Biksemad med fennikel og hjemmeristede løg

Biksemad…mmm biksemad. Efter oksestegen jeg skrev om i sidste uge var der kød og kartofler i overskud. Straks kom lysten til biksemad.

Men ærlig talt, den klasssiske biksemad har vi alle spist flere gange end vi kan huske, så hvorfor ikke lige lave den lidt anderledes.

På vej hjem fra arbejde faldt jeg for en fennikel. Ikke en ting jeg har brugt meget i mit liv, men vaner står for fald.

Derudover havde jeg et par skalotteløg, bredbladet persille (almindeligt kan sagtens bruges), hvidløg, olie, æblecidereddike (en hvilken som helst hvid kan brugees), en citron og smør.

Alt til stede for en anderledes, men velsmagende biks.

Kartoflerne skæres ud i kvarte og smides på en varm pande med lidt olie eller smør. Steges under omrøring for mellem varme, så de ikke sætter sig fast på panden. Drys lidt fint salt over.

Små kartofler skåret i kvarte steges

Små kartofler skåret i kvarte steges

Skær kødet ud i samme størrelse som kartoflerne og lad det komme på panden når kartoflerne er begyndt at få farve på alle sider. Tilsæt lidt smør.

Tilsæt lidt smør

Tilsæt lidt smør

Jeg havde besluttet mig til at lave en gang ristede løg istedet for at stege løgene med i biksen. Det vil komme til at give lidt ekstra sprød konsistens og en anderledes smag.

Pil et par store skalotteløg og skil ringene fra hinanden.

Skalotteløg skæres i skiver og ringene skilles fra hinanden

Skalotteløg skæres i skiver og ringene skilles fra hinanden

Tag et par fed hvidløg, pil dem og knus dem let med den flade side af knivsbladet.

Knus et par fed hvidløg let

Knus et par fed hvidløg let

Hæld det hele i en lille gryde og dæk det med olie. Tænd for blusset på mellem varme og lad det langsomt få farve. Husk at holde øje med dem.

Læg skalotteløg ringene og det letknuste hvidløg i en mellemvarm olie

Læg skalotteløg ringene og det letknuste hvidløg i en mellemvarm olie

Varm olie er dels noget rigtig skidt noget at få på sig og dels så kan de ristede løg hurtigt få for meget.

Steg dem indtil de er ensartede brune og sprøde.

Så er de hjemme ristede løg lige ved at være der

Så er de hjemmeristede løg lige ved at være der

Tag dem op af olien og læg dem på lidt køkkenrulle for at dryppe af. Drys dem med en smule salt.

Hjemme ristede løg

Hjemme ristede løg

Har du husket at røre i kødet og kartoflerne mens de står og hygger sig? Ellers er det tidspunktet at gøre det på.

Imens det hele står og hygger sig, så fint hak et par fed hvidløg og persillen.

Bredbladet persille og mere hvidløg hakkes

Bredbladet persille og mere hvidløg hakkes

Skær fennikelen ud i fine tynder skiver. Jeg valgte at halvere den. Min fennikel var ikke ret stor, så jeg brugte det hele.

Fint skåret fennikel

Fintskåret fennikel

Så er det bare at vente på at at kød og kartofler er blevet godt sprøde. Når du enten er blevet nok utålmodig eller pandens indhold har fået nok, så hæld et et par skvulp æble cider på panden.

Rør godt rundt og få skrabt alle stegeskorperne af bunden. Det er smag det hele. Lad det hele reducere indtil der ikke er mere væde tilbage.

Deglacere panden ved at give den et godt skvæt æbler cider eddike og lad det reducere, mens du skraber med en grydeske

Deglacer panden ved at give den et godt skvæt æblercidereddike og lad det reducere, mens du skraber med en grydeske

Herfra skal det gå tjept, det ene skridt efter det andet.

Lad en lille klump smør glide ned på panden for lige at binde det hele sammen. Smørret vil sammen med reduceringen jævne den væde der vil være tilbage eller komme fra fennikellen.

Hæld fennikellen på panden og rør hurtigt rundt. Den skal ikke stege, bare lige have varme.

Fennikelen tilsætte biksemaden

Fennikelen tilsættes biksemaden

Smag på retten, giv den et pres citronsaft. Den må godt smage af citron uden at blive sur.

Pres lidt citronsaft udover panden

Pres lidt citronsaft udover panden

Så er det på med den hakkede persile og hvidløgene. Det hele røres rundt med følelse og skal bare lige varmes nok til at de hakkede hvidløg ikke længere er rå.

Til allersidst lader du den hakkede bredbladede persille glide ned til de andre guffeting i panden

Til allersidst lader du den hakkede bredbladede persille glide ned til de andre guffeting i panden

Anret det hele i en skål til fælles servering. Biksen nederst og drys de ristede løg over med rund hånd.

Nyd den!

Biksemad med fennikel og hjemmeristede løg

Biksemad med fennikel og hjemmeristede løg

 

Relaterede indlæg:

, ,

2 Responses to Biksemad med fennikel og hjemmeristede løg

  1. foodfanatic 19. juni 2012 at 20:11 #

    Wow, de billeder er altså for vilde Morten. En “pro” kunne ikke gøre det bedre.

  2. Morten 19. juni 2012 at 21:41 #

    Tak tak og så er de lavet live undervejs..får helt sved på panden:)

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This