Æggekage

Æggekage med tomat og purløg

Æggekage bringer minder tilbage fra min barndom. Min mors æggekage smagte rigtig godt, men den var som regel noget branket, fordi den kun var blevet bagt på panden. Det har nok gjort at jeg aldrig selv får lavet ret mange æggekager. Ihvertifald ikke før jeg fandt den her opskrift som er fra bogen Hverdagsmad, af Nikolai Kirk, som er fuld af nemme hverdagsretter. Vi bruger den tit når vi skal have inspiration til madplanen.

Denne æggekage er rigtig nem at lave, og fordi den gøres færdig i ovnen, brænder den ikke på, som man ellers så nemt kan komme til hvis man kun bruger panden til at “bage” den. Når æggekagen bliver bagt færdig i ovnen soufflerer den også en lille smule, og det gør den bare endnu mere lækker.

Jeg har ændret lidt i opskriften, for Nikolajs opskrift beskriver tomaterne i selve æggekagen. Jeg kan bedst li dem ovenpå, så de stadig har deres friske konsistens.

Opskriften kan varieres vidt og bredt. Som barn fik vi altid rugbrød og ærter i vores æggekage. Det lyder lidt mystisk, men rugbrødet går rigtig godt sammen med æggekagen. Andre ting man kan prøve med: bacon/skinke, svampe, diverste oste, og et hav af krydderurter.

Æggekage
 
Forberedelse
Tilberedning
Total tid
 
Forfatter:
Type: Hovedret
Antal portioner: 4 personer
Ingredienser
  • 12 skiver bacon (1 pakke)
  • 1 hakket rødløg
  • 1 stor eller 2-3 mindre kartofler. Kogte og skåret i tern.
  • en håndfuld cherrytomater
  • skal af ½ citron
  • 12 æg, gerne af ordenlig kvalitet
  • 2 dl mælk/fløde/yoghurt
  • purløg efter smag
Instruktioner
  1. Tænd ovnen på 180 grader oven+undervarme.
  2. Hak baconen som du ønsker, og steg den på panden til den er stegt men ikke branket. Tilsæt det andet fyld (kartofler, løg, citronskal, og hvad du ellers har fundet på), og lad det stege lidt med, så det udvikler lidt mere smag.
  3. Rør æggene sammen med mælkeproduktet, og tilsæt friskkværnet peber og salt. Baconen er også salt, så afstem saltet efter hvormeget bacon der er i også. Hæld æggemassen på panden, og rør forsigtigt i det et par minutter til det så småt begynder at stivne. Det må gerne være rimeligt flydende når det kommer i ovnen stadigvæk.
  4. Stil panden i ovnen med æggemassen i, og lad den bage til den bliver brun, og (forhåbentlig) højere også.
  5. Tag æggekagen ud, fordel skiveskårne tomater, og purløg over, og server den rygende varm, gerne med friskt groft rugbrød til.

Æggekage med tomat og purløg


Udgivet

i

af

Kommentarer

9 svar til “Æggekage”

  1. Signe Avatar

    Imponerende at du fik den hel over på et fad – jeg plejer bare at servere den i sauterpanden (som er fin og rød, og fra Le Creuset, så det gør ikke så meget), da jeg er sikker på at den aldrig ville komme hel ud 🙂
    Tak for sidst, i øvrigt!
    .-= Signe´s last blog ..Madplanens genopståen =-.

  2. foodfanatic Avatar

    Kære Lars
    Smuk, smuk æggekage. Jeg plejer (okay, plejer er så meget sagt – det er meeeget sjældent, jeg får æggekage) også at spise rugbrød til, men rugbrød i selve æggekagen?
    Tak for dejlige billeder som altid.
    Kh Nadia
    .-= foodfanatic´s last blog ..Stegte sild i eddike =-.

  3. Mette Lindgaard Eriksen Avatar
    Mette Lindgaard Eriksen

    Hej Lars

    Det var sjovt at møde dig i virkeligheden og se, at du ikke er en halvgammel familiefar 🙂

    Æggekage elsker jeg! Jeg har aldrig lavet en rigtig god én, så måske man skulle prøve en opskrift. Foretrækker også tomater ovenpå for at give den rigtige æggekagesmag og -fornemmelse.

    God weekend!

    Vh Mette

  4. Brødet Avatar

    Æggekage er altid et hit. Jeg hører dog også til dem der prøvet at få den færdig i panden, desværre med den brankning du snakker om, nogle gange.

    Næste gang vil jeg forsøge at få den nænsomt listet over i ovnen, hvilket kan være svært. Især fordi jeg godt kan lige at tilføje kartofler, for at få den lidt over i mod den spanske tortilla.

    Men god dansk æggekage med bacon/flæsk det er i orden, masser af purløg, tomater og ikke mindst et solidt rugbrød til.

    … og lidt salat, så er den hjemme 🙂
    .-= Brødet´s last blog ..Gyldent Rugbrød med Tranebær =-.

  5. Lars Avatar

    @Signe: Det var nu ikke så svært, min pande er rimeligt rund i kanterne.

    @Nadia: Ja, rugbrød inde i æggekagen, jeg ved godt det lyder lidt mystisk, men sådan fik vi det, da jeg var barn.

    @Mette: Jeg er åbenbart kun gammel på nettet 🙁

    @Brødet: Hvis du har en pande som kan gå i ovnen, så er det klart det nemmeste, for den er meget skrøbelig, når den ikke er bagt færdig.

  6. Peter Avatar

    Super lækker æggekage, som helt sikkert kan anbefales. Valgte dog at erstatte citronskallen med kartofler 🙂 Haps !

  7. Heidi Hobgood Avatar
    Heidi Hobgood

    Hej Lars
    Mor og jeg kiggede efter aggekage opskrifter paa nettet…og vips,saa roog din opskrift op..Lidt sjovt,ikke?Masser af knus fra os begge.Heidi og sooster

  8. Lars Avatar

    @Heidi: Haha, hvor sjovt. Hils derovre, og sig Godt Nytår.

  9. Damian Avatar
    Damian

    God opskrift. Jeg kan godt lide når tomaterne er lidt mindre friske og godt med noget svinekød ovenpå, som skinke becon eller kål pølse, og jeg elsker at smørre ketchup på. Jeg køber ikke bare hvad som helst når jeg køber ketchup. Bouve, Nettos ekologisk, eller polsk ketchup whvis i kan få det lavet af firma pudliszki eller kotlin. De er lavet af rigtige tomater og der finder i ikke kartofelmel lige som i de billige ketchup produkter lavet af koncentrat og kemiske smagsforsterkere. I denmark anvender man ikke meget porrer men det smager ikke kun godt i suppe, blåmkål er også en god måde at modificere sin æggekage med.. prøv at eksperimentere med din æggekage og forskellig løg arter og forskellige svinekød arter, også det grønne kan man forsøge sig meget med, sådan så en æggekage smager aldrig ens. Jo mere grønt kommer i ægge massen jo mere aroma .. prøv at eksperimentere til det , held og lykke og velbekommen!

Skriv et svar til Heidi Hobgood Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *