Andebryst med appelsinsauce og stegt hjertesalat

Andebryst med appelsin sauce med stegt hjertesalat

Andebryst med appelsinsauce og stegt hjertesalat

Den her ret ser næsten alt for simpel ud på tallerkenen, men udseendet snyder. Så lad os fluks gå igang med at få lavet den. Saucen er den mest komplicerede ting vi skal igang med, så lad os gå igang med forbedrelserne. Til saucen skal du bruge 2 usprøjtede appelsiner (de økologiske er som regel usprøjtede). 1 skalotteløg, hvidvin, frisk ingefær, en stjerneanis, kyllingefond (jeg brugte en købeversion, en af dem på små flasker, man kan finde i mange discountmarkeder) og smør. Start med at hakke skalotteløg fint. Skær cirka en spiseskefuld frisk ingefær ud.
Hakket skalotteløg og ingefær

Hakket skalotteløg og ingefær

Riv skallen af en appelsin (eller begge to, jeg brugte dog kun en). Sørg for ikke at få noget af det hvide med lige under skallen, det kan eftersigende være bittert. Bitterhed vil vi ikke have i den her sauce.
Revet appelsin skal

Revet appelsinskal

Sæt en gryde over på middel varme og smelt lidt smør i bunden af gryden. Steg skalotteløgene klare i smøret sammen med en stjerneanis. De må ikke blive brune da det giver en ristet smag vi ikke vil have i saucen.
Skalotteløg steges klare i lidt smør med en stjerneanis

Skalotteløg steges klare i lidt smør med en stjerneanis

Hæld, hvad der svarer til et glas vin, i gryden. Tilsæt den revne appelsinskal og ingefæren til herlighederne. Pil stjerneanisen op efter et par minutter.
Revet appelsin skal, ingefær og vin tilsættes

Revet appelsinskal, ingefær og vin tilsættes

Pres saften fra to appelsiner ned  i gryden. Jeg lagde en si over for at fange frugtkødet.
Saften for to appelsiner presses ned i saucen

Saften fra to appelsiner presses ned i saucen

Lad det stå og reducere for svag varme. Smag til undervejs med kyllingefonden. I starten vil saucen være meget lidt velsmagende, men det kommer til at ændre sig undervejs. Lad saucen reducere indtil den begynder at tykne lidt. Si saucen når den kommer dertil.
Si saucen og pres de sidste dråber gennem sien

Si saucen og pres de sidste dråber gennem sien

Stil saucen til side indtil senere. Jeg ridsede fedtsiden på andebrystet så det blev ternet. Det røg på en varm pande med skindsiden ned af. Du skal ikke stege det ved alt for kraftig varme. Lad det stå og stege i et lille stykke tid indtil skindet begynder at blive godt brunt. Vend andebrystet og lad det lige blive brunt. Skru ned for blusset. Tilsæt to store klumper smør. Knus to hvidløg, gerne med skallen på, læg det ned i smørret. Vend andebrystet cirka hver 30 sekund. Den hyppige venden er med at at sørge for at varmen langsomt og blidt trænger ind i kødet. Det er med til at holde det saftigt. To gange undervejs, imens kød siden vender opad, drypper jeg kødsiden med en mild soya. Vender andebrystet med det samme og lader soyaen koge væk. Det er basalt set en glasering. Jeg bruger den salte smag fra soyaen i stedet for almindelig salt. Andebrystet skal ikke have så lang tid igen - så vær forsigtigt med at det ikke får for meget. Når du prikker på kødsiden så skal konsistensen lige være begyndt at være lidt fast.
Andebrystet steges i smør med hvidløg

Andebrystet steges i smør med hvidløg

Læg andebrystet til side og lad det ligge og hvile lidt. Rens din pande (eller tag en ny). Sæt den over på god varme. Imens panden bliver varm tager du din hjertesalat. Skær stilken af i bunden. Derefter skærer du den over på langs i to halvdele. Fjern de store yderste blade. Læg en lille klump smør på panden. Når det er bruset af, så ligger du hjertesalaten på med snitfladen ned af. Steg ind til snitfladen er blevet pæn brun. Vend forsigtigt og lad dem få lidt mindre på den anden side.
Hjertesalat steges på varm pande

Hjertesalat steges på varm pande

Mens hjertesalaten steger, så hæld saucen i en gryde og lad den blive godt lun. Pisk lidt mere end en teskefuld kold smør i under konstant omrøring. Din sauce skulle gerne blive cremet og rundet af i smagen. Smages til med en anelse salt og lidt mere smør, hvis smagen er lidt for intens. Saucen skal være kraftig, smage af appelsin - uden at være en sød og som en dessertsovs. Tag hjertesalaten af og placer på en tallerken. Skær andebrystet ud i fine skiver og hæld lidt af saucen over kødet.

Relaterede indlæg:

, , , , , , ,

5 Responses to Andebryst med appelsinsauce og stegt hjertesalat

 1. Mette 13. februar 2012 at 16:23 #

  Uhm.. Er helt ny herinde, men kan da godt se jeg skal til at følge med.

  Sikke dog en masse lækre ting, får jo helt lyst til at gå i køkkenet og give mig i kast med det hele 🙂

  Jeg må vist hellere starte med at finde mig et andebryst eller to 😉

 2. Piskeriset 13. februar 2012 at 21:21 #

  And og appelsinsauce er en skøn kombination – kæk detalje med den stegte salat 🙂

 3. Erland 16. februar 2012 at 10:04 #

  Mums — ja det er ikke kun juleaften man skal spise and – ser godt ud, man kan næsten smage det 🙂

  /Erland

 4. Morten 20. februar 2012 at 23:17 #

  @Mette – er vi ikke alle nye i grydeskeens skær.. Ej ok hvor kom den lige fra:)

  @Piskeriset – den stegte salat virkede ualmindeligt godt:)

  @Erland – du skulle have smagt det:)

Trackbacks/Pingbacks

 1. En lang middag med et kys | Vinblog - 11. juni 2014

  […] servering skulle ha’ været and med orangesauce, stærkt inspireret af Mortens opskrift hos Grydeskeen Ingen af mine lokale ande-pushere var dog leveringsdygtige, så vi endte med Perlehønebryst med […]

Skriv et svar

Pin It on Pinterest

Share This