
Smørstegte kartofler
Sprødstegte andebryster med smørstegte kartofler og bagte rodfrugter. Noget af en titel til en egentlig ret let ret. "Let" som i ikke svær, ikke som i kalorielet. Det sværeste i retten er at få tingene timet, så det hele er færdigt på samme tid. Rodfrugterne i ovnen er ikke så sarte med tiden, og kartoflerne er egentlig heller ikke, så det kan lade sig gøre, selvom man fumler lidt med tingene. Hvis du kan finde nogle store andebryster er de noget bedre at bruge end de helt små frosne man tit finder i supermarkederne. Kan du finde nogle på 300+ gram, så er de nemmere at få til at blive saftige.

Kartofler koges 15 min.
Ingredienser - 4 personer:
Andebryster, ca. 1000g ialt.
1 kg kartofler
1 kg Blandede rodfrugter, f.eks: gulerod, pastinak, løg, rødbede.
frisk timian
olivenolie til rodfrugterne
smør til stegning af kartoflerne.

Rodfrugter i ovnen
Start med at hakke rodfrugterne i nogenlunde lige store stykker, læg dem i et ovnfast fad, hæld en lille smule olivenolie over, og krydr dem med salt og peber og timian. Sæt dem i en 210 grader varm ovn i den ene side, så der senere er plads til et lille fad med andebrysterne. Rodfrugterne skal have ca 1 time, men der bliver skruet ned for varmen senere.

"Brysterne" ridses og krydres
Vask kartoflere, og sæt dem over at koge 15 minutter. Når de har kogt hældes vandet fra, og de køles ned med koldt vand, så de ikke koger videre. Hæld det kolde vand fra, og stil dem til side.
Rids andebrysterne med en skarp kniv, og krydr med salt og peber. Ridserne skal gå hele vejen igennem fedtet, men kun lige ned til selve kødet.

Andebryster på panden ved svag varme
Andebrysterne lægges på en kold pande, med skindsiden nedaf. De tændes på moderat varme, og man lader langsomt fedtet smelte af dem.
I mellemtiden stiller man ovnen på 160 grader.
Når det meste af fedtet er smeltet af, skrues op for varmen, sådan at andebrysterne kan blive brune. Når de er brune og sprøde på skindsiden, vendes de om på den anden side for at give dem noget farve der, der skal de have ca. 1 minut.
Så tager man andebrysterne, lægger i et lille ildfast fad, og stiller i den nu 160 grader varme ovn. Der skal de have ca. 15 min, alt efter størrelse og præference for rødt kød.

Kartoflerne klar til servering
Når andebrysterne er klar i ovnen, tages de ud, og lægges på et skærebræt i 5 min for at hvile. Imens steges kartoflerne i den overskydende andefedt samt en klat smør. De skal have rimeligt høj varme, så de får lidt farve. Når de er færdige hældes friskhakket timian over, og de er klar til anretning/servering.

Udskæring
Rodfrugterne tages ud af ovnen, og andebrysterne skæres i 5-10mm tykke skiver, og serveres. Velbekomme.

Andebryst med smørstegte kartofler og bagte rodfrugter
Relaterede indlæg:
Garganelli pasta med stærke kødboller, bacon, tomat, basilikum og forårsløg
Jeg er pjattet med hjemmelavet pasta. Efter jeg har fået min pasta maskine sidste år så bliver der lavet en hel del pasta.
Det er hurtigt, nemt og ret sjovt.
...
Spaghetti med kødboller og tomatsovs
Her er en opskrift jeg er meget glad for. Den består af hakket oksekød, hvidløg, tomat, pasta og parmesan (salt og peber er inkluderet).
Nogle gange ...
Oksemørbrad med salat af ruccola, peberfrugt og stegte champignoner
Salat er let at lave (for det meste). Hak noget grønt i stykker, bland det sammen og lav en vinaigrette. Rode rode rode rundt og vupti.
Den her salat kræ...
Grydestegt kylling med brun sovs og kartofler
Der er nogle retter der repræsenterer barndommen. Minderne, smagen som du kender det fra barndomshjemmet. For mig er sådan en god gammeldags grydestegt kyll...
Hov, hvor er saucen 😉
Jeg fik lige andebryst forleden, det smager nu skjønt!
.-= Signe´s last blog ..Chokoladekage med kokoslåg =-.
Hej Lars
De kartofler ser rigtig lækre ud, og det lyder som en god måde at stege andebryst på, uden de bliver for fede, eller for tørre.
Det skal prøves ved lejlighed.
Tak for inspiration.
Hilsen Randi Lauridsen
.-= Randi Lauridsen´s last blog ..Ribollita – Take 1 =-.
Laber and! Men jeg siger som Signe – hvor er saucen 😉
.-= Klidmoster´s last blog ..Hjemmelavet grov sennep =-.
Prøver lige igen – dit kommentarsystem smider mig af ! Vil bare komplimentere dig for de vanvittigt flotte billeder. Hvilket kamera bruger du ?
.-= Maja´s last blog ..Aktiv rundt og sundt =-.
@Signe, Klidmoster: Dårlig planlægning, vi havde bare intet at lave sauce af, så og jeg synes ikke en opbagt brun sovs var noget jeg gad stå og lave/spise. Det skal ikke ske igen..
@Maja:
Du var røget i spam-filteret, hele 3 gange, af en eller anden grund, Akismet plejer ellers at være rigtig god til at gætte hvad der er spam.
Kameraet jeg bruger er et Canon EOS 500D, her med et 50mm f/1.8 objektiv på, for så kan jeg tage i det lys der nu er i huset, uden blitz.
Tak for info 🙂
.-= Maja´s last blog ..Aktiv rundt og sundt =-.
Herligt andebryst – sprang kartoflerne over – saucen absolut ikke nødvendig!
Bare et godt råd fra en udlært kok- lad anden hvile i mere end 1 min. Så kødsaften kan nå at sprede sig i kødet og derved ikke løbe fra under udskæringeb og derudover også give mere smag.
Har med stor fornøjelse tilberedt andebryst efter dine anvisninger her til aften, tak for god opskrift! Har linket til den i dette indlæg:
http://lacucinanada.com/2012/09/27/andebryst-m-brasede-sode-kartofler-og-blommesauce/
– Håber det er ok??
Mvh La Cucina Nada
@Nadia, jeg retter lige opskriften, godt tip.
@Nada: Velbekomme, vi er glade for linket, og at du kunne li opskriften.
Det kunne jeg, og mine læsere garanteret også!
Godt at vi kan deles lidt om tingene – hvorfor opfinde den dybe tallerken flere gange, ikke sandt? 😉
Hej Lars. Kan man godt bruge en rødvinssauce til denne ret, og samme vin til at spise med? 🙂 Glæder mig til at sætte tænderne i det!
@Nada: præcis..
@Dennis: Du kan sagtens lave en rødvinssauce til, bare pas på den ikke bliver for kraftig, så andens smag bliver overdøvet.. Eller man kan putte mindre sovs på 😉
Har i rester af and, skal i prøve denne salat 🙂
Se også opskriften på flæskestegssandwich som er lækker i juledagene 🙂
http://gomadtilhverdagen.blogspot.dk/2012/12/salat-med-and-bla-ost-og-lun-becon.html
Jeg synes dog ikke man behøver sauce til andebryst. Confit de Canard er også en fornøyelse av lave og at spise. Velbekomme