Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg

Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg

Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg
Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg

Hvis der var nogen der havde fortalt mig tilbage i tiden at jeg ville løbe rundt i København for at handle hos en grønthandler, så ville jeg have ligget flad af grin. Grønt har, her til lands for os almindelige forbrugere, været dels eksotiske ting (langt væk fra) ellers har det været masseproducerede discount varer. Begge dele lige saftfattige men i store mængder, for en billig penge.

Men så kom Din Baghave til verden, og grøntsager har ikke siden været kedelige. En lidt excentrisk grønthandel som jeg først stiftede bekendtskab med ved grøntsagsfestivalen sidste år under det første madbloggersymposium (nu rebrandet i sit andet år til mad+medier for at gøre forvirringen total).

Der blev serveret “grønch”, et spil på ordet brunch, til de tilmeldte og der var rig mulighed for købe den ene mere fantastiske grøntsag efter den anden. Jeg tabte både mit hjerte og mine smagsløg til en gang grøntsager. Hvem skulle have troet det om en inkarneret kødspiser som mig?

Siden da har jeg besøgt dem et par gange på Victor Borges plads hvor de i et stykke tid har haft en bod. Der var der jeg købte de herlige trøfler fra Gotland.  Allerede dengang sang jeg deres lovsang og det vil jeg forsætte med igen. De har siden fået en butik på Tullinsgade i København.
De fortjener omtalen og medvinden til at kunne vokse sig store og stærke for alles velsmag.

Din Baghave - rigtig godt grønthandel, en tur værd
Din Baghave – rigtig godt grønthandel, en tur værd

I deres sidste nyhedsbrev annoncerede de at der var friske ramsløg hjemme og jeg drønede derned i min frokostpause. Desværre var de ikke kommet frem endnu så jeg benyttede lejligheden til at fouragere.
Udover sæsonens råvarer er den fornøjelse at kunne handle i løsvægt. Ikke noget med 3 kilo gulerødder for femten kroner, brug en og resten ud. Næh, her kan man købe et par små gulerødder og fire kartofler hvis man lyster.  Hvilket betyder at jeg i min lille husholdning på en, kan købe meget forskelligt for en rimelig penge.

Så jeg endte med en gang blå kartofler, en selvfyldt pose spinat og lidt andre ting der ikke bliver brugt i denne opskrift.

Dagen efter blev blev frokostpausen igen brugt til en tur hos Din Baghave og afhentning af mine reserverede ramsløg. De helt intakte planter blev langet over disken i en lille gennemsigtig plastikpose med en smule vand i bunden. Præcis på samme måde som fisk bliver hentet hos dyrehandleren, hvilken omtanke og forudseenhed.

I disse nordiske madtider, hvor vi priser os selv og råvarerne til skyerne som det bedste siden smørsovs, er det værd at notere sig at istedet for blå kartofler kan bruges almindelige og istedet for ramsløg kan bruges hvidløg og lidt persille til at pynte med.

Lørdag gik turen forbi min slagter for at hente en gang hel bacon, et sted på vejen hjem faldt jeg over en gang rosmarin og et par kyllingebryster til en fornuftig pris.

Blå kartofler skal koges med skræl på for ikke at miste deres farve, var rådet jeg fik af Faster Philip en anden madblogger. Så et par af slagsen blev vasket grundigt, smidt i en gryde med lidt salt og koges indtil møre.

God klump bacon
God klump bacon

Først blev baconen skåret ud i lidt store grove skiver og lagt på en varm pande for at blive stegt sprøde. Læg dem til side og afdrypning. Gem baconfedtet til at stege kyllingebrystet i, det er smag det hele.

Bacon steges
Bacon steges

Imens blev et kyllingebryst placeret i en frysepose med lidt salt og soya for en hurtig marinering. Med posen lukket blev fik den tur med håndfladen for at få gjort det tyndere og hurtigere at stege.

Fladbanket kyllingebryst. Let marineret i soya
Fladbanket kyllingebryst. Let marineret i soya

Da kartoflerne var blevet møre, fik de lige lov til at køle lidt af og blev så pillet. De blev så skåret ud i mundrette stykker.

De kogte blå kartofler pilles og skæres i mundrette stykker
De kogte blå kartofler pilles og skæres i mundrette stykker

Jeg skiftede ud til en lidt større pande, tilsatte bacon fedtet og da panden var blevet godt varm røg det flade kyllingebryst på sammen med et par håndfulde rosmarin. Steges indtil gennemstegt men ikke tørt. Fjern kyllingebrystet fra panden og lad det stå og trække mens du laver de sidste par øvelser.

Jeg skyllede spinat og ramsløg. Jeg skar enderne af ramsløgene og skar bladene fra stilkene. Stilkene blev hakket fint.

Frisk spinat
Frisk spinat
Frisk ramsløg
Frisk ramsløg
Hakket ramsløg stilk - i baggrunden bladene
Hakket ramsløg stilk – i baggrunden bladene

De blå kartoffelstykker røg på pandenn sammen med baconen. De skal bare varmes igen og få lov til at tage lidt smag af stegefedtet. Når de er blevet varme tilsæt en klump smør, spinat og de hakkede ramsløg stilke.
Rør rundt indtil smøret er smeltet, det må ikke brune. Smag til med salt og lidt peber. Skær kyllingebrystet ud i tynde skiver på tværs af kødfiberne. Det sidste trick for for at give så mør en oplevelse som muligt..

Smør, spinat, stilk fra ramsløg puttes på panden til bacon og de blå kartolfer
Smør, spinat, stilk fra ramsløg puttes på panden til bacon og de blå kartolfer

Jeg hakkede ramsløgs-bladende mens smøret smeltede, så de kunne drysses over som et frisk indslag.

Anret det hele på en tallerken og lad lidt af smørsovsen glide over herlighederne.

Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg
Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg


Udgivet

i

af

Kommentarer

2 svar til “Blå kartofel med spinat, bacon, kylling og ramsløg”

  1. Anders Avatar

    Ser sgu lækkert ud! Ville ønske vi havde en baghave i AA:)

  2. Morten Avatar

    Ville ønske der lå en lige ved siden af hvor jeg bor:)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *