Brændende kærlighed på Fanø skinke og salturt

Efter min tur til Fanø stod jeg som den lykkelige ejer af en pose fuld af salturt og resterne af et helt stykke Fanøskinke. Min første tanke var at lave brændende kærlighed. Denne klassiske danske ret, som jeg går ud fra har sine rødder i bondekøkkenet.

Her var min mulighed for at tage en traditionel ret og lige give den ekstra smag på baggrund af nogle rigtig gode råvarer.

Den er ret simpel – kartofler, Fanø skinke (eller bacon), forårsløg og salturt. Lidt smør og mælk til kartoffelmosen og voilà!

Først satte jeg kartoflerne over. Jeg havde en stak aspargeskartofler til overs. Nok ikke den bedste kartoffel til mos, men det var hvad jeg havde. De blev skåret i halve, dækket med vand i en gryde og bragt til at koge. Uden salt, for det tilsættes senere.

Asparges kartofler koges uden salt

Aspargeskartofler koges uden salt

Jeg skar tre-fem millimeter tykke skiver af Fanø Skinken. Skindet og den hårde yderkant blev trimmet af og gemt i fryseren til senere anvendelse, det vil være perfekt som smagsgiver i en sammenkogt ret af en slags.

De tre skiver blev skåret i mundrette stykker.

Fanø skinke skåret i små stykker

Fanø skinke skåret i små stykker

Fanø skinketernene blev lagt på en middelvarm pande og fik lov til langsomt at stege sig sprødt.

Steg Fanø skinken sprød

Steg Fanø skinken sprød

Stegningen trak det salte frem i Fanø skinken, så jeg vidste at jeg skulle være påpasselig med hvor meget jeg saltede kartoffelmosen.

Mens de stegte færdig hakkede jeg er par forårsløg i skiver. Skyllede salturten godt under rindende vand for at få sandet ud af dem. Salturten blev hakket fint.

Fint skåret forårsløg

Fint skåret forårsløg

Salturt skylles godt

Salturt skylles godt

Hak salturten fint

Hak salturten fint

Kartoflerne var blevet møre mens jeg forberedte salturten og forårsløgene. Jeg havde besluttet mig til at lave kartoffelmosen på den besværlige måde ved at køre kartoflerne gennem en si.

Et eller to stykker kartofler af gangen køres gennem en si. Helst sådan at kartoflen ikke arbejdes for meget med. Færdig med det, røg der lidt smør, lidt mælk og salturt ned i mosen og det røres hurtigt sammen.

Jeg moste kartoflerne gennem en si

Jeg moste kartoflerne gennem en si

Rør kartoflerne med lidt smør, mælk og salturt

Rør kartoflerne med lidt smør, mælk og salturt

Smag på den og smag til med salt.

Kast forårsløgene på panden sammen med Fanø skinken og lad forårsløgene lige begynde at få farve og blive varme.

Når Fanø skinken er sprød så tilsæt forårsløgene, de skal bare lige blive varme

Når Fanø skinken er sprød så tilsæt forårsløgene, de skal bare lige blive varme

Skovl det op på en tallerken og pynt med lidt salturt.

Brændende Kærlighed på Fanø skinke og salturt

Brændende Kærlighed på Fanøskinke og salturt

Hold da bøtte, hvor det smagte godt. Fanø skinken klarede sprødstegningen godt og gav en helt anderledes smagsprofil end bacon ville have gjort. Mere kompleks.

Men det var salturten i kartoffelmosen jeg var spændt på hvordan virkede. Den var med til give en friskhed til kartoffelmosend der lige løftede den over en almindelig mos.

I det hele taget en meget vellykket ret.

Relaterede indlæg:

Tags: , , , ,

Author:Morten Ildal

Mortens første madblog ( improvisation.ildal.dk ) blev startet i august 2003. Fem år efter i august 2008 (hvad er der med august og madblogs) startede Lars og Morten grydeskeen . Lars, den anden halvdel af grydeskeen.dk er citeret for at have sagt om Morten "Nørden i ham skinner igennem i ALT han laver".

10 Responses to “Brændende kærlighed på Fanø skinke og salturt”

  1. 13. september 2012 at 10:30 #

    Det er simpelthen for lang tid siden, at jeg sidst har fået denne klassiker. Nu er vi også snart derhenne, hvor man kan retfærdigøre at bruge kartoflerne til mos.

    Lækkert som altid.

    /Thomas

  2. 13. september 2012 at 11:06 #

    Den havde jeg ikke set, at du ville bruge salturt og Fanø Skinke i Burning Love :-). Super godt tænkt Morten. :-).

  3. 13. september 2012 at 11:06 #

    Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm…

  4. Signe
    13. september 2012 at 12:52 #

    Mums, hvor ser det godt ud

  5. 13. september 2012 at 16:42 #

    Mums! Der er ikke noget bedre end en simpel ret, som brændende kærlig, med rigtig gode råvarer! Kunne godt forestille mig at fanøskinken og salturten løfter retten et pænt niveau.

  6. 13. september 2012 at 20:44 #

    @Thomas – det er dulme en klassiker:) Det var også rigtig lang tid siden jeg havde fået den.

    @Søren – altid rart at kunne overraske lidt:)

    @Anders – tør munden, du savler:)

    @Signe – og smagte bedre..:)

    @Martin – Simpel er godt:). Fanø skinken og salturten var med til at give en ekstra dybde og ikke mindst ny smag i forhold til bacon eller hvad man nu kan tænke sig at bruge

  7. 24. september 2012 at 19:19 #

    GENIALT! Salturt i mosen! Giver den her dybe salt smag til mosen. Fremragende ret!

  8. 24. september 2012 at 21:22 #

    Takker, takker:)

  9. 5. november 2012 at 17:41 #

    Wau det lyder godt!

  10. 5. november 2012 at 17:43 #

    Sjovt ellers Louilicious den var helt stille og sagde ikke en lyd:)

Leave a Reply