….

  24. bubble struggle Avatar
    bubble struggle

    rigtig lækker kage. vi har spist den i helt op til en måned efter vi bagte den, og den er stadig mums. lige blød og lækker. bliver faktisk bedre med tiden.

  25. Signe Avatar
    Signe

    Hej Lars 🙂

    Hvordan tror du det ville gå hvis man udskiftede en smule af sukkeret med brun farin?

    Venlig hilsen Signe1

  26. Lars Avatar

    @Signe: Det tror jeg ikke der sker noget ved, udover at smagen bliver lidt mere sirupsagtig. Prøv! 🙂

  27. Berit Avatar
    Berit

    Super Super lækre brownies 🙂 kommer aldrig til at bage andet end dem her :-))

  28. caroline Avatar
    caroline

    Hej – glæder mig til at prøve den – tænker at servere den til fødselsdag imorgen og tænker at bage dobbelt portion – men ved du om den kan fryses – såfremt og hvis der nu(mod alt forventning) skulle blive noget tilovers?

  29. Mette Avatar
    Mette

    Hmmm… Har lige bagt den her brownie og tror den fik over 1 time i ovnen, stadig helt splattet indeni… Endte med at tage den ud og stå lidt, rodede rundt i den, så “splatten” kom frem og sat den i ovnen igen. Nu må vi se, hvordan det bliver… Sikke noget… Hvad har jeg gjort galt… Har lavet den i et ovnfast fad (20×30), men det dur tydeligvis ikke… Må give den en chance til i en bradepande eller et andet og større fad, og knap så tykbundet-/vægget…

  30. Lars Avatar

    @caroline: Den kan godt fryses, men det er oftest ikke nødvendigt, stil den på køkkenbordet, så snupper du lige et stykker hver gang du kommer forbi den 😉

    @Mette: Så bare bag den lidt mere, skru eventuelt lidt ned for ovnen (160), så den ikke når at blive branket, før den er gennembagt.

  31. Caroline Avatar
    Caroline

    Det kan der være noget om… nedfrysning blev ikke noget nær nødvendigt, mums! Jeg bagte dobbelt portion og af to omgange -den første fik for meget, den anden fik for lidt – men alligevel var der ikke en krumme tilbage 🙂 en stor succes !

  32. Mette Avatar
    Mette

    Hej igen. Jeg endte med bage den over 1 1/2 time sammenlagt, hvor jeg tog den ud og miksede rundt i det hele nogle gange… Det blev noget værre ruskumsnusk, men smagte nu lækkert alligevel. Har bagt den igen idag i en bradepande, dejmassen passede perfekt deri og den fik 1/2 time og var færdig uden at være flydende i midten. Helt perfekt! Og rigtig god opskrift… 🙂 Tak for den:)

  33. Lisbeth Avatar
    Lisbeth

    Hej

    Jeg bagte den igår og da smør og chokolade stod og smeltede i gryden på lavt blus, mixede jeg alt andet i en skål med håndmixer i mellemtiden, først æg, sukker og vanilje, så i med valnødder og til sidst mel og salt. Da chokolade og smør var smeltet, piskede jeg det lidt og hældte det langsomt op i dejen mens jeg piskede det hele sammen.

    Min form er 20 x 25 cm. og jeg lavede kun ½ portion. Den fik lige nøjagtig en halv time i ovnen og den er helt perfekt, så jeg forstår godt at jeres kager skal bage længere når de nu er dobbelt så høje.

    En brownie er bortset fra det, ikke en HØJ kage. Så halver opskriften til den opgivne størrelse form så passer bagetid og kagen er yummi…

  34. Vera Avatar
    Vera

    Er opskriften til alm. ovn eller varmluft?

  35. Lars Avatar

    @vera: jeg bager den altid ved alm ovnvarme. Især når den er lidt tyk i det kan den tage lang tid om at blive gennembagt, så foretrækker jeg alm ovnvarme, så jeg nemmere kan styre at den ikke bliver for brændt, hvis den skal så der i længere tid.

  36. dennis Avatar
    dennis

    Mhhh den ser god ud den tror jeg at jeg vil prøve at lave på et tidspunkt 😀

  37. Lars Avatar

    @Dennis: Prøv det! Du skal dog passe på med at blive hooked på den 🙂

  38. peter Avatar
    peter

    kan man også lave den i en springform (24 i diameter)

  39. Lars Avatar

    Det kan du godt, men så synes jeg du skal halvere opskriften. I en 20×30 form bliver den i forvejen ret høj, og en 24cm rund form er noget mindre. Hvis formen er høj nok til hele dejen, så prøv da endeligt (fyld den kun 2/3 op), og lad den få længere tid i ovnen, dæk evt til med sølvpapir, hvis den begynder at blive mørk.

  40. […] på samme tid, uden hverken at blive for  Har lavet dejlige chokoladebrownies i dag, inspireret af den her opskrift. Har dog tilsat pistacienødder og lidt tørrede tranebær i stedet for nogle af […]

  41. […] vidst nok er fra Alt for damerne, som jeg engang har stjålet fra min mor Grydeskeen har lavet en brownie, også af Morten Heiberg, som jeg synes minder meget […]

  42. Max Avatar
    Max

    Hej. Kan man udskifte smøret med solsikkeolie? Eller en anden form for olie?

  43. Lars Avatar

    Hej Max,
    Jeg har ikke prøvet, men jeg vil tro kagen bliver mere svampet i det, da olien er flydende ved stuetemperatur. Om brownie har brug for mere svampedhed, er vist op til dig selv 🙂

    Hvis du prøver med olie, så lad os da endeligt høre hvordan det gik.

    /Lars

  44. Max Avatar
    Max

    Jeg lavede en halv portion og puttede så 175 gr. solsikkeolie i istedet for smør. Den skulle bages i en time før der ikke hang noget fast på min “testpind”. Den var, som du forudsagde, meget svampet, men det kan jeg nu godt lide og det kunne gæsterne også skulle jeg lige hilse og sige;) Ydermere blev overfladen af kagen helt marengs agtig – spændende.

  45. Laila Avatar
    Laila

    Godt nok en kedelig, intetsigende kage! Absolut ikke værd at bruge tid på. Øv bøv, sikke en skuffelse. Så er der vidst ingen grund til at skamrose mere end højest nødvendigt…
    Jeg vil klart anbefale en hel del mere chokolade, samt noget appelsinskal/juice, for i det mindste at gøre den tålelig. Sikke et spild af ingredienser:(

Skriv et svar til Lars Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *