Basilikum is – is med et twist

Basilikum is! Endnu en ting man tror skal være løgn, før man prøver det. Jeg kan godt li, når tingene smager af noget, og da jeg så faldt over en basilikum is, så skulle det da prøves. Vores basilikum i drivhuset går som sædvanligt amok, så der er rigeligt med basilikum til at lege med. Jeg havde allerede før jeg begyndt en urolighed om man kunne lave is af basilikum, men da basilikum er i myntefamilien, så kunne der jo ikke ske alverden ved det. De fleste (nogen?) har hørt om pebermynteis med chokolade. Her er det igen en fordel at have en ismaskine, men har man ingen, så kan man sagtens lave en god hjemmelavet is alligevel, idet man istedet for at hælde massen i sin ismaskine hælder den i en flad plasticbeholder, putter det i fryseren, og rører godt rundt i den hver halve time, til isen er frossen. Alle ingredienser er her pr vægt, da jeg synes det er nemmest at veje det hele, når det alligevel skal i samme beholder alt sammen efterhånden. Så sparer man også at finde decilitermålet frem. Den originale opskrift kan findes på Haalo's blog Basilikum is: 150 g  vand 150 g sukker 40 g glukose (druesukker) Kan om nødvendigt udelades, så tilføjes istedet 20-30 gram sukker mere 360 g yoghurt natural (jeg brugte A38) 70 g friske basilikumblade 5 g citronsyre, eller saften fra en citron Put vandet, sukkeret, og druesukkeret i en gryde og varm det ved mellem varme imens der røres. Når sukkeret er helt opløst, så skal opløsningen lige koge op, før gryden tages af varmen, og stilles til afkøling. Når blandingen er nogenlunde kold (<40 grader C), så tilsættes basilikummen, yoghurten og citronsyren, og det blendes med en stavblender til det er en jævn masse, og farven er fin og grøn. Har man ikke en stavblender, så kan man bruge en normal blender, det skaber bare lidt mere opvask. Hvis man ønsker det kan blandingen stå lidt, så man får mere basilikumsmag trukket ud af bladene, men tro mig, det er ikke nødvendigt. Vores hjemmedyrkede basilikum er meget kraftig i smagen, måske det kunne være en ide hvis man har købt en potte basilikum i supermarkedet. Smag på det, og vurder. Sukkersmagen bliver lidt svagere, når isen fryses, så hvis ismassen smager lidt for sødt, så tænk ikke på det. Er den kvalm, så tilføj lidt mere yoghurt. Så skal blandingen sies, jeg bruger normalt et stykke stof (fx ostelærred) i en sigte, for at sikre mig at der ikke kommer alt for store stykker basilikum igennem. Jeg bruger en dejskraber til at hjælpe det igennem, og når det sidste er ved at være løbet igennem, så vrider jeg lige det sidste, så alt smag kommer med igennem. Herefter skal massen fryses til is, enten på en ismaskine eller manuelt i fryseren, som beskrevet ovenfor. HVis man bruger en ismaskine, så kan det anbefales at sætte ismassen i køleskabet nogen tid, så ismaskinens arbejde bliver lettere. Når basilikumisen er kørt i ismaskinen, så skal den lige et par timer i fryseren for at fryse færdig, og så er den klar. Skal isen være i fryseren længere, så tag den op 10-15 minutter før den skal bruges, så den ikke er alt for hård. Har du prøvet isen, hvad synes du så om den?

Relaterede indlæg:

, , , ,

9 Responses to Basilikum is – is med et twist

  1. Opskrifter 6. september 2008 at 15:07 #

    Den vil vi prøve at lave. Vi har nemlig en masse basilikum fra drivhusert, som vi ikke ved hvad vi skal bruge til.

  2. haalo 12. september 2008 at 16:52 #

    This recipe looks very familiar.

  3. Lars 12. september 2008 at 20:20 #

    @Haalo,

    inceredible.. it is actually from your recipe, when I read your blog i couldnt resist trying it out.

    Other readers, please check out haalo’s excellent pictures in her blog.

  4. Michael Jensen 16. februar 2009 at 21:55 #

    Is med bassilikum,,, naa vel ?

    Denne tanke kom gennem mit hoved da jeg så denne opskrift,,,

    Må indrømme, den smager godt,, hvis man er bassilikum elsker,,, men hvordan du har fået den så grøn, det undre mig,, købte planterne i føtex og syntes ikke den blev så grøn, men lækker is,,, jeg ville nok bruge naturel youghurt, i stedet for a38, syntes den bliver sur af a38,
    prøv at sætte den sammen med andre typer is,,, som du spiser og kan lide,, den kan overaske meget, sammen med andre typer,, satte den sammen med appelsin sorbet,,, den er bestemt ikke tosset, den sammesætning

  5. Lars 16. februar 2009 at 21:59 #

    Vi bruger vores egen basilikum fra drivhuset, som er ekstra mørkegrøn, og med vildt meget smag i. Dem fra supermarkedet smager ikke af noget ved siden af, men sådan er det jo tit med hjemmedyrkede krydderurter.

    Jeg brugte a38, for det var lige hvad der var i køleskabet, andre typer kan sagtens bruges. 🙂

    Og jeg har også prøvet den sammen med andre istyper, og det går slet ikke. Vores basilikum is er så stærk at man ikke kan smage andre typer is bagefter. Selv den kraftige rabarberis blev helt overdøvet. Så lavet med en rigtig kraftig basilikum, så er det en is man ikke sætter sammen med andre.

  6. Erland Hansen 18. oktober 2009 at 15:50 #

    Basilikumis – kanon ide.
    Prøv evt at lave Basilikum “rogn” som tilbehør. Vand med flormelis og så en håndfuld basilikum-frø og lad stå 1-2 timer. De vokser sig lidt større og ligner haletudseæg

  7. Lars 18. oktober 2009 at 19:56 #

    @Erland:

    God ide, det må jeg da prøve næste år, når basilikumsæson’en er på sit højeste igen.

    Jeg havde også overvejet at lave små basilikum (eller evt tomat) spheres som kunne lægges ved.

  8. Morten 18. oktober 2009 at 21:19 #

    Jeg er klart på med tomat spheres lavet af vandet dryppet fra tomater og så klaret..

    Mums!

  9. felesgrata 31. maj 2011 at 13:58 #

    Er lige kommet hjem fra Bukarest med smagen af en fantastisk basilikum / lime sobet!!

    Det kan bestemt også anbefales!!

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This